Λ. Αβραμάκης: «Εκτός χάρτη ο Νομός Σερρών για την κυβέρνηση της ΝΔ»


Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, για την κατάσταση που επικρατεί στο νομό Σερρών εξαπέλυσε ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρης Αβραμάκης.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του επισημαίνει τα εξής:
«Στα χαρτιά μένει έως σήμερα ή δήθεν αναβάθμιση του ρόλου του Νομού Σερρών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη χώρα που υποτίθεται ότι θα έφερνε η αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το οποίο ο Νομός Σερρών θα αναδεικνυόταν σε δευτερεύοντα πόλο εθνικής εμβέλειας. Προς το παρόν το μόνο που βιώνουμε είναι η διαρκής εξαίρεση του Νομού Σερρών ακόμα και από επισκέψεις αρμόδιων Υπουργών, όπως στην περίπτωση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, που περιόδευσε στην περιοχή, επισκέφτηκε Νοσοκομεία σε 5 γειτονικούς Νομούς, όχι όμως το Νοσοκομείο Σερρών που αντιμετωπίζει πολλά και μεγάλα προβλήματα.

Αντίστοιχα, οι αγρότες του Νομού Σερρών όπως κατέθεσα και με ερώτησή μου στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες (Αρ. Πρωτ. 339/15.10.2021), δεν φαίνεται να αποζημιώνονται για τις πλημμύρες του Ιανουαρίου 2021 παρά τις δεσμεύσεις ότι θα αποζημιωθούν στα πρότυπα της αποζημίωσης των αγροτών της Θεσσαλίας από τον Ιανό, διαδικασία που ακολουθήθηκε και για άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών σε άλλες περιοχές, όχι όμως για τους αγρότες του Νομού Σερρών.

Το Κατάστημα Κράτησης της Νιγρίτας παραμένει το μοναδικό που αν και λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί η κάλυψη των οργανικών του θέσεων με αυτοτελή προκήρυξη και βασικό κριτήριο πρόσληψης την εντοπιότητα, τη στιγμή που για το νέο κατάστημα κράτησης στη Δράμα που πρόκειται να λειτουργήσει κάποια στιγμή αναμένεται να προκηρυχθούν στο σύνολο τους οι θέσεις το επόμενο διάστημα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα αυξηθούν κατά 31% συνολικά τα σχολεία που συμμετέχουν στο πετυχημένο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων. Συνολικά στην Περιφέρεια εντάσσονται 81 νέα δημοτικά σχολεία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με το Νομό Σερρών να παραμένει στάσιμος στα μόλις δέκα δημοτικά σχολεία.

Κατά τη διεξαγωγή του πρώτου SERRES AGRIBUSINESS συνεδρίου που διοργάνωσε το επιμελητήριο, όπου το ΥΠΑΑΤ εκπροσωπήθηκε από τον Υφυπουργό, κ. Γεώργιο Στύλιο και η
όλη κυβερνητική παρουσία περιορίστηκε σε γενικές περιγραφές και ευχολόγια χωρίς πρακτικά να προκύψει κάποια στοχευμένη εξαγγελία για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Νομού Σερρών.

Η εξαίρεση των Σερρών από την εκπροσώπηση στη διοίκηση του ΔΙΠΑΕ με ορατό αποτέλεσμα να καλύπτονται τελευταίες σε προτεραιότητα οι ανάγκες του. Η πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας μάλιστα προβλέπει την πρόσληψη 72 ατόμων συνολικά για το ΔΙΠΑΕ.

Στην πανεπιστημιούπολη Σερρών θα προσληφθούν μόλις 2 8ωρης απασχόλησης και 15 4ωρης απασχόλησης, τη στιγμή που σε όλες τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις (Σίνδος, Θέρμη, Κιλκίς, Κατερίνη, Καβάλα, Δράμα, Διδυμότειχο) θα απασχοληθούν συνολικά 55 άτομα όλα 8ωρης απασχόλησης.

Ακόμα και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν πρόκειται να διανεμηθούν αναλογικά σε όλες τις περιοχές της χώρας, διότι η κυβέρνηση της ΝΔ όχι απλώς δεν διαθέτει σχέδιο περιφερειακής στοχευμένης ανασυγκρότησης για κάθε Νομό αντίστοιχο με το σχέδιο που κατήρτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν εκτεταμένης δημόσιας διαβούλευσης με το σύνολο των παραγωγικών φορέων της χώρας, αλλά αντίθετα έχει σχέδιο απορρόφησης σχεδόν του συνόλου των κονδυλίων από ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις και το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων να αφορά το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Η διαρκής απαξίωση του Νομού Σερρών και η εσφαλμένη θεώρηση ότι ο τόπος μας θα «παρασυρθεί» από την ανάπτυξη της υπόλοιπης Ελλάδας, είναι καταστροφικός. Όπως συγκλίνουν όλες οι εκτιμήσεις ο Νομός Σερρών θα έχει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις μόνιμου πληθυσμού της χώρας στην απογραφή του 2021 που θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα. Το συμπέρασμα είναι ότι ο Νομός Σερρών αποψιλώνεται πληθυσμιακά, γερνάει και φτωχοποιείται.

Είναι ανάγκη, όλοι μαζί οι Σερραίοι, να δραστηριοποιηθούμε για την αναστροφή της φθίνουσας πορείας στην οποία έχει καταδικαστεί ο τόπος μας. Είναι ανάγκη όλοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σε κάθε κέντρο λήψης αποφάσεων ότι ούτε δεδομένοι είμαστε ούτε είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ήρθε η ώρα να αναγκάσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ να συμπεριλάβει στο χάρτη της Ελλάδας και το Νομό Σερρών. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε μια κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για να εφαρμόσει ένα ολιστικό σχέδιο παραγωγικής, κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης του Νομού Σερρών που θα επαναφέρει τον τόπο στη θέση του πρωταγωνιστή».

Κοινοποίηση