Λαϊκή Συσπείρωση για γέφυρα Τσέλιου: Όχι στην απευθείας ανάθεση

Παρέμβαση για το ζήτημα της γέφυρας Τσέλιου κάνει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωσης του Δήμου Σερρών. Η παράταξη της αντιπολίτευσης εκφράζει τη διαφωνία της, για τις απευθείας αναθέσεις και για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αυτές και ζητά «να γίνει ουσιαστικός και σε βάθος έλεγχος, όχι μόνο ως προς τον τρόπο ανάθεσης αλλά και να ελεγθούν οι λόγοι για τους οποίους ο δήμος πηγαίνει σε απευθείας ανάθεση» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωσης της Λαϊκής Συσπείρωσης 

Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του κόμματός μας, πως η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων σε υπηρεσίες των δήμων όπως μελετών, κατασκευής και συντήρησης έργων, οδηγεί στο μοίρασμα δουλειών στους ημετέρους. Η λειτουργία των δήμων γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, περνάνε ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ( πόσο μάλλον τώρα με το νέο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο) διαμορφώνεται ένας μηχανισμός εξαγοράς και εκμαυλισμού συνειδήσεων. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να γίνονται οι δήμοι ένα θερμοκήπιο αδιαφάνειας, παρανομίας και ουσφετολογίας, να παρουσιάζονται καθυστερήσεις, κακοτεχνίες και αναβολές στην κατασκευή των έργων. Αυτό γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο σε έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία.

Οι ευθύνες για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή των Αγ. Αναργύρων αλλά και η κατασκευή της γέφυρας του Τσέλιου είναι μεγάλες, το φαινόμενο είναι διαχρονικό και δεν μπορεί κανείς να καλύψει τις ευθύνες του πίσω από νομιμότητες. Η Λαϊκή Συσπείρωση, στην επερώτηση της προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών, αναφέρεται στο όλο ιστορικό της ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ στην Βουλή στις 29-6-20, ακριβώς για να τονίσει τις όποιες καθυστερήσεις έγιναν με την επίρριψη ευθυνών από υπηρεσία σε υπηρεσία. Τι έκαναν λοιπόν όλοι αυτοί, η σημερινή δημοτική αρχή και οι προηγούμενες, που τώρα είναι στην αντιπολίτευση αλλά και οι άλλες παρατάξεις πριν φτάσουμε στο σημείο να κηρυχτεί η υπόθεση αυτή ως κατεπείγουσα; Τι έκαναν όλοι αυτοί πριν κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Όλα αυτά τα χρόνια μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση έβαζε επιτακτικά τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Τώρα θέλουμε να μας απαντήσει στην επερώτηση που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και η δημοτική αρχή και οι Υπηρεσίες του δήμου αλλά και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης: «Από το 2012 μέχρι σήμερα, έχοντας την αρμοδιότητα κατασκευής και συντήρησης αντιπλημμυρικών έργων, ειδικά για τον χείμαρρο Αγ. Αναργύρων, από την Κόκκινη γέφυρα μέχρι τη γέφυρα Σιγής, ποιες ήταν οι ενέργειες που έπραξαν διαχρονικά οι δημοτικές αρχές σε σχέση με τη μελέτη, την εκτέλεση και τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων;» και συμπληρώνουμε «υπήρχαν αντιδράσεις από τις άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβούλιο που από τότε και μέχρι σήμερα ενεργούν μέσα σε αυτό, για τις παρεμβάσεις που έγιναν στην κοίτη;» Το μόνο που κάνουν είναι να βγάζουν σωρεία ανακοινώσεων που γράφονται εν μία νυκτί, αφού στερούνται πολιτικών επιχειρημάτων.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση η αιτία της κατάστασης αυτής είναι κατά τη γνώμη μας βαθιά πολιτική. Οι περιφέρειες και οι δήμοι υποχρηματοδοτούν έργα που δεν είναι επιλέξιμα όπως η αντιπλημμυρική θωράκιση, αλλά ενισχύουν την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, δίνουν γη και ύδωρ σε κατασκευαστικές εταιρείες μέσω της ανάθεσης για έργα βιτρίνας και για έργα που αποφέρουν μεγάλα κέρδη σε αυτούς. Οι κοκορομαχίες για το αν τηρείται η νομοθεσία, που ούτως ή άλλως ευνοεί τις μεγάλες τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες, είναι για το θεαθήναι.

Εκφράζουμε τη διαφωνία μας για τις απευθείας αναθέσεις και για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αυτές, άσχετα αν πατάνε πάνω στο νομικό οπλοστάσιο που ορίζει και αυξάνει τα όρια των απευθείας αναθέσεων. Ζητάμε να γίνει ουσιαστικός και σε βάθος έλεγχος, όχι μόνο ως προς τον τρόπο ανάθεσης αλλά και να ελεγθούν οι λόγοι για τους οποίους ο δήμος πηγαίνει σε απευθείας ανάθεση.

Και επειδή στην πόλη των Σερρών υπάρχουν άλλοι δύο χείμαρροι της Αγ. Βαρβάρας και του Αγ. Γιώργη που χρήζουν άμεσης παρέμβασης ζητάμε να τοποθετηθούν πολιτικά όλοι σε τέτοια ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας πριν κηρυχτούν και αυτές οι περιοχές ως «περιοχές έκτακτης ανάγκης».

Καλούμε τον σερραϊκό λαό σε επαγρύπνηση και προβληματισμό πάνω στη βάση γιατί επί δεκαετίες δεν γινόταν η συντήρηση που απαιτούνταν για τη γέφυρα του Τσέλιου όπως και για κάθε γέφυρα; Να βγάλει συμπεράσματα και να σκεφτεί πως πρέπει επιτέλους να αντιδράσει και να διεκδικήσει να γίνουν γέφυρες, δρόμοι και γενικά έργα υποδομής σύγχρονα, που θα καλύπτουν τις ανάγκες του, χωρίς να πληρώσει ούτε ευρώ παραπάνω από αυτά που ήδη έχει πληρώσει.

Κοινοποίηση