Συζητήθηκε στις 28/8/2024 στην Επιτροπή Ανάπτυξης Καινοτομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η τροποποίηση για το θέμα της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στης περιοχή Σφελινού του Μενοίκιου όρους. Τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης παρουσίασε η εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος (Π.Σ.) Σερρών, Φιλιώ Σαραντίδου.
Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή της η περιφερειακή σύμβουλος Σερρών για τη Λαϊκή Συσπείρωση, το θέμα δεν είναι στενά τεχνοκρατικό, αλλά καθαρά πολιτικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί, προσθέτοντας πως το θέμα των φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, γενικότερα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι με τη λογική των επιχειρησιακών ομίλων, δηλαδή πόσο κέρδος θα αποφέρουν, αλλά με την συνολική ματιά πόσο ωφελείται ή βλάπτεται το περιβάλλον και το λαϊκό συμφέρον.
Σύμφωνα με την κ. Σαραντίδου, η λογική που εφαρμόζεται μέχρι τώρα είναι αυτή που επιβάλει το κέρδος και προωθείται και από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που την υπηρέτησαν πιστά και της σημερινής, με την ίδια να επισημαίνει πως κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής που εφαρμόζεται για τις ΑΠΕ είναι η άναρχη ανάπτυξη, η έλλειψη ολοκληρωμένου πολιτικού σχεδιασμού και από την Περιφέρεια και από την κυβέρνηση και δέσμευση περιοχών σύμφωνα με τις ορέξεις των επιχειρηματιών και το οικονομικό τους όφελος.
«Όλα γίνονται αποσπασματικά. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να δεσμεύονται πολύτιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στην ουσία να βιομηχανοποιούνται. Αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην αγροτική παραγωγή, αλλά και στο περιβάλλον» υπογράμμισε η περιφερειακή σύμβουλος Σερρών, επισημαίνοντας πως εκείνο που προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι στην γνωμοδότηση της Υπηρεσίας της ΠΚΜ, σε δύο σημεία μάλιστα, αναφέρεται ότι «για το έργο δεν υπήρξε καμία αντίδραση από φορέα ή πολίτη, ενώ στα επισυναπτόμενα συνοδά έγγραφα υπάρχει η αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Ν. Ζίχνης». (Ο Δήμος κατέθεσε αρνητική γνωμοδότηση για το έργο).
Καταλήγοντας η κ. Σαραντίδου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει το έργο αν υλοποιηθεί στο Μενοίκιο όρος και στην γύρω περιοχή.
Συγκεκριμένα είπε: «Το όρος Μενοίκιο καλύπτει την συνολική έκταση βορειοανατολικά της ΠΕ Σερρών, ενώ διαθέτει ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά, στην ορεινή ζώνη υπάρχουν μάρμαρα, κατά θέσεις έντονα καρστικοποιημένα ή ρωγματωμένα, που δημιουργούν το φαινόμενο των δολινών (καρστικοί σχηματισμοί). Το στρώμα αυτό εμποδίζει τελείως τη διείσδυση του νερού στα βαθύτερα στρώματα με αποτέλεσμα τον μεγάλο αριθμό πηγών που εμφανίζονται στα κράσπεδα του ορεινού όγκου. Το όρος Μενοίκιο αποτελεί μια ασπίδα προστασίας για τους τρεις από τους εφτά συνολικά Δήμους (Σερρών, Εμμ. Παππά, Ν, Ζίχνης) τόσο από την λειψυδρία, αφού από τις πηγές του τροφοδοτούνται πολλές τοπικές κοινότητες όσο και από πλημμυρικά φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια είναι έντονα στις προαναφερόμενες περιοχές.
Στην περιοχή εκκρεμούν κατασκευές εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων ΑΠΕ, που θα αλλάξουν ριζικά τα γεωλογικά μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής με οδυνηρές συνέπειες για τους κατοίκους. Δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην άναρχη ανάπτυξη τέτοιων έργων που το μόνο όφελος είναι για την αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων».
Για όλους αυτούς τους λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση σε τέτοιου είδους ζητήματα είναι αντίθετη και καταψήφισε την πρόταση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στην περιοχή Σφελινού του Μενοίκιου όρους.