Νέο Citroën ë-Berlingo Van

Του Γιώργου Δαμιανίδη

Η Citroën παρουσιάζει το ë-Berlingo Van, την 100% ηλεκτρική έκδοση του ελαφρού επαγγελματικού της μοντέλου, προσφέροντας περισσότερη απόδοση για τους επαγγελματίες πελάτες της, μέσω της χρήσης εντελώς νέων τεχνολογιών, χωρίς αλλαγή στην υποδειγματική ευελιξία και χωρητικότητα φόρτωσης, αλλά και με όλα τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης.

«Το Citroën Berlingo Van, η δημοφιλέστερη επιλογή στην αγορά μικρών επαγγελματικών φημίζεται για την πρακτικότητά του, η οποία εξελίχθηκε με την ανάπτυξη πολλών καινοτομιών. Με την υιοθέτηση των καλύτερων τεχνολογιών των ηλεκτρικών οχημάτων, προσφέρει στους επαγγελματίες ακόμη και την πιο αθόρυβη λειτουργία για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Με το ë-Berlingo Van, οι επαγγελματίες θα βρουν τον ιδανικό συνεργάτη για να ολοκληρώσουν τις καθημερινές τους αποστολές με απαράμιλλη άνεση, με μεγάλη ελευθερία κινήσεων και υποδειγματικό έλεγχο των εξαιρετικά χαμηλών λειτουργικών δαπανών, χωρίς συμβιβασμούς όσον αφορά το φορτίο και τον όγκο. Μετά το ë–Jumpy, που ανακηρύχτηκε Van of The Year και το ë-Jumper, το ë-Berlingo Van είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα των μοντέλων με τα οποία έχουμε εκδηλώσει την ηλεκτρική μας στρατηγική και μια απτή απάντηση στις νέες προκλήσεις κινητικότητας για όλους τους επαγγελματίες».

Vincent Cobée, Διευθύνων Σύμβουλος της Citroën

Ανάλογα με το προφίλ οδήγησης, το ë-Berlingo Van με τη μπαταρία ιόντων- λιθίου των 50kWh επιτρέπει στους επαγγελματίες να κάνουν διαδρομές έως και 275 χιλιομέτρων με μία μόνο φόρτιση. Οι δύο εκδόσεις ë-Berlingo Van χρησιμοποιούν για άλλη μια φορά την πλατφόρμα e-CMP του Group PSA και έχουν την ίδια χωρητικότητα μπαταρίας, παρέχοντας αυτονομία που επαρκεί για την καθημερινή διαδρομή της συντριπτικής πλειονότητας των χρηστών σε αυτή την κατηγορία. Για μεγιστοποίηση της αυτονομίας η κινητήρια μονάδα του ë-Berlingo Van ανακτά ενέργεια κατά τη διάρκεια της πέδησης ή της επιβράδυνσης όταν οδηγός δεν πατάει το γκάζι. Για βελτιωμένη ανάκτηση ενέργειας, ο οδηγός του ë-Berlingo Van μπορεί να χρησιμοποιήσει το κουμπί “B” στην κεντρική κονσόλα και να οδηγεί με τη χρήση ενός μόνο πεντάλ.

Η μπαταρία βρίσκεται κάτω από τα καθίσματα και το δάπεδο φόρτωσης του οχήματος. Επομένως, δεν επηρεάζει τον ωφέλιμο χώρο φόρτωσης. Έχει εγγύηση καλής λειτουργίας για 8 χρόνια ή 160.000km (με εγγυημένη τη διατήρηση του 70% της  χωρητικότητάς της στο τέλος της εγγύησης). Ο κάτοχος έχει στη διάθεσή του ένα πιστοποιητικό χωρητικότητας μπαταρίας, που εκδίδεται μετά από επιθεώρηση μετά το πρώτο έτος ή 20.000 χλμ., ενώ στη συνέχεια μετά από κάθε service, το οποίο πραγματοποιείται μετά από κάθε 2 χρόνια ή 40.000 χλμ.

ΗΡΕΜΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΡΟΠΟ… ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ

Με το ë-Berlingo Van, κάθε διαδρομή γίνεται περίοδος χαλάρωσης για τους επιβάτες. Το αυτοκίνητο κινείται με υποδειγματική ηρεμία και άνεση, λόγω του γεγονότος ότι η ροπή του είναι άμεσα διαθέσιμη και χάρη στην γραμμικότητα της επιτάχυνσης που οφείλεται και στην έλλειψη των πολλών σχέσεων του κιβωτίου των ταχυτήτων. Ο ηλεκτροκινητήρας δεν παράγει θόρυβο ή κραδασμούς, κάνοντας την κάθε διαδρομή ιδιαίτερα άνετη. Αυτές οι ιδιότητες είναι επιπλέον της άνεσης που παρέχεται από τα καθίσματα που έχουν πλούσιο αφρώδες υλικό και είναι τοποθετημένα ψηλά, την ανάρτηση που δίνει μαθήματα απόσβεσης στις προβληματικές επιφάνειες, αλλά και στην ευκολία κίνησης σε αστικό περιβάλλον με την αυξημένη ευελιξία και τον κύκλο στροφής διαμέτρου 10,8 μέτρων. Το ë-Berlingo Van τροφοδοτείται από έναν ηλεκτροκινητήρα που διαχειρίζεται την πρόσφυση ανάλογα με την επιλεγμένη λειτουργία οδήγησης και τις εκάστοτε συνθήκες. Η απόδοση των 100kW (136hp) /260Nm σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να φτάσει τη μέγιστη ταχύτητα 130 χλμ/ώρα, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα οδήγησης που χρησιμοποιείται. Οι διάφορες αυτές λειτουργίες μπορούν να επιλεγούν μέσω ενός διακόπτη στην κονσόλα:

– Normal- 80kW / 180Nm: προσφέρει τον ιδανικό συνδυασμό μεταξύ αυτονομίας και δυναμικών επιδόσεων,

– Eco– 60kW / 190Nm: επιτρέπει τη βελτιστοποίηση στην κατανάλωση ενέργειας μειώνοντας την απόδοση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, χωρίς ωστόσο να τα απενεργοποιεί τελείως, ενώ παράλληλα μειώνεται και η απόδοση του κινητήρα σε ότι έχει να κάνει με την ισχύ και τη ροπή του,

– Power- 100kW / 260Nm: επιτρέπει τη μέγιστη εκμετάλλευση της ισχύος του ηλεκτροκινητήρα για μεγαλύτερη άνεση και απόδοση σε συνθήκες μεταφοράς φορτίου στα όρια του ωφέλιμου.

ΧΡΟΝΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ

Υπάρχουν τρεις επιλογές φόρτισης, από απλή φόρτιση σε τυπική οικιακή πρίζα έως εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση, η οποία επιτρέπει σε 30 λεπτά της ώρας η μπαταρία να ανακτήσει το 80% της ενέργειάς της. Η απλή πρίζα επιτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να είναι έτοιμο για χρήση το αυτοκίνητο την επόμενη ημέρα.

-Η οικιακή φόρτιση, που απαιτεί καλώδιο τύπου 2 για χρήση στο σπίτι, σε χώρο εργασίας ή χώρο στάθμευσης οχημάτων. Η λειτουργία φόρτισης αυτή, είναι συμβατή με μια τυπική υποδοχή 8Α ή μια ενισχυμένη υποδοχή 16Α η οποία μειώνει κατά το ήμισυ τον χρόνο επαναφόρτισης και επιτρέπει τη φόρτιση στο 100% της μπαταρίας σε λιγότερο από 15 ώρες. Τα 100 χιλιόμετρα αυτονομίας, εδώ εξασφαλίζονται σε 5 ώρες 30 λεπτά.

-Ιδιωτική ή δημόσια φόρτιση σε ταχυφορτιστή, με μονάδα ταχυφόρτισης 3,7 έως 22 kW με Wallbox και καλώδιο Mode 3 (προαιρετικός εξοπλισμός). Ο χρόνος φόρτισης από 0 έως 100% είναι 7 ώρες 30 λεπτά (μονοφασικό 7,4 kW Wall Box) ή 5 ώρες (τριφασικό 11kW Wall Box).

–          Ταχεία φόρτιση σε δημόσιο σταθμό, έως 100kW με καλώδιο Mode 4 (ενσωματωμένο στο φορτιστή). Επιτρέπει τη φόρτιση του 80% της μπαταρίας των 50kWh μόλις σε 30 λεπτά της ώρας. To ë-Berlingo Van είναι μεταξύ των κορυφαίων της κατηγορίας σε ότι έχει να κάνει με τις δυνατότητες φόρτισης και τη γρήγορη επανάκτηση της ενέργειας.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Το ë-BerlingoVan προσφέρει δυνατότητα προγραμματισμού της φόρτισης έτσι ώστε η ηλεκτρική ενέργεια να φορτίζει τις μπαταρίες του, στο ωράριο που διατίθεται με καλύτερο κοστολόγιο για τον καταναλωτή. Επιπλέον, μπορεί να προγραμματιστεί και η επιθυμητή θερμοκρασία της καμπίνας για να λειτουργήσει ο κλιματισμός κατά τη διάρκεια της και λίγο πριν το τέλος της φόρτισης, για να μην επιβαρυνθεί η κατανάλωση στη διάρκεια της διαδρομής. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή MyCitroën, η φόρτιση της μπαταρίας μπορεί να διαχειρίζεται εξ αποστάσεως, το επίπεδο φόρτισης του οχήματος και η αυτονομία μπορούν να ελέγχονται από απόσταση, όπως και η θερμική προετοιμασία της καμπίνας. Ο προγραμματισμός της φόρτισης μπορεί να ρυθμιστεί από ένα smartphone ή tablet ή απευθείας χρησιμοποιώντας στην οθόνη αφής του οχήματος, χρησιμοποιώντας το μενού που αφορά στην ενέργεια του συστήματος κίνησης. Αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη τόσο για οικιακή φόρτιση (Mode 2), όσο και για γρήγορη φόρτιση (Mode 3). Επίσης, διευκολύνει τη φόρτιση και τη στάθμευση σε όλη την Ευρώπη, παρέχοντας πρόσβαση σε περισσότερους από 220.000 σταθμούς φόρτισης και επιτρέποντας τον καλύτερο προγραμματισμό ταξιδιού υπό το πρίσμα της αυτονομίας του.

ΕΙΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ Ë-BERLINGO VAN

Το ë-BerlingoVan είναι μια ολοκληρωμένη έκδοση μέσα στη γκάμα του Berlingo, η οποία διαφέρει εξωτερικά μόνο στο ότι έχει ένα μονόγραμμα “ë” με το οποίο υπογραμμίζεται η ηλεκτρική του υπόσταση, πριν από το όνομά του στην πίσω αριστερή πόρτα, καθώς επίσης και στη θυρίδα φόρτισης, που βρίσκεται στη θέση της τάπας για το καύσιμο στις υπόλοιπες εκδόσεις του μοντέλου. Στο εσωτερικό, όλα έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν εύκολη τη χρήση του νέου Citroën ë-Berlingo Van. Στην κεντρική κονσόλα, ο διακόπτης ë-Toggle ελέγχει το κιβώτιο ταχυτήτων, επιτρέποντας τη χρήση των λειτουργιών Park, Rear, Neutral, Drive και Break, μαζί με έναν επιλογέα που επιτρέπει την ενεργοποίηση των 3 προγραμμάτων οδήγησης: Eco, Normal και Power. Η οθόνη αφής 5″ του Berlingo Van διαθέτει ένα επιπλέον στοιχείο “Energy” στο μενού, το οποίο παρέχει πρόσβαση στα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του οχήματος: τη ροή ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, τη λειτουργία του ηλεκτρικού κινητήρα και το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, στατιστικά στοιχεία κατανάλωσης, καθώς και τις επιλογές για τον προγραμματισμό της φόρτισης ή της προετοιμασίας της καμπίνας με τη χρήση κλιματισμού ή θέρμανσης.

  1. ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ BERLINGO VAN ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ Η ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ

 

Το Berlingo Van, το οποίο είναι τώρα διαθέσιμο σε ηλεκτρική έκδοση, υπήρξε στην κατηγορία των μικρών φορτηγών για τρεις γενιές, με κάθε μια από αυτές να παρουσιάζεται με νέες καινοτομίες για να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της αγοράς. Το Berlingo Van ήταν το πρώτο φορτηγό με ενσωματωμένη καμπίνα, έκδοση ντίζελ, τρία μπροστινά καθίσματα, ηλεκτρικό χειρόφρενο και πιο πρόσφατα, στην τελευταία γενιά, ένδειξη υπερφόρτωσης. Είναι ο ιδανικός συνεργάτης για επαγγελματίες και πάνω από 1,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα έχουν πουληθεί από το 1996 μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το νέο Citroën ë-Berlingo Van διαθέτει όλα τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής που συναντάμε στις εκδόσεις με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Είναι ένα συμπαγές επαγγελματικό μοντέλο, με πολλές δυνατότητες προσαρμογής στις εκάστοτε ανάγκες, κορυφαία εργονομία, μεγάλο εσωτερικό χώρο για οδηγό και επιβάτες, χώρους αποθήκευσης και βελτιστοποιημένη χωρητικότητα φόρτωσης- στοιχεία που το καθιστούν ιδανικό εργαλείο εργασίας.

Το ë-Berlingo Van μπορεί να μεταφέρει δύο ή τρία άτομα και διατίθεται σε δύο αμαξώματος, με μήκος 4,40 μέτρα (Μ) και 4,75 μέτρα (XL). Το ύψος του αμαξώματος είναι 1,84 μέτρα και χάρη σε αυτό μπορεί να εισέλθει σε όλους τους χώρους στάθμευσης.

Είναι εύκολο στον χειρισμό και ιδιαίτερα ευέλικτο λόγω των διατάσεών του, αλλά παρόλα αυτά έχει μεγάλο μήκος φόρτωσης, λόγω της δυνατότητας αναδίπλωσης του καθίσματος επιβατών στην καμπίνα Extenso®, απελευθερώνοντας έως 3,09 μέτρα (στο M) και 3,44 μέτρα (στο XL). Το ωφέλιμο πλάτος μεταξύ των θόλων των τροχών, είναι 1,23 μέτρα κα έτσι το ë-Berlingo Van μπορεί να μεταφέρει δύο ευρωπαλέτες. Ο όγκος φόρτωσης, είναι ο ίδιος με τις εκδόσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ξεκινά από τα 3,3 κυβικά μέτρα (XS χωρίς Extenso®) και φτάνει έως τα 4,4 κ.μ. (XL με Extenso®). Το ωφέλιμο βάρος είναι έως 800 κιλά και το ρυμουλκούμενο φορτίο έως 750 κιλά σε όλες τις εκδόσεις.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Η ηλεκτρική έκδοση δεν κάνει συμβιβασμούς όσον αφορά τις δυνατότητες διαμόρφωσης της καμπίνας και τους αποθηκευτικούς χώρους. Στο μοντέλο προσφέρεται επίσης η καμπίνα Extenso®, μια καινοτομία της Citroën με τρία πραγματικά καθίσματα στο μπροστινό μέρος. Το μεσαίο είναι μεγαλύτερο και προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες διαμόρφωσης της καμπίνας, ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις. Το εσωτερικό διαμέρισμα του Van είναι εξοπλισμένο με μια πόρτα για τη μεταφορά μεγάλων φορτίων, που διευκολύνεται από το αναδιπλούμενο κάθισμα συνοδηγού. Το κάθισμα συνοδηγού μπορεί επίσης να αναδιπλωθεί για να απελευθερώσει περισσότερο χώρο φόρτωσης, ενώ αν είναι αναδιπλωμένο το πίσω μέρος του κεντρικού καθίσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κινητό γραφείο. Τέλος, η καμπίνα του ë-Berlingo Van παρέχει 113 λίτρα αποθηκευτικών χώρων για αντικείμενα.

ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΡΕΜΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΙΓΜΩΝ

Είναι το καλύτερο στην κατηγορία: Το ë-Berlingo Van περιλαμβάνει 18 χρήσιμες τεχνολογίες στον εξοπλισμό του, για ασφαλή και ήρεμη οδήγηση ανά πάσα στιγμή. Για ευκολότερη οδήγηση, το ë-Berlingo Van προσφέρει, ξεκλείδωμα και εκκίνηση χωρίς κλειδί, έγχρωμη οθόνη στο σύστημα head-up display (κάτι εντελώς νέο σε αυτή την κατηγορία), βοήθεια εκκίνησης σε ανωφέρεια,  μπροστινούς αισθητήρες στάθμευσης, κάμερα οπισθοπορείας, έξυπνους  προβολείς, ηλεκτρικό χειρόφρενο και ένδειξη υπερφόρτωσης. Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, το ë-Berlingo Van διαθέτει σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, σύστημα προειδοποίησης αναχώρησης λωρίδας, σύστημα ελέγχου της κόπωσης του οδηγού, προειδοποίηση κινδύνου σύγκρουσης, σύστημα ελέγχου σταθερότητας για τρέιλερ, βελτιωμένη αναγνώριση των σημάτων κυκλοφορίας και επίσης παρακολούθηση του «τυφλού» σημείου.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Το νέο Citroën ë-Berlingo Van προσφέρει 3 λύσεις συνδεσιμότητας για μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση. Αυτές οι λύσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος Citroën Advanced Comfort® και έχουν αναπτυχθεί για να διευκολύνουν την πρόσβαση στις συνδεδεμένες υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να είναι γρήγορες και διαισθητικές.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Για την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών, το Νέο Citroën ë-Berlingo Van περιλαμβάνει τις υπηρεσίες Assistance & SOS. Αυτόματη κλήση ή χειροκίνητη ενεργοποίηση με το πλήκτρο «Assistance»: όταν απαιτείται, αυτή η υπηρεσία επιτρέπει στον οδηγό να συνδεθεί με ένα ειδικό τηλεφωνικό κέντρο. Το Connect Assist παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα του οχήματος, όπως το επίπεδο φόρτισης, η υπολειπόμενη αυτονομία, τον προγραμματισμό της φόρτισης, την προετοιμασία της καμπίνας, τη θέση στάθμευσης, τα χιλιόμετρα και την επόμενη συντήρηση. Για τη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος, ο οδηγός μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση και να εμφανίσει δεδομένα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή MyCitroën.

ΦΩΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ

Η πλοήγηση Connect Nav με βάση την οθόνη αφής μπορεί επίσης να ελεγχθεί με αναγνώριση φωνής και επιτρέπει την αλληλεπίδραση με τις ακόλουθες λειτουργίες: Πλοήγηση, Τηλέφωνο, Ραδιόφωνο και διάφορες υπηρεσίες διασύνδεσης. Το TomTom Traffic μπορεί να παρέχει δεδομένα κίνησης σε πραγματικό χρόνο, για να βρει την καλύτερη διαδρομή σε κάθε περίσταση. Διατίθενται επίσης οι τοποθεσίες και οι τιμές των πρατηρίων καυσίμων και των οχημάτων, οι πληροφορίες για τον καιρό και οι τοπικές αναζητήσεις για σημεία ενδιαφέροντος.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Η τεχνολογία Mirror Screen που είναι συμβατή με το Apple CarPlay ™ και το Android Auto, επιτρέπει στον οδηγό να συνδέσει ένα smartphone και να προβάλλει την οθόνη του σε αυτή του αυτοκινήτου. Ο οδηγός μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση με τις συμβατές εφαρμογές και να τις ελέγχει άμεσα και εύκολα από την επιφάνεια αφής της οθόνης του Νέου Citroën ë-Berlingo Van.

Κοινοποίηση