Συνάντηση Λ. Αβραμάκη & Αλ. Χρυσάφη- Η λειτουργία του ΚΕΥΔ και ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας στο επίκεντρο της συζήτησης

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη, ζητώντας επίσημη ενημέρωση για τα προβλήματα που καθυστερούν την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Εξυπηρέτησης Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) στις Σέρρες.

Στη συνάντηση, που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Βουλευτή, συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Μιλτιάδης Τασούλης και έγινε αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων που καθυστέρησαν την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΥΔ.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε υπερβολικά να ενεργοποιήσει τα ΚΕΥΔ, που είναι μια υπηρεσία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που συστήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Σχεδόν δύο χρόνια μετά εξακολουθεί να μην παρέχεται αυτή η υπηρεσία στους δανειολήπτες ή στην καλύτερη περίπτωση να υπολειτουργεί. Η συγκυρία ενεργοποίησης του νέου Πτωχευτικού Δικαίου, που απειλεί με ολική καταστροφή χιλιάδες δανειολήπτες, ιδίως μετά την ραγδαία μείωση των εισοδημάτων που προκάλεσαν τα πολύμηνα lockdown και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, καθιστά αναγκαία την άμεση και πλήρη λειτουργία των ΚΕΥΔ.
Ο νέος Πτωχευτικός και οι διαδικασίες που προβλέπει κρύβουν πάρα πολλούς κινδύνους ιδίως στα ψιλά γράμματα όσων επιδιώξουν κάποια ρύθμιση των χρεών τους προς το δημόσιο ή τις τράπεζες. Οι λεπτομέρειες των διακανονισμών πρέπει να εξηγηθούν αναλυτικά στους δανειολήπτες καθώς και οι νέοι κίνδυνοι της πτωχευτικής διαδικασίας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνδρομή εξειδικευμένων στελεχών και νομικών.
Ιδίως για τους αδύναμους οικονομικά δανειολήπτες, που δεν έχουν την ευχέρεια να απευθυνθούν σε ιδιώτες δικηγόρους, η λειτουργία των ΚΕΥΔ είναι η μόνη αξιόπιστη διέξοδος για να έχουν την ενημέρωση που χρειάζεται.
Είναι ευτυχές, το γεγονός ότι και ο Δήμαρχος Σερρών, αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της ταχύτερης δυνατής λειτουργίας του ΚΕΥΔ, ιδίως σε αυτές τις συνθήκες και εργάζεται προκειμένου να ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια. Δεδομένου ότι ο Δήμος έχει βρει και έχει παραχωρήσει το χώρο στέγασης, θεωρούμε αυτονόητο ότι οι όποιες παρεμβάσεις χρειάζονται στο κτίριο για να καταστεί λειτουργικό θα γίνουν όσο γίνεται ταχύτερα» επεσήμανε ο κ. Αβραμάκης.

Ο Βουλευτής Σερρών έχοντας ήδη επικοινωνήσει και με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τόνισε ότι με το νέο Πτωχευτικό, τα νοικοκυριά κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα ή να υποχρεωθούν σε δυσβάσταχτους συμβιβασμούς ιδίως σε ότι αφορά τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και πρόσθεσε:
«Η κυβέρνηση, παρά την πανδημία και την νέα οικονομική κρίση που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, ενεργοποίησε το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο στην χειρότερη δυνατή συγκυρία. Σήμερα, η λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχουμε δεσμευτεί ότι αυτός ο Πτωχευτικός Κώδικας θα αντικατασταθεί από ένα Δίκαιο που θα προστατεύει τους δανειολήπτες. Μέχρι τότε όμως πρέπει οι δανειολήπτες να έχουν την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση για τα δικαιώματα, τις δυνατότητες που έχουν και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Οι πολίτες να μην επαφίονται σε όσα πληροφορούνται από τα μέσα ενημέρωσης αλλά να απευθυνθούν σε εξειδικευμένους νομικούς για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Εκτιμούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το ΚΕΥΔ θα λειτουργήσει στο Νομό Σερρών και θα παρέχει ενημέρωση και χρήσιμες υποστηρικτικές υπηρεσίες σε όλους όσους θα απευθυνθούν σε αυτό, αφού έχουν καλυφθεί οι θέσεις των δύο νομικών κατόπιν σχετικού διαγωνισμού και αφού διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος».

Κοινοποίηση