Θεματικό εργαστήρι Local Tour από την ΑΝ.Ε.ΣΕΡ.: «Τοπικές γεύσεις & γαστρονομικός τουρισμός στον κάμπο Σερρών»


Στο πλαίσιο της Δράσης Β3 του σχεδίου διακρατικής συνεργασίας με τίτλο «LOCAL TOUR», που εντάσσεται στο τοπικό πρόγραμμα LEADER CLLD Νομού Σερρών, υλοποιείται η διοργάνωση ενός διήμερου θεματικού εργαστηρίου στο Νομό Σερρών, με τίτλο «Τοπικές Γεύσεις & Γαστρονομικός Τουρισμός στον Κάμπο Σερρών».

Η δράση έχει θέμα την ανάδειξη του «τίμιου» και ποιοτικού προϊόντος, ως τουριστικό και γαστρονομικό προορισμό του Νομού Σερρών όπου θα συμμετέχουν εξειδικευμένοι εισηγητές, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες εστιατορίων, παραγωγοί, τυποποιητές και εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Η διοργάνωση θα ξεκινήσει στα γραφεία της Αναπτυξιακής Σερρών την Τρίτη 27 Μαΐου στις 10.00π.μ. με χαιρετισμούς και τοποθετήσεις εκπροσώπων των φορέων του τόπου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το γαστρονομικό χαρτοφυλάκιο των Σερρών σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες τάσεις της γαστρονομίας και τις ευκαιρίες προβολής των προϊόντων του τόπου.

Εκτενής αναφορά θα γίνει σε καλές πρακτικές ανάπτυξης γαστρονομικής ταυτότητας και εξωστρέφειας.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε παραγωγικές μονάδες αγροδιατροφικών προϊόντων, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία γνωριμίας με την παραγωγική διαδικασία, τους παραγωγούς και τα τοπικά προϊόντα.

Παράλληλα, θα διεξαχθούν ειδικά σχεδιασμένα γεύματα με παράθεση τοπικών προϊόντων, αλλά και ένα διαδραστικό workshop ανακάλυψης και εξοικείωσης με τις μοναδικές γεύσεις και συνταγές του σερραϊκού κάμπου.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη γραμματεία της εκδήλωσης (Τάνια Γεωργιάδου 2310471628 & 6942980958) ή στη διεύθυνση [email protected].

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στα πλαίσια του διακρατικού σχεδίου συνεργασίας «LOCAL TOUR»

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών καλεί τους ενδιαφερόμενους για συμμετοχή σε ένα (1) διήμερο Θεματικό Εργαστήριο με θέμα την ανάδειξη του «τίμιου» και ποιοτικού προϊόντος, ως τουριστικός και γαστρονομικός προορισμός, να υποβάλουν αίτηση.

Πρόκειται για δράση του διακρατικού και διατοπικού σχεδίου συνεργασίας «LOCAL TOUR», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.3 CLLD/LEADER, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το σχήμα συνεργασίας Local Tour αφορά στη διακρατική συνεργασία μεταξύ 20 Ομάδων Τοπικής Δράσης από δύο χώρες (Ελλάδα και Κύπρο) με βασική επιδίωξη την ανάπτυξη τοπικών, ενδοπεριφερειακών και διακρατικών δράσεων συλλογικού ενδιαφέροντος, για την επίτευξη συνεργειών και τη δημιουργία ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στον τομέα του γαστρονομικού πολιτισμού. Αντίστοιχα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από όλες τις Ομάδες Τοπικής Δράσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στα θεματικά εργαστήρια που διοργανώνει η Αναπτυξιακή Σερρών είναι οι ωφελούμενοι να αποτελούν επιχειρηματίες και εργαζόμενους γύρω από τον γαστρονομικό τουρισμό στις περιοχές αυτές αλλά και παραγωγοί τοπικών προϊόντων. Έμφαση θα δοθεί στη συμμετοχή επιχειρήσεων που έχουν στηριχθεί στο πλαίσιο του ΠΑΑ (τρέχουσα και προηγούμενες προγραμματικές περιόδου). Τα θεματικά εργαστήρια θα είναι βιωματικά και θα περιλαμβάνουν περιήγηση στα μονοπάτια περιπλάνησης τοπικών γεύσεων. Επιπλέον, τα σεμινάρια αυτά θα περιλαμβάνουν ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των παραγωγών – τυποποιητών – επιχειρηματιών του τουρισμού (εστίασης κυρίως) κατά προτεραιότητα αυτών που βρίσκονται πάνω στις διαδρομές, για την έννοια του τίμιου προϊόντος και της αξίας της προβολής του ως τέτοιο και βέβαια ενημέρωσή τους για τις διαδρομές του σχεδίου. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων είναι εικοσιπέντε (25) άτομα, που θα επιλεγούν μέσω αξιολόγησης, ενώ απ’ αυτούς θα προκύψουν και οι συμμετέχοντες σε επίσκεψη ανταλλαγής καλών πρακτικών σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Στόχος της δράσης είναι ο τοπικός πληθυσμός να ενημερωθεί για τις δυνατότητες που παρέχει ο γαστρονομικός τουρισμός τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην οικονομία της περιοχής, να γνωρίσει καλά παραδείγματα από άλλες περιοχές της Ευρώπης και της χώρας, να εκπαιδευτεί στην έννοια του «τίμιου προϊόντος» και στην αξία που αυτό έχει για τον κάθε επισκέπτη και να γίνει πρεσβευτής του γαστρονομικού τουρισμού για την περιοχή του.

Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, παραγωγοί τοπικών προϊόντων καθώς και όσοι απασχολούνται γύρω από τον γαστρονομικό τουρισμό που ενδιαφέρονται για συμμετοχή στο πρόγραμμα, καλούνται να συμπληρώσουν αίτηση και το σχετικό ερωτηματολόγιο και να το αποστείλουν στην Αναπτυξιακή Σερρών μέχρι την Πέμπτη 22/05/2025.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας του εργαστηρίου, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για κάθε ενδιαφερόμενο, όπου θα υπάρχει και δυνατότητα υποβολής αίτησης συμμετοχής, την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025 έως στις 15:00, στα γραφεία της Αναπτυξιακής Σερρών (Μεραρχίας 67, 2ος όροφος, Σέρρες).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά, ημέρες και ώρες γραφείου, στο τηλέφωνο: 2310 471628 και στο e-mail: [email protected] .

Κοινοποίηση