Δεν θα γίνουν τα πανηγύρια σε Σκοτούσσα και Ηράκλεια- Κατά πλειοψηφία η απόφαση του Δ.Σ.


Το θέμα των εμποροπανηγύρεων της Σκοτούσσας και της Ηράκλειας, τέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηράκλειας, την περασμένη Τρίτη.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηράκλειας Μαρία Γεωργιάδου ανέφερε ότι ο Δήμαρχος Γιώργος Κουτσάκης πρότεινε τη μη πραγματοποίηση των φετινών εμποροπανηγύρεων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αναστολή της διενέργειας των εμποροπανηγύρεων Ηράκλειας και Σκοτούσσας του Δήμου Ηράκλειας, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού COVID -19, με την επιφύλαξη πως αν προκύψουν νέα δεδομένα που θα διασφαλίζουν τη διοργάνωση των εμποροπανηγύρεων, το θέμα θα συζητηθεί ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος Ηράκλειας ανέφερε πως ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες και τις προτάσεις των ΚΥΑ μέχρι σήμερα και τα βήματα όλων των Δημάρχων που διοργανώνουν εμποροπανηγύρεις σε όλη την Ελλάδα και πρότεινε στους δημοτικούς συμβούλους τη μη διοργάνωση των δύο μεγάλων εμποροπανηγύρεων του Δήμου Ηράκλειας, της Ηράκλειας και της Σκοτούσσας εξαιτίας της πανδημίας του COVID που συνεχίζεται.

«Δεν διασφαλίζεται η δημόσια υγεία με τη διοργάνωση τέτοιων πανηγύρεων. Για το θέμα αυτό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Παπαστεργίου. Κανένας από τους Δήμους που διοργανώνουν εμποροπανηγύρεις αυτού του διαμετρήματος, όπως του Δήμου Ηράκλειας, δεν θα διοργανώσει φέτος πανηγύρια για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Επομένως προτείνω να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο να ακολουθήσει και ο Δήμος Ηράκλειας την ίδια γραμμή περί της μη διοργάνωσης των εμποροπανηγύρεων» ανέφερε ο κ. Κουτσάκης.

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Ηράκλειας είπε ότι συζήτησε και με τους επικεφαλής των Επιτροπών των εμποροπανηγύρεων και είναι σύμφωνοι και αυτοί με την συγκεκριμένη άποψη, ενώ τόνισε πως με δεδομένο ότι τα πανηγύρια γίνονται με την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, αν προκύψουν ευθύνες, αν προκύψουν κρούσματα πανδημίας, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση η Δημοτική Αρχή.

Στο σημείο αυτό τον λόγο πήρε ο κ. Κοτσακιαχίδης Κλεάνθης, ο οποίος τόνισε πως είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και δεν θα έπρεπε να έρθει ως έκτακτο θέμα. Πρέπει να εξεταστεί πολύ καλά και αν υπάρχει το χρονικό περιθώριο πρότεινε να μετατεθεί το θέμα σε μια άλλη συνεδρίαση.

«Για τη Σκοτούσσα υπάρχει αρκετός χρόνος για να εξεταστεί το θέμα ή να περιμένει λίγο το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως βέβαια και για την Ηράκλεια. Υπάρχει το χρονικό περιθώριο των είκοσι (20) – εικοσιπέντε (25) ημερών, ενός (1) μηνός. Αφού ήρθε ως έκτακτο και πρέπει να ληφθεί απόφαση, η παράταξή μας επιφυλάσσεται σε μια τέτοια απόφαση. Είναι σεβαστά αυτά που λέει ο Δήμαρχος. Τα σεβόμαστε απόλυτα. Ωστόσο, είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό για την περιοχή, για όλο τον Δήμο Ηράκλειας» επεσήμανε ο κ. Κοτσακιαχίδης.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Δ.Σ. ρώτησε τον κ. Κοτσακιαχίδη Κλεάνθη αν θεωρεί ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα μέχρι τη διεξαγωγή των πανηγύρεων.

Ο κ. Κοτσακιαχίδης απάντησε ότι υπάρχει περίπτωση, μία πιθανότητα να αλλάξουν τα δεδομένα σε δέκα (10) – δεκαπέντε (15) ημέρες. Ακόμα και αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, ξαφνικά ως έκτακτο θέμα ένα τόσο σοβαρό θέμα ανέφερε πως δεν έπρεπε να έρθει, πως πρέπει να προετοιμαστούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και τέλος, ζήτησε αν είναι δυνατόν να μετατεθεί το θέμα σε μια άλλη συνεδρίαση, η οποία μπορεί να γίνει αρχές Αυγούστου, καθώς- όπως είπε- δεν είναι εύκολο με ένα ¨ναι¨ ή ¨όχι¨ να αποφασίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι για το ζήτημα αυτό.

Στο σημείο αυτό τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος, ο οποίος είπε ότι όλες οι επιστημονικές απόψεις συγκλίνουν σε συγκεκριμένο σημείο, ότι σε λίγες ημέρες μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν.

«Δεν θα αλλάξει τίποτε στην πορεία του χρόνου των λίγων ημερών μέχρι τα πανηγύρια για να αναστραφούν τα δεδομένα της πορείας της πανδημίας. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξει αυτό το πράγμα. Σήμερα ανακοινώθηκαν 3.500 κρούσματα, αυξημένες διασωληνώσεις, αυξημένες εισαγωγές και αυξημένες επιτάξεις των υλικών σε διάφορα νοσοκομεία. Επιπλέον, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι χαμηλός και βρίσκεται στο επίπεδο των νέων ανθρώπων. Δεν πρόκειται να ‘χειραγωγηθούν’ οι νέοι άνθρωποι. Επίσης, τα ποσοστά του εμβολιασμού είναι τραγικά στις ενότητες του Δήμου Ηράκλειας και γενικά στον Δήμο Ηράκλειας. Ο κόσμος δεν ακολουθεί τη διαδικασία του εμβολιασμού. Αναβάλλουν τον εμβολιασμό για το μέλλον, για το φθινόπωρο για να δούνε τι θα γίνει. Αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους» υπογράμμισε ο κ. Κουτσάκης, ενώ συνέχισε λέγοντας πως καταλαβαίνει όποιους ενδοιασμούς προκύψουν για την αναστολή των πανηγύρεων και πως ξέρει ότι όλοι αυτοί που θα συμμετέχουν στα πανηγύρια ξέρουν ότι είναι θέμα ευθύνης: «Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Σε μια πρόσφατη συζήτηση με εκθέτες ντόπιους (οι οποίοι δεν ασχολούνται μόνο με τα πανηγύρια της Ηράκλειας και της Σκοτούσσας αλλά είναι συνέχεια με το τηλέφωνο στο χέρι για το τι θα γίνει στο Αιγίνιο, στο Άργος Ορεστικό, στον Μάμα) διαπίστωσα πως ξέρουν πολύ καλά οι εκθέτες ότι τα πανηγύρια δεν θα διοργανωθούν».

Επιπλέον, ανέφερε ο Δήμαρχος ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Μικροπωλητών Μακεδονίας, ο οποίος κατάγεται από τον Δήμο Ηράκλειας και ζει στην Αλεξάνδρεια και ρώτησε τον Δήμαρχο τι θα γίνει με τα πανηγύρια του Δήμου Ηράκλειας.

Όταν του είπε τις σκέψεις που υπάρχουν, ανέφερε ότι θα ακολουθήσει δηλαδή και ο Δήμος Ηράκλειας την πορεία όλων των υπολοίπων. Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος ανέφερε πως είτε συζητηθεί το θέμα σήμερα, είτε αύριο, δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα της πανδημίας.

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος είπε πως σέβεται την ταλαιπωρία των ανθρώπων που δεν μπορούν να βγάλουν μεροκάματο και πιστεύει ότι όλοι τους σέβονται αλλά ως κυρίαρχο αγαθό είναι η ζωή και η υγεία όλων, κάτι που το λέει και επαγγελματικά αλλά και ως Δήμαρχος. Τέλος, είπε ότι προτείνει να ληφθεί απόφαση για να ξέρουν όλοι ότι έτσι θα γίνει. Ωστόσο, αν στο μεταξύ προκύψουν οι συνθήκες, ώστε το πανηγύρι να μπορεί να διοργανωθεί με ασφάλεια, τότε το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια ο κ. Κοτσακιαχίδης είπε ότι είναι σεβαστά όλα αυτά που λέει ο Δήμαρχος και δεν αντιλέγει σε ό,τι έχει πει. Όμως σκεφτόταν μήπως να λειτουργήσουν τα πανηγύρια τηρώντας όλα τα μέτρα και βλέποντας τις εξελίξεις πάνω σε αυτό το ζήτημα που έχει σχέση με τον κορονοϊό και αν βέβαια βελτιωθεί η κατάσταση μέχρι πέντε – δέκα Αυγούστου. Αφού, όμως, πρέπει να ληφθεί μία απόφαση, η παράταξή του λέει ¨ναι¨ με επιφύλαξη.

Έπειτα, η κ. Δέσποινα Χατζίδου είπε ότι αφού μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση, αν τυχόν γίνει το θαύμα και υπάρξουν καλύτερες συνθήκες, συμφωνεί με τον Δήμαρχο.

Στο σημείο αυτό ο κ. Νικόλαος Μουρατίδης ρώτησε αν υπάρχει κάποια απαγόρευση, κάποιος νόμος από την κεντρική κυβέρνηση που απαγορεύει στον Δήμο Ηράκλειας και γενικά στους Δήμους να κάνουν πανηγύρια.

Απαντώντας η Πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει απαγόρευση και ότι ο Δήμαρχος εξήγησε πως γίνονται τα πανηγύρια με ευθύνη του Δήμου.

Στη συνέχεια ο κ. Νικόλαος Μουρατίδης είπε ότι συμπερασματικά ο Δήμος δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη, δεν μπορεί να διοργανώσει τα πανηγύρια.

Έπειτα, ο Δήμαρχος τόνισε ότι η ΚΥΑ μετατοπίζει την ευθύνη, μάλλον τη διοργάνωση των εμποροπανηγύρεων στους Δήμους της Ελλάδας και ότι ο κατάλογος των Δήμων αυτών είναι μεγάλος. Έχουν γίνει τηλέφωνα σε Δήμους που διοργανώνουν πανηγύρια. Όλοι αυτοί οι Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσουν τη σωστή διεξαγωγή των πανηγύρεων, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα υγείας. Και είναι γνωστό τι έχει πληρώσει επ’ αυτού ο Δήμος Ηράκλειας. Επομένως, ο μηχανισμός των Δήμων και όχι του Δήμου Ηράκλειας δεν μπορεί να διαφυλάξει τη διεξαγωγή των πανηγύρεων, ώστε να γίνουν με ασφάλεια.

Έπειτα, ο κ. Νικόλαος Μουρατίδης ρώτησε πως θα απολογηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι στους δημότες του Δήμου Ηράκλειας, αν στο επόμενο χρονικό διάστημα δούνε ότι κάποιοι Δήμοι καταφέρουν με αυτά τα πρωτόκολλα που υπάρχουν να διοργανώσουν πανηγύρια. Πως θα απολογηθούν για τη μη διεξαγωγή των πανηγύρεων που είναι ένα γεγονός πολιτιστικό και οικονομικό για την περιοχή του Δήμου Ηράκλειας, γεγονός που το περιμένουν όλοι ένα χρόνο. Δεν μπορεί σε όλη την Ελλάδα να μη διοργανωθούν πανηγύρια. Πως θα απολογηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι για αυτή την απόφαση που θα πάρουν; Τέλος, είπε ότι είναι κατά της απόφασης αυτής και την καταψηφίζει.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος διάβασε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας σχετικά με τη διενέργεια της ετήσιας εμποροπανήγυρης Γιαννιτσών για το 2021, της ετήσιας εμποροπανήγυρης Κρύας Βρύσης και της γεωργικής – βιοτεχνικής έκθεσης PELLA-AGRO 2021, με την οποία αποφασίστηκε η μη διοργάνωση των παραπάνω πανηγύρεων. Στην απόφαση αυτή συνοδοιπορούν και όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι. Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος τόνισε πως πρότεινε τη μη τέλεση, αλλά αν θα γίνει το θαύμα, όπως ανέφερε η κ. Χατζίδου, θα πάρει πίσω την απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και θα γίνουν τα πανηγύρια, με δεδομένο ότι έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις που απαιτούνται από Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για τη διοργάνωση των πανηγυριών αυτών. Αν συμβεί το θαύμα, κανένας δεν είναι αντίθετος. Θα απολογηθεί ο ίδιος στους δημότες του Δήμου Ηράκλειας, αλλά βάζοντας και προτάσσοντας το θέμα της υγείας, το οποίο ήδη γνωρίζουν. Το ξέρουν οι άνθρωποι.

«Αν ακολουθηθεί η λογική της διοργάνωσης των πανηγύρεων και συμβεί κάτι, σημειωθούν κρούσματα, ποιος θα απολογηθεί μετά στον κόσμο; Δεν είναι μόνο η ευθύνη της μη διοργάνωσης. Θα υπάρξουν κρούσματα που σε λίγες ημέρες θα πολλαπλασιαστούν. Όσοι επιστρέφουν από διακοπές έχουν κρούσματα και είναι γνωστό αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσάκης.

Για τον λόγο αυτό είπε ο Δήμαρχος ότι δεν πρέπει να «εθελοτυφλούμε» για το συγκεκριμένο ζήτημα και πρότεινε για την προστασία της υγείας των δημοτών του Δήμου Ηράκλειας και όχι μόνο τη μη διοργάνωση των πανηγύρεων. Αν προκύψουν νέα δεδομένα η απόφαση θα αλλάξει. Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος ρώτησε τον κ. Νικόλαο Μουρατίδη αν εμμένει στην άποψή του να μειοψηφήσει.

Έπειτα, ο κ. Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης είπε πως έμμεσα ζήτησε αναβολή του θέματος, επειδή είναι σοβαρό θέμα και δεν θα έπρεπε να έρθει ως έκτακτο. Αν δεν αναβληθεί το θέμα έστω και για λίγο, τότε η παράταξή του το ψηφίζει με επιφύλαξη και ζήτησε να συμπλεύσει με αυτή την απόφαση και ο κ. Νικόλαος Μουρατίδης.

Έπειτα ο κ. Νικόλαος Μουρατίδης είπε πως ψηφίζει με βάση αυτά που έχει πει.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος τόνισε πως την επιφύλαξη την εκφράζει και η δική του παράταξη με τη λογική πως αν συμβεί κάτι, θα διοργανωθούν τα πανηγύρια.

Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος είπε πως συνεπώς ψηφίζεται το θέμα ομόφωνα με τις ίδιες ανησυχίες και επιφυλάξεις που εξέφρασαν όλοι.

Έπειτα ο κ. Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης είπε πως η παράταξή του το ψηφίζει με επιφύλαξη.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος τόνισε πως στα πρακτικά πρέπει να καταγραφεί και η άποψη της παράταξής του πως αν προκύψουν νέα δεδομένα, τα πανηγύρια θα γίνουν.

Τέλος, η Πρόεδρος είπε πως στην απόφαση θα γραφεί ότι ψηφίζεται η αναστολή της διενέργειας των εμποροπανηγύρεων Ηράκλειας και Σκοτούσσας με την επιφύλαξη πως αν προκύψουν νέα δεδομένα που διασφαλίζουν τη διοργάνωση των εμποροπανηγύρεων, θα ανακληθεί η απόφαση αυτή.

Στο σημείο αυτό ο κ. Νικόλαος Μουρατίδης ζήτησε στην απόφαση να γραφεί ότι αυτός καταψηφίζει την αναστολή, επειδή ο Δήμος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να διοργανώσει τα πανηγύρια, πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή απαγόρευση και πως μπορεί ο Δήμος να διοργανώσει τα πανηγύρια με όλα τα πρωτόκολλα υγείας που είναι υποχρεωμένος να κάνει. Ακόμα είπε πως στις 14/09/2021 στη Ροδόπολη θα γίνει το πανηγύρι.

Έπειτα, η Πρόεδρος τόνισε πως το θέμα είναι να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
Στη συνέχεια, ο κ. Νικόλαος Μουρατίδης είπε πως η δημόσια υγεία θα διαφυλαχτεί με τα πρωτόκολλα υγείας τα οποία θα πρέπει να ελέγξει ο Δήμος, αλλά και να τηρηθούν.

Τέλος, ο Δήμαρχος είπε πως πρέπει να είναι προσεκτικοί όλοι στις εκφράσεις: «Δεν ειπώθηκε ότι ο Δήμος δεν είπε ότι δεν θέλει να διοργανώσει τα πανηγύρια, ούτε ότι δεν είναι ικανός να τα διοργανώσει. Ξεκάθαρα πράγματα. Ο Δήμος θέλει και μπορεί να διοργανώσει τα πανηγύρια. Η αποτρεπτική αιτία είναι η πανδημία του κορονοϊού».

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αναστολή της διενέργειας των εμποροπανηγύρεων Ηράκλειας και Σκοτούσσας του Δήμου Ηράκλειας, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού COVID -19, με την επιφύλαξη πως αν προκύψουν νέα δεδομένα που θα διασφαλίζουν τη διοργάνωση των εμποροπανηγύρεων, το θέμα θα συζητηθεί ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μειοψήφησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Μουρατίδης για τους λόγους που ανέφερε κατά τη συζήτηση του θέματος.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, Βασίλειος Καμήλαλης, Δήμος Κοσμίδης, Σωτήριος Βατμανίδης, Αλέξανδρος Γκάλιος, Ιωάννης Αβραμίδης και Χρήστος Ράπτης ψήφισαν θετικά με επιφύλαξη.

Κοινοποίηση