Το ηλεκτρικό Corsa-e Rally θέτει τώρα και ηχητικά πρότυπα

Του Γιώργου Δαμιανίδη

Η Opel εγκατέστησε στο Corsa-e Rally car ένα ειδικό σύστημα ήχου που καθιστά το αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο αντιληπτό κατά τη διάρκεια των αγώνων. Θεατές και κριτές του αγώνα στις ειδικές διαδρομές θα μπορούν να ακούνε πότε πλησιάζει ένα αυτοκίνητο. Το Corsa-e Rally με το μοναδικό σύστημα ήχου, θα κάνει το ντεμπούτο του στις 7-8 Μαΐου στον εναρκτήριο γύρο του ADAC Opel e-Rally Cup, του πρώτου στον κόσμο πρωταθλήματος ενιαίου τύπου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ράλι.

Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή της εξέλιξης ότι το Opel Corsa-e Rally θα χρειαζόταν ένα σύστημα ήχου, ώστε να γίνεται αντιληπτό. Είναι κάτι που απαιτεί η γερμανική ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού για την ασφάλεια των αγωνιστικών παραγόντων και των θεατών. Ωστόσο, όπως σε άλλους τομείς του επαναστατικού ηλεκτρικού αγωνιστικού πρωτοτύπου, κανείς δεν διέθετε τη σχετική εμπειρία.

Αρχικά υπήρχε το θέμα του εξοπλισμού. Έπρεπε να είναι ισχυρό και ανθεκτικό σύστημα. Τα ηχεία του εμπορίου συνήθως εγκαθίστανται μέσα στα οχήματα ή σε κτίρια, επομένως σπάνια είναι αδιάβροχα. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ράλι όμως, για να μπορεί να ακούγεται από τους θεατές, θα πρέπει τα ηχεία να τοποθετούνται εξωτερικά, όπου είναι πλήρως εκτεθειμένα σε κραδασμούς, σκόνη και υγρασία.

Οι μηχανικοί της Opel αναζήτησαν πολύ ανθεκτικά ηχεία και βρήκαν αυτό που έψαχναν σε ναυτιλιακά είδη. Στο εμπρός και πίσω τμήμα του Corsa-e Rally υπάρχουν τώρα δύο αδιάβροχα ηχεία το καθένα από τα οποία καταναλώνει ισχύ έως 400 watts. Αυτά τροφοδοτούνται από έναν ενισχυτή που λαμβάνει σήματα από τη δική του μονάδα ελέγχου. Το μαύρο κουτί λειτουργεί με ειδικό λογισμικό που «διαβάζει» τα δεδομένα του οχήματος.

Το σύστημα λειτουργεί με βάση τις στροφές του κινητήρα αλλά και την ολίσθηση των τροχών. Η ρύθμιση του τελικού μοτίβο ήχου κράτησε αρκετούς μήνες. Το λογισμικό, αφού πέρασε από πολλές φάσεις εξέλιξης βασίζεται τώρα σε έναν ήχο ‘ρελαντί’ που μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις στροφές και ταχύτητες.

Η ένταση του ήχου μπορεί να ρυθμίζεται σε δύο επίπεδα. Κατά την οδήγηση σε δημόσιους δρόμους μεταξύ των ειδικών διαδρομών, χρησιμοποιείται ένα ‘αθόρυβο πρόγραμμα’ (quiet mode). Η ένταση αυξάνεται στο μέγιστο βαθμό στις ειδικές διαδρομές. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι ομάδες οφείλουν να προσαρμόζουν την ένταση του ήχου ανάλογα με τις συνθήκες.

«Δεν θέλαμε απλά να προσομοιώσουμε τον ήχο ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά να δημιουργήσουμε έναν μοναδικό ηλεκτρικό ήχο που να ταιριάζει στο project» δήλωσε ο Jörg Schrott, διευθυντής της Opel Motorsport. «Είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και πεπεισμένοι ότι ο ήχος θα ενθουσιάσει τους θεατές στις ειδικές διαδρομές, παρόλο που είναι σκόπιμα διαφορετικός από αυτόν ενός κλασικού αυτοκινήτου ράλι με κινητήρα εσωτερικής καύσης.»

Το σύστημα ήχου θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε αγωνιστικές συνθήκες στις 7-8 Μαΐου, στον εναρκτήριο γύρο της σεζόν του ADAC Opel e-Rally Cup, στο 33ο ADAC ACTRONICS Rally Sulingen.

Κοινοποίηση