Συνάντηση Λ. Αβραμάκη με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σερρών


Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Σερρών και συζήτησε το εργασιακό νομοσχέδιο που αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μείωσης εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ε.Κ. Σερρών Άλκης Απιδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Ηλίας Παραστατίδης, ο Γενικός Γραμματέας Παύλος Συμεωνίδης, ο Οργανωτικός Γραμματέας Δημήτρης Στοϊκούδης, ο Ταμίας Δημήτρης Μαραγκός και το μέλος του ΔΣ Θεόδωρος Σεβασλίδης.

Τόσο ο Βουλευτής όσο και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, εξέφρασαν την κάθετη και ριζική τους αντίθεση στις διατάξεις του αντεργατικού αυτού σχεδίου που πρακτικά καταργεί το οκτάωρο θεσμοθετώντας τη δεκάωρη εργασία, αυξάνει υπερβολικά τις ώρες υπερωρίας, θεσπίζει τις απλήρωτες υπερωρίες, περιορίζει τις θέσεις εργασίας προωθώντας την εντατικοποίηση της εργασίας, θέτει σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί πρακτικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις απολύσεις μειώνοντας και την αποζημίωση, καθιστά εκ των προτέρων άνευ αντικειμένου την προσφυγή στη δικαιοσύνη στην περίπτωση άδικης ή καταχρηστικής απόλυσης, περιορίζει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και ακυρώνει μια σειρά από κεκτημένα των εργαζομένων εδώ και δεκαετίες.

Η διοίκηση του εργατικού κέντρου υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση κινείται εχθρικά απέναντι στους εργαζόμενους. Ζήτησαν από τον Βουλευτή τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και θα καταργήσει τις αντεργατικές προβλέψεις της ΝΔ όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Λευτέρης Αβραμάκης, τόνισε ότι η ΝΔ καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ προωθεί την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρεί μια άνευ προηγούμενου εντατικοποίηση της εργασίας προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, καταργεί στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και προωθεί τις ατομικές συμβάσεις όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων θα υποχρεωθεί να υποταχθεί άνευ όρων στις επιθυμίες των εργοδοτών υπό τον φόβο της ανεργίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Βουλευτής Σερρών Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί συστηματικά να καταργήσει ένα σύνολο προοδευτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων η πλειοψηφία των οποίων θεσπίστηκε το 1982, χαρακτηρίζοντας συλλήβδην τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, αναχρονιστικά. Με τα νομοσχέδια όμως που προωθεί γυρνάει την ελληνική κοινωνία στις δεκαετίες πριν από τη μεγάλη πολιτική αλλαγή τη δεκαετία του 1980. Τα αναχρονιστικά της σχέδια κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση ακόμα και από τις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι σύσσωμη η ελληνική κοινωνία αντιδρά σε αυτούς τους αναχρονισμούς και επιθυμεί την απόσυρση και αυτού του αντεργατικού νομοσχεδίου. Οι εργαζόμενοι, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δεκάδες κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους. Η ΝΔ όμως με μοναδικό σύμμαχο τον ΣΕΒ και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις επιμένει να θεσπίσει διατάξεις που όχι απλώς καταργούν εργασιακά δικαιώματα αλλά δυναμιτίζουν τη ζωή χιλιάδων οικογενειών που θα υποχρεωθούν σε δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας και μικρότερους μισθούς. Υπονομεύει τη δυνατότητα των νέων να εργαστούν, ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας, διαμορφώνει ένα κόσμο όπου τα συμφέροντα και οι ανάγκες των επιχειρήσεων θα υπερτερούν έναντι όλων. Πρόκειται για νομοθετικό έκτρωμα στο οποίο αντιδρούν ακόμα και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που γνωρίζουν ότι βασική προϋπόθεση για την οικονομική τους επιβίωση και ανάπτυξη είναι η κοινωνική και η εργασιακή ειρήνη. Η κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής αναταραχής και διχασμού. Είναι χρέος όλων μας να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο. Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και όχι μόνο οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη και πάλι με μια πολυεπίπεδη κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Ταυτόχρονα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κυβέρνηση που θέλει να ανατρέψει κάθε ίχνος προοδευτικής κατάκτησης την Μεταπολίτευσης γυρίζοντας τη χώρα στο παρελθόν. Μόνη διέξοδος είναι ο ελληνικός λαός και οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας ενωμένοι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες επιστροφής της χώρας σε κοινωνικά δίκαιες και αναπτυξιακές πολιτικές. Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία, καλούμε τον κόσμο να κινητοποιηθεί και δεσμευόμαστε να ακυρώσουμε κάθε αναχρονιστική και οπισθοδρομική διάταξη που καταργεί εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •