Εστίαση: Η μείωση του τζίρου, η «αχαριστία» και τα αντισταθμιστικά μέτρα λόγω μέτρων

Μείωση του τζίρου της τάξεως του 45%-50% καταγράφει ο κλάδος της εστίασης στις Σέρρες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την Κυβέρνηση όπως ανέφερε μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή «Καλημέρα Σιντικής και στο Ράδιο Σιντική 92,1 FM, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ν. Σερρών Σωτήρης Κοτσαμπάς.

«Τα νέα μέτρα έφεραν μείωση του τζίρου στα καταστήματά μας. Η μείωση φτάνει περίπου το 50%. Το βράδυ δεν κουνιέται φύλλο στις Σέρρες. Το βράδυ είναι δραματική η κατάσταση. Το μεσημέρι λίγο λίγο τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν. Το βράδυ τα καφέ-μπαρ βλέπουμε ότι κι αυτά δεν έχουν δουλειά, ο καιρός είναι δύσκολος υπάρχει κρύο. Υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα στην αγορά».

Ο Πρόεδρος των εστιατόρων Σερρών ανέφερε εκτός από τη μείωση του τζίρου και την αύξηση που υπάρχει στις πρώτες ύλες και στα λειτουργικά έξοδα (ΔΕΗ, φυσικό αέριο και πετρέλαιο). «Από τη μια έχουμε μείωση του τζίρου και από την άλλη αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων μας. Γι΄ αυτό και ζητάμε μέτρα στήριξης για τον κλάδο μας», ανέφερε ο κύριος Κοτσαμπάς.

Την ώρα που οι εστιάτορες ζητούν μέτρα στήριξης για τον κλάδο τους, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «΄Ώρα Ελλάδος» ανέφερε ότι «είναι πάρα πολύ άδικο να ακούγεται ότι δεν στηρίζουμε την εστίαση» και πως «από ένα σημείο κι έπειτα αρχίζει να ακούγεται σαν αχαριστία όλο αυτό το πράγμα».

«Το να ακούγεται ότι δεν στηρίζουμε την εστίαση, το να ακούγεται με τέτοια ένταση ότι η εστίαση ζητάει και νέα χρήματα, είναι πάρα πολύ άδικο. Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου ενώπιον του κ. Πρωθυπουργού, εξέφρασαν το πολύ μεγάλο τους παράπονο ότι η εστίαση πήρε τεράστιους πόρους σε σχέση με άλλους κλάδους. Η αλήθεια είναι ότι η εστίαση πήρε υπερδιπλάσιους πόρους από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στην Ελλάδα. Από ένα σημείο κι έπειτα αρχίζει να ακούγεται σαν αχαριστία όλο αυτό το πράγμα. Γιατί οι πόροι που πήγαν στην εστίαση τους στερήθηκε το λιανεμπόριο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι κλάδοι. Ο κ. Καββαθάς, θα πρέπει να βάλει στο δημόσιο λόγο του και αυτή την παράμετρο» είπε χαρακτηριστικά, ο κύριος Γεωργιάδης.

«Ο κύριος Γεωργιάδης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις τους να του θυμίσω ότι είχε κάνει παλαιότερη δήλωση για τα κλειδιά της εστίασης, μια ατυχής δήλωση που την είχε ‘μαζέψει’ και είχε ζητήσει συγγνώμη κάτι ανάλογο θα κάνει μέσα και στο Σαββατοκύριακο. Όταν βάζει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης περιοριστικά μέτρα και λένε ότι θα δουλέψετε με περιορισμό πελατών, θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα. Λυπάμαι, για τη δήλωση του κυρίου Γεωργιάδη. Η εστίαση έχει βάλει πλάτη στην πανδημία. Αυτό είναι αχαριστία. Αχαριστία έπρεπε να πούμε εμείς. Η λέξη ήταν βαριά» τόνισε ο κύριος Κοτσαμπάς.

 

Κοινοποίηση