Κ. Μπούμπας- Μ. Αθανασίου: «Καρκινογόνος αμίαντος στα ελληνικά σπίτια, σε δημόσιες Υπηρεσίες και στην ύδρευση»


Την αποτελεσματική αφαίρεση του αμιάντου από τα σπίτια των πολιτών ζητούν με κοινή ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, οι Βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης» Σερρών Κώστας Μπούμπας και Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών Μαρία Αθανασίου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Κύριοι, κύριοι Υπουργοί ,
Όπως πληροφορούμαστε, από την δεκαετία του 1960, ως περίπου, το 2010, χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην Ελλάδα κυματοειδείς πλάκες αμιαντοτσιμέντου, κυρίως σε στέγες δημόσιων αλλά και ιδιωτικών κτηρίων, αλλά και σε σωληνώσεις ύδρευσης, καθώς και σε μονώσεις τοίχων και τζακιών.

Στη βόρεια Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν πλάκες μεγαλύτερου πάχους, που ξεπερνούσαν τα 20 κιλά ανά τ.μ. Για την αφαίρεση τους, ο εκάστοτε ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει στις λίγες πιστοποιημένες εταιρίες αρκετές χιλιάδες ευρώ, που αποτελούν απαγορευτικά ποσά για πολλά ελληνικά νοικοκυριά, με τη νόμιμη διαδικασία να απαιτεί εμπλοκή με την πολεοδομία ή με την αυτοδιοίκηση (συχνά), ή με την αρχαιολογική υπηρεσία κ.λπ., όπου το αίτημα χρονίζει, δημιουργώντας εστίες διαφθοράς.

Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται το θλιβερό φαινόμενο να αφαιρούνται και να πετιούνται παράνομα οι εν λόγω πλάκες αμιάντου σε ακατάλληλες χωματερές ή ακατοίκητες και δασικές εκτάσεις. Έτσι ο αμίαντος περνάει στους υδροφόρους ορίζοντες, με αποτέλεσμα, το νερό να βλάπτει το γαστρεντερικό σύστημα και τα αερομεταφερόμενα σωματίδια από τις ίνες αμίαντου να προκαλούν αμιαντιάσεις, μεσοθηλίωματα και άλλες μορφές καρκίνου

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεσθε να προχωρήσετε στην αποτελεσματική αφαίρεση του αμιάντου από τα σπίτια των πολιτών;
2. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με σκοπό την ασφαλή αφαίρεση αμιάντου από τα ιδιωτικά και τα δημόσια κτήρια της χώρας μας; Αν ναι, για τι δεν έχουν αξιοποιηθεί, μέχρι τώρα;».

Κοινοποίηση