Αδελφοποίηση της Αμφίπολης με την πόλη Φαϊλάκα του Κουβέιτ- Ποια η ιστορική σύνδεση των δύο περιοχών


Το θέμα της αδελφοποίησης της Αμφίπολης με την πόλη Φαϊλάκα του Κουβέιτ, τέθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφίπολης, στις 12 Δεκεμβρίου 2022.

Στην εισήγησή του, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού Δήμος Βίτσιος Δήμο ανέφερε καταρχάς πως με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρέσβη στο Κουβέιτ Κωνσταντίνου Πιπερίγκου, τον Ιανουάριο του 2023 θα παρουσιαστεί στον χώρο «CONTEMPORARYARTPLATFORM» η συλλογή του αείμνηστου Έλληνα της διασποράς Μάκη Βαρλάμη με θέμα τον Μεγαλέξανδρο. Η μεγάλη αυτή συλλογή ως γνωστό έχει παρουσιασθεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η έκθεση στο Κουβέιτ περιλαμβάνει αυθεντικούς πίνακες και γλυπτά από την περίφημη συλλογή που αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την σύγχρονη ελληνική παραγωγή που αναφέρεται στον Ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία μας.

Στο Κουβέιτ ανήκει και η νήσος Φαϊλάκα, το αρχαίο όνομα της οποίας ήταν Ικαρία, η οποία χρησίμευε ως ναύσταθμος του Μακεδόνα στρατηλάτη και των επιγόνων του (Σελευκίδες). Ο αρχηγός του Μακεδονικού στόλου ήταν ο Νέαρχος ο οποίος μεγάλωσε και έζησε στην Αμφίπολη.

Η ιστορική αυτή πραγματικότητα ήταν που έδωσε την ιδέα στον Πρέσβη της Ελλάδος να προτείνει την αδελφοποίηση των δύο ιστορικών τόπων, της Αμφίπολης και της Φαϊλάκας, στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής πολιτιστικής εκδήλωσης. Η ανταπόκριση από την πόλη του Κουβέιτ ήταν πολύ θετική.

«Ο Δήμος Αμφίπολης δέχτηκε με ενθουσιασμό την ιδέα αυτή, που πιστεύουμε ότι ανοίγει πολύ ενδιαφέρουσες προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στο δήμο μας και την πόλη του Κουβέιτ, καθώς ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αμφίπολης και του Κουβέιτ σε θέματα που αφορούν τα μουσεία» υπογράμμισε ο κ. Βίτσιος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση αποφάσισε και γνωμοδότησε θετικά, ώστε ο δήμος Αμφίπολης να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδελφοποίησης με την πόλη Φαϊλάκα του Κουβέιτ όπως νομοθετικά προβλέπεται.

Κοινοποίηση