Σε κλίμα συγκίνησης η κεντρική εκδήλωση του Ολοκαυτώματος της Νιγρίτας

Με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η Κεντρική Εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα της Νιγρίτας και της ευρύτερης Βισαλτίας, το βράδυ της Δευτέρας 5 Ιουλίου 2021 στην αυλή του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας.

Την εκδήλωση ευλόγησε με την παρουσία του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος. Με αμείωτο ενδιαφέρον οι παραβρισκόμενοι άκουσαν την ομιλία του πρώην πρόεδρου της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργου Τάτσιου, με θέμα «Από την μάχη του Λαχανά στα ολοκαυτώματα της Νιγρίτας και των Σερρών». Η πρώτη παρουσίαση-προβολή του ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα της Νιγρίτας και της ευρύτερης Βισαλτίας, συγκίνηση όλους όσοι το παρακολούθησαν και η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με το συγκρότημα «Serres Voices».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο Δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Στόχος της Δημοτικής Αρχής από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι να κάνει γνωστό το Ολοκαύτωμα της Νιγρίτας και της ευρύτερης Βισαλτίας σε όλη τη χώρα, γι αυτό και φέτος εκτός από τη Νιγρίτα θα γίνουν εκδηλώσεις στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη».

Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κελεμπέκης ο οποίος επεσήμανε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε. Να είμαστε προετοιμασμένοι να σταθούμε επί των επάλξεων, Γι αυτό πρέπει να μελετάμε την ιστορία μας για να παραδειγματιζόμαστε από τους προγόνους μας, τους ήρωες».

Μάλιστα ο πατέρας Γεώργιος διάβασε ένα γράμμα που έστειλε στρατιώτης που υπηρετούσε στην Μάχη του Λαχανά, στην αρραβωνιαστικιά του. Μέσα από το συγκεκριμένο γράμμα μπορούσε κανείς να καταλάβει την φιλοσοφία του Έλληνα που ήταν έτοιμος να θυσιαστεί για την ελευθερία της πατρίδας του.

Τις εκδηλώσεις μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βισαλτίας, Θωμάς Μπακαλούδης, οι Αντιδήμαρχοι Βισαλτίας, Αργύρης Χατζημάρκος και Νίκος Πασχαλίδης, ο πρόεδρος της Κοινοφελούς Επιχείρησης Βισαλτίας, Λεωνίδας Ψαρράς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, Βασίλης Κατιρτζόγλου, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Νιγρίτας, Νίκος Πολυχρονίδης και η Αντιπρόεδρος Κατερίνα Χατζηστραβού, ο πρώην Δήμαρχος Νιγρίτας Δημήτρης Δάπης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Β΄θμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, Στέλιος Ρίζος, ο πρόεδρος του Σύνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών, Δημήτρης Κάντζας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και δημότες.

Οι επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Βισαλτίας, το ΔΗ.Κ.Κ.Π.Π.Π.Α. και ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας με την ευκαιρία της 108ης επετείου του Ολοκαυτώματος της πόλης της Νιγρίτας και της ευρύτερης Βισαλτίας, που συνέβη κατά τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο, από 17 έως 20 Ιουνίου 1913, συνεχίζονται στις 8 & 12 Ιουλίου 2021, στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη. Με την υποστήριξη της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 (ΣΕΡΡΕΣ)

8.30 μ.μ. Κεντρική Εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Νιγρίτας και της ευρύτερης Βισαλτίας, στην αυλή του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας.

Α΄ Μέρος:

Ομιλία με θέμα: «Από την μάχη του Λαχανά στα ολοκαυτώματα της Νιγρίτας και των Σερρών», με ομιλητή τον κ. Γιώργο Τάτσιο, πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.

Β΄ Μέρος:

Παρουσίαση – προβολή του νέου ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα της Νιγρίτας και της ευρύτερης Βισαλτίας.

Γ΄ Μέρος:

Συναυλία με το συγκρότημα «Serres Voices»

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021 (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

21:00 μ.μ.

Α΄ Μέρος:

Παρουσίαση-Προβολή νέου ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα της Νιγρίτας και της ευρύτερης Βισαλτίας στο Πάρκο Νέας Ελβετίας στην περιοχή Χαριλάου στην Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Νιγριτινών Θεσσαλονίκης «Ο Βισάλτης».

Β΄ Μέρος:

Συναυλία με το συγκρότημα «Serres Voices

Κοινοποίηση