Για το νέο κολυμβητήριο και το δικαστικό μέγαρο ρώτησε τον δήμαρχο Σερρών η Θ. Χαραλαμπίδου

Ερώτηση σχετικά με το νέο κολυμβητήριο στο αθλητικό πάρκο της Ομόνοιας κατέθεσε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Παρθένα (Θένια) Χαραλαμπίδου. Η κυρία Χαραλαμπίδου ζήτησε να μάθει από τον δήμαρχο Σερρών σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η προσφυγή για την μελέτη το κολυμβητηρίου και ρώτησε τον κύριο Χρυσάφη «πότε εκτιμάτε ότι θα μπορέσει τελικά να δοθεί ανάδοχος για τη μελέτη και πόσες δημοτικές αρχές θα περάσουν μέχρι να εγκαινιαστεί το νέο κολυμβητήριο, παρ’ ότι τα χρήματα για την ανέγερση υπάρχουν από τον Μάϊο του 2019;» Αναλυτικά η ερώτηση της κυρίας Χαραλαμπίδου:

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Θα σας παραθέσω τμήματα από ΔΤ που στείλατε σχετικά με το νέο κολυμβητήριο στην Ομόνοια:

24 Μαϊου 2020: «Όπως είχε αναφέρει σχετικά και ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, που συνόδευσε το Σερραίο Υπουργό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του και τον ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα του έργου, σε λίγο καιρό θα έχουμε στις Σέρρες το πρώτο βιοκλιματικό και ενεργειακά αυτόνομο Κολυμβητήριο της Ελλάδας».

13 Αυγούστου 2020: «Ο κ. Χρυσάφης προσδιόρισε τη δημοπράτηση του έργου μέσα στο 2021 και την έναρξη των εργασιών κατασκευής στο τέλος του επόμενου έτους, ώστε να αποκτήσουν επιτέλους οι Σερραίοι ένα νέο, σύγχρονο, ενεργειακά αυτόνομο και βιοκλιματικό Κλειστό Κολυμβητήριο με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων».

15 Οκτωβρίου 2020: «Η δημοπράτηση του έργου του σύγχρονου, ενεργειακά αυτόνομου και βιοκλιματικού Κλειστού Κολυμβητηρίου του Δήμου Σερρών εκτιμάται μέσα στο 2021 και η έναρξη των εργασιών κατασκευής στο τέλος του επόμενου έτους».

Με βάση τις παραπάνω δηλώσεις σας κ.Δήμαρχε έχετε δημιουργήσει την προδοκία ότι τα έργα έχουν ξεκινήσεις και οπότε οι δημότες μας περιμένουν και ρωτούν πότε θα τελειώσει η κατασκευή του νέου κολυμβητηρίου διότι όπως γνωρίζετε το παλιό κολυμβητήριο έχει πολλά προβλήματα.

Όμως, από την 504/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής προκύπτει ότι έχει γίνει προσφυγή κατά της απόφασης του αναδόχου της ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ για το κλειστό κολυμβητήριο στο αθλητικό πάρκο Ομονοίας του Δήμου Σερρών.

Μπορείτε να μας ενημερώσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η προσφυγή για την μελέτη, πότε εκτιμάτε ότι θα μπορέσει τελικά να δοθεί ανάδοχος για τη μελέτη και πόσες δημοτικές αρχές θα περάσουν μέχρι να εγκαινιαστεί το νέο κολυμβητήριο, παρ’ ότι τα χρήματα για την ανέγερση υπάρχουν από τον Μάϊο του 2019;»

Επίσης, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος έθιξε και το θέμα της παραχώρησης του χώρου απέναντι από το πάρκο Ηρώων στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου στις Σέρρες. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα παρακάτω:

«Στην 22η συνεδρίαση στις 29/9/2021 συζητήθηκε και αποφασίστηκε η παραχώρηση του χώρου απέναντι από το πάρκο Ηρώων στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου στις Σέρρες. Στις 2/8/2021 έγινε η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και η αντίστοιχη αναμόρφωση προκειμένου να γίνουν δύο μελέτες (μεταξύ άλλων) εκ μέρους του Δήμου Σερρών και συγκεκριμένα:

1. Γεωλογική μελέτη χώρου ανέγερσης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου = 11.000,00

2. Στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση του χώρου ανέγερσης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου = 11.000,00.

Μετά από αναζήτηση του λόγου για τον οποίο πρόκειται να γίνουν οι μελέτες αυτές πληροφορήθηκα ότι το οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Σερρών δεν είναι ακριβώς οικόπεδο, καθώς είναι εκτός σχεδίου πόλεως που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει νέο ρυμοτομικό σχέδιο προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει η ανέγερση του μεγάρου και να υπάρχει συντελεστής δόμησης που θα καλύψει τις κτηριακές ανάγκες όπως έχουν σχεδιαστεί (συνολικής επιφάνειας 12.401,18 τ.μ.).

Θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής:

1. Ισχύει το γεγονός ότι πρέπει να εγκριθεί νέο ρυμοτομικό σχέδιο πριν αρχίσει η κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου;

2. Πόσο χρονικό διάστημα πιστεύεται ότι θα χρειαστεί για να εγκριθεί το νέο ρυμοτομικό σχέδιο;

3. Στις 12 Ιουνίου 2021 είχατε συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου. Δεν γνωρίζατε ότι ο χώρος αυτός είναι εκτός σχεδίου πόλεως;

4. Γιατί προχώρησε ο Δήμος Σερρών στην παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου και δεν επιλέξατε άλλο χώρο εφόσον σε αυτόν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες;»

Κοινοποίηση