Σωματεία & Φορείς Σερρών: Κάτω τα χέρια από το 8ωρο

Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν τα Σωματεία και οι Φορείς του Νομού Σερρών για να διαμαρτυρηθούν για το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Την Πέμπτη 3 Ιουνίου 19:30 στην Πλατεία Ελευθερίας έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο και την Πέμπτη 10 Ιουνίου απεργιακή κινητοποίηση στις 11:00 το πρωί στον ίδιο χώρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Σωματείων & Φορέων Ν. Σερρών

Εργαζόμενοι – Εργαζόμενες, Άνεργοι, Νέες και Νέοι,

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρνει για ψήφιση στη Βουλή ένα νέο εργασιακό τερατούργημα που ισοπεδώνει τα όποια εργατικά δικαιώματα είχαν απομείνει χτυπώντας ανελέητα όλες τις πλευρές της ζωής της εργατικής οικογένειας. Συνεχίζει και εντείνει την ολομέτωπη αντεργατική επίθεση της μετά το εργασιακό έκτρωμα του Βρούτση, τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ.

Με το νόμο αυτό καταργεί την κατάκτηση του αιώνα, το 8ωρο, μετά από 135χρόνια αγώνων και 101χρόνια από την καθιέρωσή του. Καταργεί τη βάση πάνω στην οποία υπολογίζεται ο μισθός, το μεροκάματο, η υπερεργασία, η υπερωρία, τα δώρα, τα επιδόματα κ.α.

Φέρνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας, 10ωρη και 12ωρη δουλειά χωρίς πληρωμή υπερωριών με τη δήθεν διάθεση σε ρεπό. Έτσι δεν θα ξέρεις αν θα πληρωθείς τα 10ωρα και 12ωρα που δούλεψες όσο και αν κρατάς ημερολόγιο. Αυτό που οι εργοδότες έκαναν παράνομα δλδ τις απλήρωτες υπερωρίες το κάνει νόμο.

Από την μια ο εργαζόμενος θα δει το οικογενειακό πρόγραμμα του να τινάζεται στον αέρα όπως και ο ελεύθερος χρόνος του και από την άλλη πολλές φορές ο χρόνος εργασίας θα ξεπερνά τα όρια αντοχής του ανθρώπινου οργανισμού με αποτέλεσμα ανεπανόρθωτες φθορές στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Ξεκινώντας να πας για δουλειά δεν θα ξέρεις αν θα δουλέψεις για λίγες ώρες ή αν θα δουλεύεις 12ωρα μέχρι και 13ωρα, όπως προβλέπει η Κοινοτική οδηγία 88/2003 που φτάνει μέχρι και 78ώρες εργασία τη βδομάδα και διευθετεί το χρόνο εργασίας, όπως και οι προηγούμενες.

Ο ισχυρισμός του υπουργού ότι ο νόμος δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και μπορεί να ζητήσει εκείνος τα 10ωρα και 12ωρα δουλειάς είναι για γέλια γιατί όλοι ξέρουμε ποιος είναι αυτός που καθορίζει το ωράριο εργασίας σε μια επιχείρηση και ότι το αποκλειστικό κριτήριο είναι το κέρδος του εργοδότη. Αυτός κρατάει το μαχαίρι και το πεπόνι και αυτός κόβει τις φέτες ανάλογα με το συμφέρον του και χρησιμοποιώντας το φόβητρο της απόλυσης.

Ο εργαζόμενος με το νόμο αυτό θα έχει και μικρότερο εισόδημα. Μέχρι τώρα όσοι έκαναν υπερωρίες «μπάλωναν» κάποιες αναγκεμένες τρύπες εξόδων. Τώρα δεν θα πληρώνετε αυτές τις υπερωρίες αλλά υποτίθεται ότι ο εργοδότης μετά από πολλούς μήνες θα του δίνει ρεπό, άδεια ή λιγότερες ώρες δουλειάς. Μειώνει, τέλος, την αμοιβή της υπερωρίας πάνω από τις 120 κατά το μισό 50%, ενώ μεγαλώνει το ετήσιο όριο υπερωριών από 120 σε 150 και βάλε.

Καταργεί την Κυριακή Αργία και την γενικεύει σε περισσότερους κλάδους. Προωθεί την τηλεργασία χωρίς όρια.

Απελευθερώνει τις απολύσεις, ενώ λέει πως δήθεν προστατεύει από αυτές. Κανένας εργοδότης δεν χρησιμοποιεί τον πραγματικό λόγο απόλυσης. Ο λόγος που επικαλούνται περισσότερο είναι αυτός της τάχα μειωμένης απόδοσης και φτάνουν ν’ απολύουν όχι μόνο όποιον αντιστέκεται αλλά ακόμα και εγκύους. Τώρα θα απολύουν ακόμα πιο ελεύθερα αφού ακόμα και όταν υπάρχει δικαστική απόφαση ότι είναι άκυρη η απόλυση δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν πίσω τον εργαζόμενο, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Καταργεί τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, τις μετατρέπουν σε «ανεξάρτητη αρχή» και βάζει επικεφαλής τους ανθρώπους των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων κλπ.

Καθιερώνει απλήρωτο διάλειμμα και απλήρωτη «επιφυλακή» αυξάνοντας και με αυτόν τον τρόπο το ωράριο εργασίας και την απλήρωτη εργασία.

Ορθώνει νέα εμπόδια στην απεργία και χτίζει τείχος κατά της συνδικαλιστικής δράσης καθιερώνοντας προσωπικό ασφαλείας στο 1/3 των εργαζομένων της επιχείρησης έτσι ώστε να δουλεύει η επιχείρηση και να χάνει σημαντικά η δύναμη-όπλο της απεργίας και των εργαζομένων. Υποχρεώνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα και την ηλεκτρονική ψηφοφορία στην απόφαση ενός σωματείου για απεργία, εκλογές κλπ δίνοντας τη δυνατότητα επέμβασης της εργοδοσίας στους εργαζόμενους και ελέγχου της ψηφοφορίας.

Συναδέλφισες, συνάδελφοι

Χωρίς χάσιμο χρόνου, προετοιμάζουμε την αντεπίθεση μας. Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στα παιδιά μας και τις οικογένειες μας για να μπορούμε να τα κοιτάξουμε στα μάτια, για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Κάνουμε πλατύ κάλεσμα συμμετοχής, σε όλα τα σωματεία των Σερρών, στους συνδικαλιστές που αγωνιούν για την οργάνωση του αγώνα από τον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, από όλους τους κλάδους, από τις μεταφορές, το μέταλλο, τη χημική βιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευές, το εμπόριο ,τον επισιτισμό, την ιδιωτική και δημόσια υγεία, την παιδεία, τους ΟΤΑ κ.α.

Να οργανωθεί ο αγώνας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα! Το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι να γίνει μεγάλη δουλειά ενημέρωσης, οργάνωσης και αγωνιστικής κινητοποίησης μέσα στους χώρους δουλειάς! Τα ΔΣ να βγάλουν τα καλέσματά τους και να οργώσουν κυριολεκτικά τους χώρους δουλειάς σε όλο το νομό. Να οργανωθούν συσκέψεις – συζητήσεις με εργαζόμενους μέσα σε εργασιακούς χώρους, περιοδείες, για να σημάνει γενικός ξεσηκωμός.

Σηκώνουμε το ανάστημά μας! Παίρνουμε τον αγώνα στα χέρια μας! Να μην επιτρέψουμε το σκοτάδι που ονομάζουν πρόοδο, εκσυγχρονισμό και κανονικότητα να μπει στη ζωή μας. Κανένας συμβιβασμός και αναμονή. Να κάνουμε τα σωματεία μας φρούρια οργάνωσης των εργαζομένων και του αγώνα μας. Φρούρια για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Κάθε χώρος δουλειάς να γίνει μετερίζι αγώνα.

Το νέο αντεργατικό έκτρωμα κυβέρνησης Χατζηδάκη να μην κατατεθεί! Η δίκαιη οργή και αγανάκτηση μας να στραφεί στον αγώνα για να γίνει πράξη το δίκιο του εργάτη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ

Να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό έκτρωμα που θέλει να φέρει στη βουλή η κυβέρνηση.

Να καταργηθεί όλη η αντεργατική νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων και οι διατάξεις της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

· ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ N.ΣΕΡΡΩΝ

· ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

· ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

· ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

· ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

· ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ

· ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •