«200 χρόνια ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»: Μια υπέροχη έκθεση φωτογραφίας στο κέντρο των Σερρών, απουσία της τοπικής ιστορίας

Με την μεγάλη υπαίθρια Έκθεση Φωτογραφίας του Ηλία Περγαντή τιμώνται από τον Δήμο Σερρών τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάσταση του 1821.

Έτσι, η Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης των Σερρών, στολίστηκε με 20 μοναδικές, καλλιτεχνικές φωτογραφίες, εκτυπωμένες σε καμβά διαστάσεων 2 μέτρων, όπου κάθε μια τους διηγείται μία ξεχωριστή ιστορία της περιόδου του 1821 από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Από τον χορό του Ζαλόγγου, την Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Ιερό Λόχο του Υψηλάντη, ακόμη και τον εμφύλιο πόλεμο που διαδέχθηκε την επανάσταση, ή το «Κρυφό Σχολειό» που έχει ιστορικά αποδειχθεί ότι δεν υπήρξε.

Όπως αναφέρει ο κ. Περγαντής, οι φωτογραφίες αποτελούν ένα μικρό μέρος μίας μεγάλης ατομικής έκθεσης φωτογραφίας με θέμα το 1821, για την οποία εργάζεται συστηματικά πάνω από 4 χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν φωτογραφηθεί περισσότερα από 1.000 άτομα από όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Στις φωτογραφίες απεικονίζονται σύγχρονοι άνθρωποι από διαφορετικούς Συλλόγους της Ελλάδας, με τον γνήσιο οπλισμό και κειμήλια της εποχής του 1821.

Μια υπέροχη έκθεση, αν και απουσιάζει η τοπική ιστορία

Κάποιος θα παρατηρήσει πως απουσιάζουν μορφές της τοπικής ιστορίας των Σερρών, αλλά αυτό είναι …ελάσσων μπρος στην καλλιτεχνική αποτύπωση και ματιά του φωτογράφου, που ζωντανεύει με τον φακό του σκηνές από το ένδοξο παρελθόν δημιουργίας του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

Αξίζει να σταθείτε και να θαυμάσετε τις υπέροχες φωτογραφίες, οι οποίες συνοδεύονται και από μικρά κείμενα που εξιστορούν αυτό που απεικονίζουν.

Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι στις 29/6

Πηγή: anexartitos.gr

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •