Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης-Τι θα ισχύει από τις 3 Ιανουαρίου

Την εφαρμογή μέτρων, σε όλη την επικράτεια, από τις 3 Ιανουαρίου ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης, τα μέτρα θα ισχύσουν από τις 3/1/2022 και ως τις 16/1/2022, με δυνατότητα να επεκταθούν και παραπάνω αν κριθεί απαραίτητο.

Τα μέτρα έρχονται μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, στο πλαίσιο της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης, υπό την σκιά της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα μέτρα είναι τα εξής:

▪ Θα υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, οι ονομαζόμενες ΚΝ95 ή FFP2 ή εναλλακτική διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη. Η σύσταση είναι να επιλέγεται η μάσκα υψηλής προστασίας αναπνευστικής προστασίας τόσο στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά θα είναι υποχρεωτικό πλέον και στο προσωπικό των χώρων εστίασης.
Σύσταση θα είναι συνολικά να επιλέγονται οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

▪ Αναφορικώς με τη διασκέδαση και την εστίαση θα υπάρχει ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 η ώρα το βράδυ και παράλληλα δεν θα επιτρέπεται η διασκέδαση για όρθιους, ενώ στα τραπέζια θα μπορούνε να κάθονται έως 6 άτομα και παράλληλα θα υπάρξουν και μετρικές αποστάσεις.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει τήρηση αυτών των μέτρων, άμεσα θα διακοπεί και η μουσική, η οποία στην παρούσα φάση επιτρέπεται.
Οποιαδήποτε όμως παρατήρηση από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων ότι δεν θα τηρούνται τα μέτρα, θα «κοπεί» και η μουσική.

▪ Στους αθλητικούς χώρους στα γήπεδα, όπου έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, αποφασίσθηκε περιορισμός της παρακολούθησής τους από τους φιλάθλους, σε ποσοστό 10%, με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα.
Σε περίπτωση που και σε αυτή την περίπτωση δεν τηρηθούν τα μέτρα από τους φιλάθλους, αυτομάτως όλοι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

▪ Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί προηγούμενο PCR 48 ωρών. Ενώ και στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχει αυστηριοποίηση των όρων του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.

▪ Παράλληλα θα υπάρξει τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρίες. Η τηλεργασία θα φτάνει το ποσοστό έως και του 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο, ωστόσο το ακριβές αυτό ποσοστό θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε κάθε υπηρεσία.

“Κάνω έκκληση στους πολίτες και κυρίως στα νέα παιδιά, να αποφύγουν να έχουν επαφές με τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Σε περίπτωση που μείνει η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες, θεωρούμε ότι θα προστατέψουμε τους μεγαλύτερους και δεν θα αυξηθεί η πίεση στο ΕΣΥ“ ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Κοινοποίηση