Δ. Σιντικής: Ομόφωνο «ΝΑΙ» στην αύξηση του τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων για τις ανεμογεννήτριες

Ομόφωνα ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σιντικής την αύξηση του τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ανεμογεννητριών στην περιοχή. Το θέμα είχε φέρει στο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη χρονιά, η παράταξη του Νέοι Ορίζοντες για τη Σιντική και πιο συγκεκριμένα, ο Χαράλαμπος Μουμτζίδης ωστόσο δεν είχε συζητηθεί εκείνη την χρονική περίοδο. Μέχρι τώρα το τέλος διέλευσης των καλωδίων ήταν 2,85 ευρώ όταν σε άλλους δήμους το ποσό αγγίζει τα 40 ευρώ και 50 ευρώ.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης 4 Μαρτίου αποφασίστηκε από το σώμα το ποσό να ανέρθει στα 50 ευρώ/ανά κυβικό μέτρο και πλέον τα έσοδα μετά από αυτήν την εξέλιξη θα είναι σημαντικά για τον δήμο Σιντικής. Να σημειώσουμε ότι προηγήθηκε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής με το θέμα να φέρνει ο αντιδήμαρχος του Δήμου Άνθιμος Γεωργιάδης. Τα μέλη της οικονομικής επιτροπής είχαν αποφασίσει για 20 ευρώ το κυβικό μέτρο, ωστόσο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν αύξηση στα 50 ευρώ.
«Η αναπροσαρμογή των τελών και η αύξηση που καλούμαστε να αποφασίσουμε. Πιστεύω η αύξηση θα είναι είναι για το καλό όλων μας και των δημοτών μας» ανέφερε ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος Άνθιμος Γεωργιάδης.
Ο δήμαρχος Σιντικής στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της αύξηση τους τέλους που πρότειναν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης περί 50 ευρώ /ανά κυβικό μέτρο. «Εγώ εισηγούμαι στο δημοτικό συμβούλιο για να δείξω και την συναίνεσή μου. Γιατί καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Ό,τι προτείνει η αντιπολίτευση να ψηφίσουμε αυτό το ποσό. Αυτή είναι η εισήγησή μου» υπογράμμισε ο κύριος Δομουχτσίδης.
Η εκπομπή Κάθε Μέρα Καλημέρα στο Ράδιο Σιντική 92,1 Fm ασχολήθηκε με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περί αύξησης του τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων φιλοξενώντας δηλώσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί ότι δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει επικοινωνία τόσο με τον δήμαρχο όσο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ωστόσο στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται τοποθετήσεις τους από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
«Η αντιπολίτευση το πάλεψε πολύ γιατί είχαμε να κάνουμε μ’ έναν δήμαρχο που αγωνιζόταν για τα συμφέροντα των εταιριών και ήταν ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών» ανέφερε με δήλωσή του, στην εκπομπή Κάθε Μέρα Καλημέρα, ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας Πολιτών» Ζήσης Λούγγος, ο οποίος τόνισε: «Από πέρσι η αντιπολίτευση έφερε το θέμα ζητώντας από την δημοτική αρχή να έχουμε μια αύξηση των τελών και να πάμε στα 50 ευρώ όπως γίνεται σε άλλους δήμους της χώρας. Τότε ο δήμαρχος συμπαρέσυρε τους δημοτικούς του συμβούλους λέγοντας ότι η αντιπολίτευση δεν ξέρει τι λέει και ότι αυτά τα 50 και 60 ευρώ δεν αφορούν τα τέλη διέλευσης αλλά δεξαμενές. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει ο δήμος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και αυτά τα χρήματα τα κέρδισαν οι εταιρείες» ανέφερε ο κύριος Λούγγος.
Η επικεφαλής της παράταξης «Νέοι Ορίζοντες για τη Σιντική», Όλγα Φυταγκουρίδου δήλωσε για το θέμα: «Τον περασμένο Δεκέμβριο απέστειλα ως επικεφαλής της παρατάξης Νέοι Ορίζοντες για τη Σιντική τρία αιτήματα μεταξύ αυτών και την αύξηση 30% των τελών διέλευσης για την υπογειοποίηση των καλωδίων. Στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο κύριος Δομουχτσίδης δεν ήθελε να συζητηθεί και σε κάθε περίπτωση δεν ήταν υπερ της αύξησης. Τα πράγματα όμως άλλαξαν καθώς ο κύριος Άνθιμος Γεωργιάδης, ανέλαβε την πρωτοβουλία, ζήτησε να αναβληθεί το θέμα για να συζητηθεί πρώτα στην οικονομική επιτροπή κ στη συνέχεια να έρθει στο Δ.Σ. Στην οικονομική επιτροπή χωρίς να είναι ο κύριος Δομουχτσίδης παρών ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η αύξηση τα 20 ευρώ. Ήρθε το θέμα στο Δ.Σ. και ο κύριος Δομουχτσίδης κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία συμφώνησε και ψήφισε την αύξηση στα 50 ευρώ» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «ΕΝΩΣΙ», Ιωσήφ Παναγιωτίδης τόνισε ότι ο δήμαρχος έκανε μια θετική κωλοτούμπα και στήριξε την πρόταση της αντιπολίτευσης για αύξηση του τέλους. «Πρόταση της παράταξή μας ήταν να αυξηθεί το ποσό στα 50 ευρώ και όπως είδαμε η παράταξη του κυρίου Λόγγου, Φυταγκουρίδου και η κυρία Ιωαννίδου ψήφισαν την αύξηση αυτή. Ο δήμαρχος δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, φοβήθηκε ότι θα είχε απώλειες από το Δ.Σ. και θα ήταν μια ήττα γι’ αυτόν. Έκανε την θετική κωλοτούμπα και στήριξε την πρόταση αυτή. Αν μας άκουγε ο κύριος δήμαρχος πέρσι θα είχε ο δήμος στα ταμεία του 253.0000 από πέρσι μέχρι φέτος. Θέλω να δώσω τα εύσημα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν την πρόταση που έφερε στο Δ.Σ. η αντιπολίτευση».
Τέλος, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μαρία Ιωαννίδου ξεκαθάρισε ότι η παράταξή της είναι υπέρ της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου τονίζοντας ότι θα πρέπει και στο μέλλον να υπάρξει περεταίρω αύξηση του τέλους προς όφελος των δημοτών της Σιντικής. «Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε υπέρ της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου και νομίζω ότι ο κόσμος το ξέρει. Συμφωνήσαμε σ’ αυτήν την πρόταση. Αν μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερη η αύξηση θα συμφωνούσαμε και πάλι. Λέμε ότι και τα επόμενα χρόνια θα πρέπει αν υπάρξει κι άλλη αύξηση σ αυτούς που βγάζουν πακτωλούς χρημάτων χρησιμοποιώντας των φυσικό πλούτο. Αν τις ανεμογεννήτριες τις εκμεταλλεύονταν το κράτος αυτή τη στιγμή ο κόσμος θα είχε δωρεάν θέρμανση, το ίδιο τα δημόσια κτήρια και τα σχολεία. Ζητήσαμε να μάθουμε τι έργα έχουν γίνει με τα χρήματα αυτά που δίνονταν στον δήμο και στο κάτω κάτω που πήγαν τα χρήματα τα προηγούμενα χρόνια», είπε η κυρία Ιωαννίδου.
Κοινοποίηση