Π. Πετρίδης: «Όχι στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κορμίστα»

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Ο Δήμος Αμφίπολης ΜΠΡΟΣΤΑ», Πέτρος Πετρίδης τοποθετείται για το θέμα την δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κορμίστα του Δήμου Αμφίπολης. Ο πρώην δήμαρχος τονίζει ότι η παράταξή του δεν είναι αρνητική στις επενδύσεις και σε όποια επένδυση έχει θετικό αντίκτυπο στους δημότες ωστόσο γι αυτή την περίπτωση σημειώνει μεταξύ άλλων: «Είναι μια επένδυση που θα αποφέρει κέρδη και οφέλη αποκλειστικά στον επενδυτή και που απλά μετατρέπει τον Δήμο σε εισοδηματία, αφού το όφελος του περιορίζεται στην είσπραξη του όποιου μισθώματος. Ούτε θέσεις εργασίας θα προσφέρει, ούτε ως καταναλωτής των επιχειρήσεων της περιοχής θα λειτουργήσει. Απεναντίας θα στερήσει από το παρόν, αλλά κυρίως από το μέλλον των δημοτών, την όποια προοπτική του αγροτοτουριστικού τους ενδιαφέροντος και μάλιστα για το μεγάλο χρονικό διάστημα των πενήντα (50) ετών».

Πιο αναλυτικά ο κύριος Πετρίδης αναφέρει:

«Ο ρόλος του Δήμου είναι πρώτιστα κοινωνικός. Οφείλει να προστατεύει τα συμφέροντα της κοινωνίας και κάθε ενέργεια της Δημοτικής Αρχής πρέπει να αποσκοπεί στο όφελος των δημοτών και των κατοίκων της περιοχής.
Δεν είμαστε αρνητικοί στις επενδύσεις γενικά και δεν είμαστε αρνητικοί σε όποια επένδυση έχει θετικό αντίκτυπο στους δημότες.
Δυστυχώς αυτή η επένδυση δεν μπορεί να καταταγεί σε αυτή την κατηγορία. Είναι μια επένδυση που θα αποφέρει κέρδη και οφέλη αποκλειστικά στον επενδυτή και που απλά μετατρέπει τον Δήμο σε εισοδηματία, αφού το όφελος του περιορίζεται στην είσπραξη του όποιου μισθώματος. Ούτε θέσεις εργασίας θα προσφέρει, ούτε ως καταναλωτής των επιχειρήσεων της περιοχής θα λειτουργήσει. Απεναντίας θα στερήσει από το παρόν, αλλά κυρίως από το μέλλον των δημοτών, την όποια προοπτική του αγροτοτουριστικού τους ενδιαφέροντος και μάλιστα για το μεγάλο χρονικό διάστημα των πενήντα (50) ετών.
Θα δεσμεύσει και θα κάνει απαγορευτική την όποια μελλοντική αγροτική και τουριστική δραστηριότητα του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, μια έκταση πολλή μεγαλύτερη των χιλίων (1000) στρεμμάτων, αφού και ο περιβάλλον χώρος θα καταστεί ακατάλληλος για οποιαδήποτε χρήση. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του Δήμου, δεν θα είναι αυτά που αρχικά φαίνονται, αφού θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι φορολογίες, αλλά και οι παράπλευρες απώλειες από τη μειωμένη αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα.
Δεν μπορούμε λοιπόν, έναντι ελάχιστης ωφέλειας, να στερήσουμε τη δυνατότητα του οποιουδήποτε δημότη και κυρίως του νέου, να επενδύσει στον αγροτοτουριστικό τομέα και να ζήσει με την οικογένειά του στην περιοχή και στο Δήμο.
Γι αυτό δεν δίνουμε θετική ψήφο στην εισήγηση-πρόταση της Δημοτικής Αρχής και στο αίτημα της εταιρείας, εναρμονιζόμενοι και με τη θέληση της τοπικής κοινωνίας και του Τοπικού Συμβουλίου.
Προτείνουμε, την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας από το Δήμο, με αντικείμενο την εγκατάσταση διάσπαρτων φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος μέχρι 3ΜW, μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα ή και δανεισμό, σε εκτάσεις που δεν βλάπτουν το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα και δεν εμποδίζουν την όποια σημερινή ή μελλοντική τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό, πράγματι θα είναι αναπτυξιακό έργο, αφού θα φέρει εισόδημα στο Δήμο και μέσα από το οποίο θα μπορεί να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας των δημοτών».
Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •