Η ΠΦΠΟ αποδοκιμάζει την Κυβέρνηση για την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Την απόφαση της Κυβέρνηση που καταργεί επτά φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000 αποδοκιμάζει με δελτίο τύπου που απέστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα σημειώνει στην ανακοίνωση

Καταργούνται επτά φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000 (Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχοινιά, Μαραθώνα και Υμηττού Δέλτα Έβρου, Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και Σαμοθράκη, Εθνικά Πάρκα Βόρειας Πίνδου, Τζουμέρκα, Άγραφα, κοιλάδας Αχελώου και Μετέωρα, Εθνικός Δρυμό Ολύμπου), με ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 6191 και ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2021.Οι αρμοδιότητές των φορέων που καταργούνται μεταφέρονται στον υπερ – συγκεντρωτικό Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), η διοίκηση του οποίου ορίζεται από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον περιβαλλοντοκτόνο ν. 4685/2020, η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας περνά υπό κεντρική διοίκηση και εντάσσεται στο νεοσύστατο «Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής». Η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος ισχυρίζεται ότι με την κεντρική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών θα επιλυθούν «χρόνια γραφειοκρατικά προβλήματα» που εμπόδιζαν τη «σωστή λειτουργία» των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση των φορέων μεταφέρεται στο επιτελικό κέντρο στην Αθήνα δηλαδή οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα θα βγαίνουν με κριτήρια άνωθεν και πάλι, χωρίς την συμμετοχή και την εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας, όπως ισχύει σήμερα με τους φορείς διαχείρισης.

Οι τοπικοί φορείς οι οποίοι γνωρίζουν την ιδιαιτερότητα των περιοχών μένουν στο περιθώριο αφού δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση και διαχείριση των Φορέων. Όπως αναφέρει ο Κώστας Ποϊραζίδης, μέχρι προ ολίγων ημερών Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, “Η μεγαλύτερη απαξίωση είναι ότι εμείς δεν μάθαμε ποτέ ότι καταργηθήκαμε. Το μάθαμε εντελώς τυχαία.’’ Επιπλέον, οι εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον κυριολεκτικά στον “αέρα”  και οι προσλήψεις σταματούν, ενώ είχαν προγραμματιστεί από το 2019.

Οι περιοχές NATURA 2000 είναι η καρδιά της προστασίας της φύσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δημιουργούν μια ασπίδα ζωής για απειλούμενα είδη και περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, φροντίζοντας για την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και φύσης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να παρακάμψει μια σειρά εμποδίων που προέκυπταν σε διάφορα επενδυτικά σχέδια, ενώ συνολικότερα ο εν λόγω νόμος δίνει δυνατότητα αλλαγών χρήσης γης για την εγκατάσταση ξενοδοχείων, λατομείων ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών, διευκολύνοντας φυσικά την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αποδοκιμάζουμε την κυβέρνηση, η οποία με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη επιχειρεί να υποβαθμίσει τις περιοχές αυτές που αποτελούν τον πλούτο της Ελλάδας.

Οι μάσκες έπεσαν Κύριοι όσο και αν προσπαθήσατε να παρουσιάζεστε ως περιβαλλοντικοί υπερασπιστές και φιλόζωοι .Η τακτική σας δε να δημοσιεύεται αντιπεριβαλλοντικούς νόμους σε περιόδους γιορτών, διακοπών για να περιορίσετε τις αντιδράσεις είναι κατακριτέα και προφανής από το λαό.

Κοινοποίηση