Αναβλήθηκαν και φέτος τα «Μπαμπούγερα» στο Βαμβακόφυτο λόγω κορονοϊού (Βίντεο)

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το έθιμο «Μπαμπούγερα» δεν θα αναβιώσει εξαιτίας της κατάστασης που υπάρχει με την πανδημία του κορονοϊού.

«Πάνω απ’ όλα βάζουμε την υγεία των κατοίκων του χωριού γι αυτό και φέτος το έθιμο αναβλήθηκε για του χρόνου. Λυπόμαστε πολύ για αυτήν την εξέλιξη αν και μέχρι τη τελευταία στιγμή ο κόσμος περίμενε ότι θα έφευγε η πανδημία και θα γινόταν το έθιμο φέτος κανονικά ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε» τονίζει με δήλωσή του, στο Infonews24.gr o πρόεδρος του Βαμβακοφύτου, Πασχάλης Βισέρης.

«Μικροί και μεγάλοι αλλά και μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου δήλωναν έτοιμοι για την φετινή διοργάνωση ωστόσο δεν μπορεί να αναβιώσει το έθιμο. Η συμμετοχή του κόσμου θα είναι μεγάλη την επόμενη χρόνια και μάλιστα θα συμμετέχουν και οι ηλικιωμένοι του χωριού. Θα έρθουμε πιο δυνατοι από τις προηγούμενες χρονιάς γιατί οι δύο αναβολές του εθίμου μας έχουν πεισμώσει» υπογραμμίζει ο κύριος Βισέρης.

Λίγα λόγια για το έθιμο

Το έθιμο Μπαμπούγερα αναβιώνει την Κυριακή της Τυροφάγου. Κάτοικοι όλων των ηλικιών ντυμένοι με  δέρματα ζώων περιφέρονται σε όλο το χωριό. Βλέποντας τα Μπαμπούγερα με την πρωτιά τρομάζει ωστόσο όλη η εικόνα είναι εντυπωσιακή Από τη μέση τους κρέμονται κουδούνια διαφόρων μεγεθών και χοροπηδώντας δημιουργούν εκκωφαντικό ήχο.

Μαζί τους βρίσκονται οι Ταπουτζήδες και αυτοί φέρουν μεγάλα κουδούνια και στα χέρια τους κρατούν το ταπούς, το οποίο χτυπούν στο έδαφος με δύναμη για να «ξυπνήσει» η γη. Πρόκειται, για ένα έθιμο που κρατά εκατοντάδες χρόνια την περιοχή.

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση που έγινε το 2019

 

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •