Το νέο 308 σηματοδοτεί τη 211η επέτειο της Peugeot και 130 χρόνια αυτοκινητιστικής αριστείας!

Του Γιώργου Δαμιανίδη

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, το νέο PEUGEOT 308 ξεκίνησε την παραγωγή του στο εργοστάσιο της PEUGEOT στην Mulhouse, ακριβώς 211 χρόνια μετά την ίδρυση της γαλλικής μάρκας. Το νέο PEUGEOT 308 αποτελεί μέρος της συνολικής αναβάθμισης της μάρκας τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα είναι το πρώτο μοντέλο μαζικής παραγωγής που φέρει το νέο έμβλημα της Peugeot. Η ιστορία της PEUGEOT ξεκίνησε  στις 26 Σεπτεμβρίου 1810, κάτι που την καθιστά ως την παλαιότερη ενεργή μάρκα αυτοκινήτων στον κόσμο.

Το 2021 όμως η PEUGEOT γιορτάζει ένα ακόμα ορόσημο – την είσοδό της στον κόσμο της κινητικότητας για όλους: στα τέλη του καλοκαιριού του 1891, δηλαδή μόλις πριν από 130 χρόνια, το πρώτο αυτοκίνητο που παραδόθηκε σε ιδιώτη στη Γαλλία ήταν ένα PEUGEOT. Και αυτό ήταν η αρχή μιας υπέροχης περιπέτειας.

Γεννημένη από τη θέληση ενός ανθρώπου και μιας ολόκληρης οικογένειας, η PEUGEOT έχει διανύσει πάνω από δύο αιώνες σε έναν κόσμο συνεχούς αλλαγής, προσαρμόζοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πελατών της. Στα 211 χρόνια της, το όνομα και τα προϊόντα της PEUGEOT έχουν μπει σε εκατομμύρια σπίτια, με ποδήλατα, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, αλλά και με εργαλεία, ραδιόφωνα, ραπτομηχανές, μύλους πιπεριού και καφέ κ.λπ., κάποια από τα οποία έχουν γίνει εμβληματικά.

Σήμερα η μάρκα βρίσκεται σε περισσότερες από 160 χώρες, επιβεβαιώνοντας έτσι σε καθημερινή βάση την πρόβλεψη του Armand PEUGEOT ότι το αυτοκίνητο θα έκανε την PEUGEOT «μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις στη Γαλλία».

Ο κόσμος έχει αλλάξει αυτά τα 211 χρόνια, αλλά ο ρυθμός της εξέλιξης αυτής έχει επιταχυνθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Η ψηφιοποίηση και η υπερσυνδεσιμότητα έχουν πυροδοτήσει νέους τρόπους σκέψης, νέους τρόπους κατανάλωσης και νέους τρόπους μετακίνησης. Με την ήδη εξαιρετικά διευρυμένη γκάμα ηλεκτροκίνησης (το 70% των μοντέλων PEUGEOT προσφέρουν μία ή περισσότερες ηλεκτρικές εκδόσεις) και μια νέα γενιά συνδεδεμένης ψυχαγωγίας (infotainment) που ξεκίνησε με το νέο 308, η PEUGEOT εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο των αλλαγών στην αυτοκίνηση σήμερα.

Έχουν περάσει 130 χρόνια από τότε που η PEUGEOT παρέδωσε το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο σε ιδιώτη στις 2 Οκτωβρίου του 1891: Ο κύριος Poupardin, κάτοικος του Dornach, παρήγγειλε το αυτοκίνητό του στις 27 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Ήταν ένα τετραθέσιο αυτοκίνητο με κινητήρα 2 ίππων! Από εκείνη την ημέρα του 1891, περίπου 75 εκατομμύρια οχήματα έχουν παραδοθεί σε 160 χώρες όπου η μάρκα έχει παρουσία.

Οι λάτρεις των vintage αυτοκινήτων (αλλά και των πιο εκσυγχρονισμένων) θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα μοντέλο του PEUGEOT Type 3, το οποίο είναι πανομοιότυπο με αυτό που παραδόθηκε στον κύριο Poupardin το 1891, στο μουσείο PEUGEOT Adventure Museum στην περιοχή Sochaux

Κοινοποίηση