ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Εκτός 374 φοιτητές από την Πανεπιστημιούπολη Σερρών-Άλαλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές

374 φοιτητές έμειναν φέτος εκτός από την Πανεπιστημιούπολη των Σερρών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος όπως σημειώνει με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών. «…και στο νομό Σερρών το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) μετρά απώλειες 374 φοιτητών με ότι αυτό συνεπάγεται περαιτέρω για την κοινωνική και οικονομική του τόπου μας» αναφέρει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους κυβερνητικούς βουλευτές να αναφέρουν κάτι για το νομοσχέδιο Καραμέως να μην παραμένουν άλαλοι. «Οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές που συνέβαλλαν με τη στήριξή τους στο Νόμο έκτρωμα της κ. Κεραμέως σήμερα «ποιούν την νήσσαν». Οι λαλίστατοι κατά τα άλλα αυτοδιοικητικοί παράγοντες παραμένουν περιέργως (;) άλαλοι.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σερρών

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα Δημόσια Ανώτατα Ιδρύματα ολοκληρώθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο μια δύσκολη σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συγχαίρει όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του τόπου μας που σε πρωτοφανείς συνθήκες πανδημίας και κάτω από δύσκολες σχολικές, κοινωνικές, οικονομικές και μορφωτικές συνθήκες αγωνίστηκαν για την κατάκτηση της γνώσης κυνηγώντας το όνειρό τους. Θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια, αξίζουν σε εκείνες και εκείνους τις μαθήτριες και τους μαθητές, που μετά ένα χρόνο τηλεκπαίδευσης, με αποκλεισμούς και τεράστια προβλήματα, σε εκπαιδευτικό, σε προσωπικό και σε οικονομικό επίπεδο, κατάφεραν να εισαχθούν στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Συγχαίρουμε ακόμη για τον αγώνας τους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που αγωνίστηκαν και μόχθησαν αλλά η ανάλγητη κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική της Ν.Δ. τους στέρησε το δικαίωμα στο όνειρο. Ας θυμούνται ότι «ότι δε μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς» και ότι στην συνέχιση του αγώνα τους θα μας βρουν αρωγούς.

Από τους συνολικά 40.229 αποτυχόντες 28.239 υποψήφιοι, δηλαδή 7 στους 10, απέτυχαν απλώς και μόνο διότι τους αφαιρέθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν μηχανογραφικό με βάση τις τεχνητά διαμορφωθείσες ΕΒΕ. Τελικά από τους 103.468 υποψηφίους όλων των κατηγοριών, πέτυχαν οι 63.239 (ποσοστό 61, 12 %) ενώ το 2020, από τους 105.420 υποψηφίους πέτυχαν οι 81.413 (ποσοστό 77,23 %). Κι όμως η Υπουργός θριαμβολογεί για τον «απεγκλωβισμό των νέων από τα πανεπιστήμια» !!, προδικάζοντας αυθαίρετα μια ανεπιτυχή πανεπιστημιακή διαδρομή χιλιάδων νέων. Οι νεοφιλελεύθεροι «άριστοι» πέτυχαν και κάτι ακόμα αδιανόητο. Με τις ΕΒΕ ανά τμήμα εγκαινίασαν ένα ακατανόητο χρηματιστήριο βαθμολογικών επιδόσεων και περικοπής θέσεων φοιτητών.168 πανεπιστημιακά τμήματα καταμετρούν άδεια έδρανα πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών..21 από τα 24 ΑΕΙ πλήττονται με μείωση των φοιτητών τους. Ακόμα και ιστορικά Πανεπιστήμια του κέντρου γνωρίζουν απώλειες φοιτητών: το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, το Γεωπονικό, το ΑΠΘ…

Αλλά και στο νομό Σερρών το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) μετρά απώλειες 374 φοιτητών με ότι αυτό συνεπάγεται περαιτέρω για την κοινωνική και οικονομική του τόπου μας

Οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές που συνέβαλλαν με τη στήριξή τους στο Νόμο έκτρωμα της κ. Κεραμέως σήμερα «ποιούν την νήσσαν». Οι λαλίστατοι κατά τα άλλα αυτοδιοικητικοί παράγοντες παραμένουν περιέργως (;) άλαλοι.

Δεν πρόκειται όμως για μια δυσμενή στατιστική αποτύπωση. Αποτελεί το αντικοινωνικό αποτύπωμα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης και πρακτικής της κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας. Η κυβέρνηση της διαπλοκής και της εξυπηρέτησης ,εν προκειμένω, των σχολαρχών, οργάνωσε συνειδητά με το νέο σύστημα εισαγωγής, τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων νέων από την Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και τους εξωθεί στην εμπορευματοποιημένη προσφορά υπηρεσιών “εκπαίδευσης” από τα ιδιωτικά κολλέγια. Εκεί που δεν υπάρχει καμιά βάση εισαγωγής παρά μόνο η υποχρέωση καταβολής διδάκτρων. Ο ίδιος ο επικεφαλής των «αρίστων» ο πρωθυπουργός, με την αποδεικνύει σε δεκάδες χιλιάδες νέους και νέες πως μια αποτελεσματική ετήσια επίδοση που υπερβαίνει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι αυτή των 75.000 $..Όσα είναι δηλαδή τα ετήσια δίδακτρα για τις σπουδές της θυγατέρας του σε γνωστό Αμερικανικό Πανεπιστήμιο

Πρέπει τώρα να ανατραπεί η κατάσταση των χιλιάδων αποκλεισμένων νέων από τα ΑΕΙ.

Ένα Δημοκρατικό Μέτωπο για τη Παιδεία και τα δικαιώματα των νέων μπορεί να δώσει τόπο και φωνή στους χιλιάδες αποκλεισμένους από τα ΑΕΙ, στους χιλιάδες υποψήφιους της επόμενης χρονιάς. Συνδικάτα, συλλογικότητες, κόμματα και πολιτικές Κοινή απαίτηση: Καμιά κενή θέση στα ΑΕΙ. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής τώρα.

Στη κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναλάβει την ευθύνη να συμβάλλει αποφασιστικά και μαχητικά στην ακύρωση των αποτελεσμάτων της ΕΒΕ, τόσο στο πεδίο των κοινωνικών κινημάτων όσο και στο θεσμικό πεδίο του κοινοβουλίου.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •