Γεωργούλας- Χαραλαμπίδου: «Η Δημοτική Αρχή της καθυστέρησης, αντί να πάει μπροστά, μας πάει… πίσω»


Των
Αντ. Γεωργούλα- Επικεφαλής «Διάβαση Πεζών» &
Παρθ. Χαραλαμπίδου- Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Σερρών

Χωρίς πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα, χωρίς ετήσιο επιχειρησιακό πρόγραμμα και με καθυστέρηση ενός μήνα η δημοτική αρχή του κ. Χρυσάφη μας κάλεσε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (31/3/2021) να ψηφίσουμε την υποχρεωτική αναμόρφωση του προϋπολογισμού και ταυτόχρονα άλλες 9 αναμορφώσεις και μια μικρή τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου.
Κατέθεσαν δηλαδή έναν μίνι νέο προϋπολογισμό τρεις μήνες μετά την ψήφισή του.

Αναρωτηθήκατε κ.κ. της Δημοτικής Αρχής πότε θα υλοποιήσετε αυτά που με τόσο καθυστέρηση προτείνετε;
Βεβαίως περισσότερο τραγικό είναι το περιεχόμενο των αναμορφώσεων αυτών, για όσες/όσους έχουν το κουράγιο να τις διαβάσουν.

Όσο για την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος συμπεριλαμβάνει ένα νέο σημαντικό έργο το «Πράσινο σημείο» και μερικές μικροπαρεμβάσεις.
Αντίθετα, αφαιρούν την ενταγμένη Μελέτη για τα Αντιπλημμυρικά έργα στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων. Εντωμεταξύ οι πλημμυροπαθείς 10 μήνες μετά την καταστροφή ακόμη δεν είδαν ούτε ένα ευρώ ως βοήθεια στις ζημιές που υπέστησαν!

«Αναμορφώνουν τον προϋπολογισμό και έργα 400.000 ευρώ τα μετατρέπουν σε χαρτιά και μακέτες»

Η οπτική της Δημοτικής Αρχής του κ. Χρυσάφη θεωρεί προφανώς ότι δεν είναι άμεση προτεραιότητα τόσο η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας, όσο και τα έργα για ασφαλτοστρώσεις (που αναφέρονται παρακάτω στη δική μας πρόταση), οπότε πρότεινε και αποφάσισε να μεταφερθούν τα χρήματα αυτά, όπως και αυτά που προορίζονταν για τον Ξενώνα Ημερήσιας Φιλοξενίας Ηλικιωμένων σε χαρτιά και μακέτες. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η πρόταση της Δημοτικής Αρχής και η δική μας (αφορά την 10η αναμόρφωση).


«Συμβουλές 250.000 ευρώ – όλες στο όριο της απευθείας ανάθεσης»

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω στην 9 η αναμόρφωση η Δημοτική Αρχή «αγοράζει» ακριβές συμβουλές μέχρι 25.000 ευρώ για κάθε μία (μήπως επειδή αυτό είναι το όριο των απευθείας αναθέσεων;), χωρίς να υπάρχει καμία προεργασία και καμία προ-εκτίμηση κόστους για τις «ιδέες» αυτές.
Εμείς αντιπροτείναμε να επενδύσουμε τα χρήματα αυτά στην ουσιαστική συντήρηση και τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του Εθνικού Σταδίου και τα υπόλοιπα χρήματα να πάνε στο αποθεματικό με σκοπό την αξιοποίησή τους σε ώριμα έργα στην πορεία του έτους (ορισμένα στοιχεία της αναμόρφωσης αναφέρονται παρακάτω).


Συνοψίζοντας, με τις προτάσεις της η Δημοτική αρχή:
 Ακυρώνει τη Μελέτη για το αντιπλημμυρικό έργο στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων.
 Σταματάει έργα 398.672 ευρώ που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και τα χρήματα αυτά τα κάνει «χαρτιά» και ίσως, στην καλύτερη περίπτωση, μακέτες.
 Μοιράζει 273.800 ευρώ στο όριο των απευθείας αναθέσεων για παροχή συμβουλών.
 Αδειάζει το αποθεματικό του Δήμου σε μία κρίσιμη και απρόβλεπτη εποχή.
 Μετατρέπει τα έργα σε παροχή υπηρεσιών, χωρίς πλάνο και οργάνωση.
 Απαξιώνει τη ΔΑΕΚΑΣ την οποία η ίδια Δημοτική Αρχή επανίδρυσε και μάλιστα αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο.

«Εμμένοντας στην πρότασή τους αρνήθηκαν στους Σερραίους έργα για αθλητικές εγκαταστάσεις, αντιπλημμυρικά και ασφαλτοστρώσεις»

Με κοινή αντίληψη ότι ο Δήμος οφείλει, κατά προτεραιότητα, να διασφαλίζει την ασφάλεια και την ποιότητα της καθημερινής ζωής κάθε Σερραίας και Σερραίου δημότη, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά, καταθέσαμε κοινή αντιπρόταση, τόσο ως προς την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος όσο και για τις αναμορφώσεις που αφορούσαν τα συγκεκριμένα έργα, όπως απαιτεί η διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι η αντιπρότασή μας ήταν η μοναδική απέναντι σε αυτήν της Δημοτικής Αρχής καθώς καμιά, άλλη παράταξη δεν κατέθεσε αντιπρόταση.

Συγκεκριμένα η πρότασή μας περιελάμβανε για:

Τεχνικό Πρόγραμμα
1. Μελέτη Αντιπλημμυρικής Προστασίας & Ανάπλασης Κοιλάδας Αγίων Αναργύρων Δήμου Σερρών (100.000,00 ευρώ χρηματοδότηση «Φιλόδημος ΙΙ»).
2. Εργασίες Οδοστρωσίας-Ασφαλτοστρώσεις Δήμου Σερρών (επιπλέον 268.124,00 ευρώ χρηματοδότηση «Φιλόδημος ΙΙ»).
3. Συντήρηση και Βελτίωση Αθλητικών Εγκαταστάσεων Δήμου Σερρών (επιπλέον 100.000,00 ευρώ), προκειμένου να γίνουν εργασίες στο Δημοτικό Στάδιο Σερρών (πρώην Εθνικό) με σκοπό να αποκτήσει άδεια λειτουργίας και να παρέχει ασφαλείς συνθήκες στους αθλούμενους.

Αναμορφώσεις
1. Εξασφάλιση-διατήρηση χρηματοδότησης για τα παραπάνω έργα (συνολικά 468.124,00 ευρώ).
2. Να παραμείνει η χρηματοδότηση για τα δύο παραρτήματα των Κέντρων Κοινότητας (χρηματοδότηση «Φιλόδημος ΙΙ» 37.200,00 ευρώ), τα οποία επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο και αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ωφελουμένων.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •