Αν. Χατζηβασιλείου: «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στηρίζει τη νέα γενιά»

Στην νέα γενιά, στα βάρη που έχει αναλάβει και στο άγχος της για την επόμενη ημέρα, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Ο βουλευτής εξήγησε ότι το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα λόγω δημογραφικού δεν μπορεί να συντηρήσει ένα αποκλειστικά διανεμητικό μοντέλο και οι εκτιμήσεις για μείωση των επικουρικών έως το 2050 προκαλούν αγωνία σε εκατομμύρια νέους που έχουν πληρώσει ακριβό τίμημα, λόγω της οικονομικής κρίσης, και τώρα πιέζονται εκ νέου λόγω της πανδημίας.

«Σήμερα, αλλάζουμε ασφαλιστική φιλοσοφία, με ένα νομοσχέδιο που φέρνει επανάσταση, υιοθετώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, και αποκαθιστά μια διαγενεακή αδικία. Διασφαλίζεται το ισχύον καθεστώς για τους σημερινούς συνταξιούχους, ενώ εξασφαλίζεται ότι οι νέοι που θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον, θα λάβουν εγγυημένη σύνταξη, τουλάχιστον ίση με τις εισφορές που πλήρωσαν, συν τον πληθωρισμό», υπογράμμισε ο βουλευτής.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου, το νομοσχέδιο φέρνει δύο μεγάλες τομές στην επικουρική σύνταξη. Αφενός δημιουργείται ένας «ατομικός κουμπαράς» του νέου ασφαλισμένου που εξασφαλίζει ότι τα χρήματα που θα καταβάλει, θα τα πάρει πίσω, όταν συνταξιοδοτηθεί, με μεγάλη πιθανότητα υπεραπόδοσης. Αφετέρου, καταπολεμάται η εισφοροδιαφυγή, αφού δίνει στον ασφαλισμένο τον έλεγχο των εισφορών του. Το παράδειγμα λειτουργεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι η στιγμή, λοιπόν, να μεταφέρουμε στην Ελλάδα ακόμη μια καλή ευρωπαϊκή πρακτική.

Ο κ. Χατζηβασιλείου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τον ασφαλιστικό του νόμο που γονάτισε τους εργαζομένους και κρίθηκε σε πολλά σημεία αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Απορώ γιατί δεν στηρίζετε μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση και εμμένετε στο παρελθόν και σε ένα σύστημα που δεν είναι πια βιώσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ψηφίζουμε σήμερα μια σημαντική μεταρρύθμιση, με το βλέμμα στους νέους. Τους κοιτάζουμε στα μάτια και τους λέμε ξεκάθαρα ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την σύνταξή τους. Ότι μπορούν να εργάζονται με αίσθηση ασφάλειας. Μειώσαμε τις εισφορές και τώρα ανοίγουμε σίγουρη πορεία στο μέλλον. Στηρίζουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα σταθερό, βιώσιμο και αποδοτικότερο. Στηρίζουμε την εργασία και τον κόπο των νέων Ελλήνων. Στην ουσία, στηρίζουμε το μέλλον της χώρας, διασφαλίζοντας όμως στο ακέραιο και τις συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων», δήλωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Τέλος, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σερραίος βουλευτής ανέφερε: «Εσείς έχετε αποφασίσει να είστε κατά της συναίνεσης. Να είστε σε όλα απέναντι. Δεν πειράζει. Εμείς προχωρούμε με την συναίνεση της κοινωνίας για το αύριο των νέων».

Κοινοποίηση