ΣΥΡΙΖΑ: Tηλεδιάσκεψη για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λευτέρης Αβραμάκης έλαβε μέρος στην πρωτοβουλία συντονισμού για την ανάδειξη των ζητημάτων της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μαζί με τους αρμόδιους Τομεάρχες Αγροτικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σταύρο Αραχωβίτη, Βουλευτή Λακωνίας, και Ολυμπία Τελιγιορίδου, Βουλεύτρια Καστοριάς, και τις Βουλεύτριες Πιερίας, Μπέττυ Σκούφα, και Ημαθίας, Φρόσω Καραϊσαρλίδου. Χθες, την 5η Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε, λοιπόν, τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των παραπάνω Βουλευτών κι εκπροσώπων των τευτλοκαλλιεργητών από διάφορους Νομούς της χώρας, η οποία αποτέλεσε την απαρχή για τη δημιουργία ενός βήματος διαλόγου σχετικά με τον πολύπαθο κλάδο του τεύτλου και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Κοινό συμπέρασμα της συζήτησης αποτέλεσε η ανεπάρκεια των πολιτικών της Κυβέρνησης της ΝΔ τόσο στο ζήτημα της στήριξης των τευτλοκαλλιεργητών, όσο και σε αυτό της διαχείρισης των εργοστασίων της ΕΒΖ με το γνωστό φιάσκο της λειτουργίας των εργοστασίων από μισθώτρια ιδιωτική εταιρεία, γεγονότων που έφεραν εκατοντάδες παραγωγούς στα όρια της καταστροφής. Η μη λειτουργία των εργοστασίων από την Royal Sugar, η παραλαβή της σοδειάς από ορισμένους μόνο αγρότες για την παραγωγή βιομάζας και ζωοτροφών σε τιμή πολύ χαμηλότερη από

την υποσχεθείσα, η υπόσχεση για την στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ο ρόλος και η στάση της Τράπεζας Πειραιώς και οι εξελίξεις στο νομικό πεδίο όσον αφορά την διαφορά ΕΒΖ και Πειραιώς με το σταθερό ενδεχόμενο για εκποίηση των εργοστασίων σε Ελλάδα και Σερβία αποτέλεσαν τα κυριότερα σημεία κριτικής από την πλευρά των εκπροσώπων των τευτλοκαλλιεργητών.

Λευτέρης Αβραμάκης: «Να στηρίξουμε την παραγωγή ελληνικής ζάχαρης και να προστατέψουμε το εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών»

«Αναλάβαμε σήμερα μία αναγκαία πρωτοβουλία για έναν πολύ κρίσιμο κλάδο της αγροτικής οικονομίας, ο οποίος αποτέλεσε διαχρονικά για το Νομό Σερρών μία πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος. Η συνάντηση και ο συντονισμός των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τους τευτλοκαλλιεργητές είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ, καθώς ο κλάδος αυτός δέχθηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ το τελειωτικό χτύπημα. Οι υποσχέσεις τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τη μισθώτρια εταιρεία για την επαναλειτουργία του εργοστασίου στις Σέρρες και σε άλλους νομούς και για την αγορά των τεύτλων σε υψηλές τιμές, οδήγησαν τους αγρότες στο χείλος της καταστροφής, καθώς η μισθώτρια αποφάσισε τελικά να μην βάλει μπρος τις μηχανές του εργοστασίου, αλλά και να μην απορροφήσει το σύνολο της παραγωγής, αγοράζοντας ένα μέρος αυτής σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την αρχικά συμφωνηθείσα.

Πλέον, οι τευτλοκαλλιεργητές περιμένουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση για να σώσουν ό, τι σώζεται, βλέποντας την παραγωγή τους να σαπίζει στις αποθήκες. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να εκπονηθεί μια συνολική πολιτική για την τευτλοκαλλιέργεια, μια πολιτική που δεν θα περιέχει μαγικές λύσεις και ανεδαφικές ελπίδες, αλλά μια πολιτική ρεαλιστικών επιλογών για την χρηματοδότηση και την ενίσχυση του κλάδου καθώς και της βιομηχανικής παραγωγής ζάχαρης. Το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας μπορεί να αποτελέσει ένα τέτοιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Δεν πρέπει να απεμπολήσουμε τη δυνατότητα να διερευνήσουμε την ένταξη του κλάδου αυτού στο Ταμείο. Για να γίνει, όμως, αυτό προαπαιτούμενα είναι: πρώτον, τα εργοστάσια να μείνουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και δεύτερον, να

ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς για την εκπόνηση ενός συνολικού εθνικού σχεδίου που θα χρηματοδοτηθεί από το ανωτέρω Ταμείο.»

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •