H Jeep® επεκτείνει τις λύσεις εξηλεκτρισμένης κίνησης με ένα νέο υβριδικό σύνολο

Του Γιώργου Δαμιανίδη

Η Jeep® παρουσιάζει ένα νέο υβριδικό σύστημα, με το οποίο προσφέρει μια ακόμα προηγμένη λύση εξηλεκτρισμένης αυτοκίνησης. Το νέο σύστημα έρχεται να πλαισιώσει το καινοτόμο Plug-in Hybrid σύστημα 4xe, το οποίο ήδη απολαμβάνει εξαιρετική εμπορική επιτυχία, με περισσότερες από το 25% των πωλήσεων της μάρκας στην Ευρώπη να αφορούν εκδόσεις 4xe.

«Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται να βασιστεί στην επιτυχία του Plug-in Hybrid συστήματος 4xe και να αποτελέσει ακόμα ένα βήμα προς τον εξηλεκτρισμό του συνόλου της γκάμας μας στην Ευρώπη», δήλωσε η κ. Antonella Bruno, Επικεφαλής της Jeep στην Ευρώπη. «Τα Jeep Compass και Renegade e-Hybrid προσφέρουν μια νέα εξηλεκτρισμένη επιλογή και συμβάλουν στο να αυξήσουμε τη διείσδυση μας στην αγορά με περισσότερες υβριδικές επιλογές και περισσότερους πελάτες. Αυτή η ανάπτυξη θα ενισχυθεί περαιτέρω και το καλοκαίρι με την παρουσίαση του ολοκαίνουργιου Plug-in Hybrid Jeep Grand Cherokee 4xe

e-Hybrid: Μια Νέα Υβριδική-Ηλεκτρική Εναλλακτική

Το e-Hybrid χρησιμοποιεί έναν νέο αποδοτικό 4κυλινδρο turbo βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων, με απόδοση 130 ίππων και 240 Nm ροπής, ο οποίος συνδυάζεται με ένα επίσης νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων.

Το σύστημα περιλαμβάνει έναν ηλεκτροκινητήρα 15 kW (20 hp), ο οποίος αποδίδει 55 Nm ροπής ( αντιστοιχούν σε 135 Nm στην είσοδο του κιβωτίου), απόδοση που του επιτρέπει να κινεί το όχημα ακόμα και με τον θερμικό κινητήρα εκτός λειτουργίας. Το αποτέλεσμα είναι μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά 15% σε σχέση με αντίστοιχα μοντέλα βενζίνης, κορυφαία αποδοτικότητα και εξαιρετική άνεση.

Η νέα υβριδική τεχνολογία e-Hybrid, επιτρέπει στα Jeep Renegade και Compass να προσφέρουν μια νέα εξηλεκτρισμένη εναλλακτική στην κατηγορία των μοντέλων με κίνηση στους 2 τροχούς, δίνοντας τη δυνατότητα κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά στις χαμηλές ταχύτητες, αλλά και κατά τη διάρκεια των ελιγμών στάθμευσης.

Υβριδική Απόδοση

Ο νέος 4κυλινδρος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας είναι εξαρχής σχεδιασμένος για υβριδική χρήση και βελτιστοποίηση της θερμοδυναμικής απόδοσης. Ο κινητήρας λειτουργεί σύμφωνα με τον κύκλο Miller, ο οποίος βελτιώνει τη θερμική αποδοτικότητα και προσφέρει τη δυνατότητα λειτουργίας με υψηλό λόγο συμπίεσης (12,5:1). Παράλληλα, το σύνολο διαθέτει σύστημα μεταβλητού χρονισμού και σύστημα άμεσου ψεκασμού υψηλής πίεσης (350 bar). Ο κινητήρας αποδίδει 130 ίππους και 240 Nm ροπής, ενώ η εφαρμογή ενός κινητήρα/δυναμό BSG (Belt Starter Generator) προσφέρει άμεση και απόλυτα ομαλή ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του συνόλου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της μέγιστης αποδοτικότητας, τα νέα Renegade και Compass e-Hybrid, χρησιμοποιούν το προηγμένο σύστημα  ανάκτησης ενέργειας, “Intelligent Brake System”, μέσω του οποίου μεγιστοποιείται η αξιοποίηση της κινητής ενέργειας του οχήματος κατά την επιβράδυνση.

Η εξέλιξη της οδηγικής εμπειρίας

Το νέο υβριδικό σύστημα προσφέρει μια εξαιρετικά ευέλικτη και άνετη εμπειρία οδήγησης, με χαρακτηριστικά που προσομοιώνουν τη χρήση ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος, όπως:

  • Αθόρυβη εκκίνηση, όπου το όχημα ξεκινά χωρίς τη χρήση του θερμικού κινητήρας
  • Ανάκτηση ενέργειας, μέσω της οποίας το όχημα αποθηκεύει την ενέργεια κατά την επιβράδυνση, είτε όταν ο οδηγός χρησιμοποιεί το σύστημα πέδησης (Regenerative Braking), είτε όταν απλώς έχει αφήσει το γκάζι (e-Coasting).
  • e-Boosting, όπου χάρη στον ηλεκτροκινητήρα αυξάνεται η ροπή που φτάνει στους τροχούς και παράλληλα βελτιστοποιείται ο ρυθμός λειτουργίας του θερμικού κινητήρα.
  • Αμιγώς ηλεκτρική κίνησης, με το όχημα να κινείται αποκλειστικά μέσω του ηλεκτροκινητήρα, με μηδενικό θόρυβο και μηδενικούς ρύπους.

Οι νέες e-Hybrid εκδόσεις των Renegade και Compass μπορούν να κινηθούν σε αρκετές περιπτώσεις αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα ανάλογα και με το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας.

  • e-Launch: το αυτοκίνητο ξεκινά μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα, όπως για παράδειγμα κατά την εκκίνηση από ένα φανάρι.
  • e-Creeping: όπου ο ηλεκτρικός κινητήρας προσφέρει την εξαιρετικά ομαλή αίσθηση εκκίνησης όπως σε ένα αυτόματο αυτοκίνητο με μετατροπέα ροπής. Η λειτουργία είναι δυνατή τόσο στην κίνηση προς τα εμπρός, όσο και στην όπισθεν.
  • e-Queueing: με το αυτοκίνητο σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης το σύστημα δίνει τη δυνατότητα κίνησης στο συνεχές «σταμάτα-ξεκίνα» αμιγώς ηλεκτρικά.
  • e-Parking: το οποίο επιτρέπει την ολοκλήρωση των ελιγμών στάθμευσης αμιγώς ηλεκτρικά για απόλυτη ησυχία και ομαλή λειτουργία.

“Upland” Launch Edition: η ειδική έκδοση που τονίζει τη δέσμευση στη βιωσιμότητα

Με αφορμή το νέο καινοτόμο υβριδικό σύστημα e-Hybrid, η Jeep παρουσιάζει την ειδική έκδοση “Upland”, η οποία εφοδιάζεται με μια σειρά χαρακτηριστικών που τονίζουν την ολιστική προσέγγιση της Jeep όσον αφορά στη φιλικότητα προς το περιβάλλον. Ειδικές φιλικές προς το περιβάλλον βαφές και καινοτόμα «πράσινα» υλικά πλαισιώνουν την εξηλεκτρισμένη κίνηση που προσφέρει το e-Hybrid.

Ειδικότερα, στο εσωτερικό της έκδοσης “Upland” εκτενής είναι η χρήση υλικών υψηλής ποιότητας από ανακυκλωμένα υλικά, με πιο εντυπωσιακή εφαρμογή εκείνη της επένδυσης SEAQUAL® των καθισμάτων, ενός καινοτόμου υλικού που κατασκευάζεται και από ανακυκλωμένα πλαστικά που έχουν συλλεγεί από τους Ωκεανούς.  Τόσο στο Renegade, όσο και στο Compass, μέρος των πλαστικών επιφανειών είναι κατασκευασμένες από ανακυκλωμένα φωτιστικά σώματα αυτοκινήτων, ενώ αντίστοιχα φιλική προς το περιβάλλον είναι και η εντυπωσιακή “MetaKrome” βαφή τους.

Η συνδεσιμότητα και η ασφάλεια σε πρώτο πλάνο

Αξιοποιώντας τις κορυφαίες δυνατότητες του συστήματος πολυμέσων Uconnect, τα Renegade και Compass προσφέρουν μια ολοκληρωμένη υβριδική εμπειρία, όπου η πληροφόρηση, η συνδεσιμότητα και η ασφάλεια παίζουν τον πρώτο ρόλο. Η λειτουργία του e-Hybrid είναι ορατή μέσω της οθόνης του συστήματος, ενώ ο πίνακας οργάνων μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να προσφέρει εκείνες τις πληροφορίες που θεωρεί ο οδηγός πιο χρήσιμες, ανάλογα με τις συνθήκες. Η οθόνη αφής του Uconnect (έως και 10,1’’) συνδέεται και με το εγκατεστημένο Uconnect Box, το οποίος δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των λειτουργειών του αυτοκινήτου (όπως τα φώτα και οι κλειδαριές) από απόσταση μέσω της σχετικής εφαρμογής για smartphones. Το Uconnect Box επιπλέον διαθέτει λειτουργία γεωεντοπισμού για την παροχή άμεσης βοήθειας σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και παρακολούθησης της θέσης του οχήματος ως μέσο επιπλέον αντικλεπτικής προστασίας.

Το συνολικό επίπεδο ασφάλειας των δύο μοντέλων ολοκληρώνεται από ένα πλήρες πακέτο προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS), τα οποία εκτός των άλλων περιλαμβάνουν ενεργό σύστημα cruise control, αυτόματο φρενάρισμα, σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού, κτλ. Ειδικότερα στην περίπτωση του Compass, τα διαθέσιμα συστήματα ADAS του μοντέλου του δίνουν τη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2, στοιχείο που για πρώτη φορά αποκτά μοντέλο της Jeep στην Ευρώπη.

Το νέο υβριδικό σύστημα e-Hybrid είναι διαθέσιμο στα Renegade και Compass σε τέσσερις εκδόσεις εξοπλισμού: Longitude, Limited, S και Upland (ειδική σειρά). Οι τιμές των εκδόσεων e-Hybrid ξεκινούν από τις 25.800 ευρώ (Renegade) και 31.100 ευρώ (Compass), ενώ όπως όλα τα μοντέλα της Jeep καλύπτονται από 4ετη εργοστασιακή εγγύηση με ισχύ έως 160.000χλμ. και αντίστοιχης διάρκειας υπηρεσία οδικής βοήθειας. Όπως και στην περίπτωση των εκδόσεων 4xe, όλα τα Jeep Renegade και Compass e-Hybrid κινούνται χωρίς περιορισμούς στο Δακτύλιο.

Κοινοποίηση