Απαράδεκτη Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του Αντιπλημμυρικού έργου «Ετήσια συντήρηση Άνω και Κάτω ρου Ποταμού Στρυμόνα» τονίζει με Ερώτησή του ο Μ. Τζελέπης

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 5387/24-4-2018 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστο Σπίρτζη έφερε στην Βουλή το ζήτημα της «απαράδεκτης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του Αντιπλημμυρικού έργου «Ετήσια συντήρηση Άνω και Κάτω ρου Ποταμού Στρυμόνα» και ζητάει επίσης να ενημερωθεί «για την πορεία υλοποίησης των νέων αντιπλημμυρικών έργων που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ το έτος 2017 για τον Νομό Σερρών». 

  Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησής του, ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Μετά την υπερχείλιση του ποταμού Στρυμόνα, τον Μάρτιο του 2015, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων, περισσότερα από 100.000 στρ. καλλιεργήσιμων εκτάσεων, κυριολεκτικά, «πνίγηκαν» στο νερό. Τότε, η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού Σερρών, κρίθηκε, άκρως απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, στις 11-5-2016, υπεγράφη μεταξύ της Π.Ε Σερρών και της αναδόχου εταιρείας, σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Ετήσια συντήρηση άνω και κάτω ρου ποταμού Στρυμόνα», αρχικού προϋπολογισμού 2,7 εκ. Ευρώ (με τελικό ποσό σύμβασης 1.4 εκ. Ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), με αντικείμενο, τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα, αντίστοιχα με αυτά που σημειώθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Οι απαραίτητες εργασίες, απομάκρυνσης των φερτών υλικών και νησίδων, εντός της κοίτης, ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2016, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, τους εννέα μήνες, ήτοι τον Απρίλιο του 2017. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, το έργο έχει ολοκληρωθεί μόλις στο 30% επί του συνόλου και εκτός αυτού, όλες οι εργασίες, έχουν σταματήσει ήδη από τον Νοέμβριο του 2017».

    Επιπροσθέτως, ο κ. Τζελέπης τονίζει ότι: «Η αγανάκτηση όχι μόνο των αγροτών αλλά και όλης της κοινωνίας του Νομού Σερρών που βίωσε τον «εφιάλτη» της καταστροφής του 2015, για την μη ολοκλήρωση, έως τώρα, αυτού του σημαντικότατου έργου, είναι δεδομένη καθώς βλέπουν τον κίνδυνο για τις περιουσίες τους ακόμη να μην έχει εξαλειφθεί και την Πολιτεία, για ακόμη μια φορά, να αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Το γεγονός ότι, τα έτη 2017 και 2018, οι χειμώνες που διανύσαμε, είχαν μειωμένες βροχοπτώσεις, προκαλώντας ελάχιστα προβλήματα, δεν δικαιολογεί σε καμία των περιπτώσεων, ούτε τον εφησυχασμό των υπευθύνων, απέναντι στην πιθανότητα εμφάνισης, νέων, ιδίου τύπου, πλημμυρικών φαινομένων αλλά ούτε και την μνημειώδη, για ακόμη μια φορά, αδιαφορία τους, σε ζωτικά για την προστασία του πρωτογενούς τομέα, ζητήματα, όπως η ολοκλήρωση  αυτού του απαραίτητου, για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού, έργου».

Για τους παραπάνω λόγους, ο Βουλευτής ζητάει από τον Υπουργό να τον ενημερώσει για ποιους λόγους, το σημαντικότατο, για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού Σερρών, έργο, «Ετήσια συντήρηση άνω και κάτω ρου ποταμού Στρυμόνα», δεν έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα και παραμένει στάσιμο, ήδη από τον Νοέμβριο του 2017, υπερβαίνοντας κατά περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο, το υπάρχων χρονοδιάγραμμα, αποπεράτωσης του, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου, το προαναφερθέν  έργο, να ολοκληρωθεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να παράσχει, εγκαίρως, την απαραίτητη, σε κάθε περίπτωση, αντιπλημμυρική προστασία, στους χιλιάδες κατοίκους, των παραποτάμιων Δήμων, του Νομού Σερρών. Τέλος, ο κ. Τζελέπης αιτείται να πληροφορηθεί σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται τα τέσσερα νέα αντιπλημμυρικά έργα, διευθέτησης των χειμάρρων, Καστρόλακκα, Ευκαρπίας, Δυτικού Γαζώρου και Τάφρου Σησαμιάς, του Νομού Σερρών που εντάχθηκαν, σύμφωνα με την Π.Κ.Μ, από τον Οκτώβριο του 2017, στο ΕΣΠΑ Π.Κ.Μ, συνολικού προϋπολογισμού, 6,4 εκ. Ευρώ».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •