Συζητήθηκε στη βουλή η ερώτηση του Μ. Τζελέπη για τις αδιάθετες πατάτες της Βρόντους

Στην Ολομέλεια της Πέμπτης 17.5.2018 συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλη Τζελέπη, με τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλειο Κόκκαλη αναφορικά με «τις αδιάθετες ποσότητες πατάτας στις κοινότητες Ορεινής και Άνω Βροντούς Νομού Σερρών».

Στην αρχή της Ομιλίας του, ο Βουλευτής τόνισε χαρακτηριστικά: «Ξεκινώντας, θα ήθελα να τονίσω ότι είχα και άλλη επίκαιρη ερώτηση σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η αιγοπροβατoτροφία. Και το νόημα της επίκαιρης ερώτησης, όπως προαναφέρατε, είναι για καίρια ζητήματα, που αφορούν συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους ή κομμάτια της κοινωνίας. Πρέπει να έρχεται να απαντάει ο Υπουργός, για να δοθούν λύσεις. Δυστυχώς, βλέπετε ότι ο αρμόδιος Υπουργός Γεωργίας επανειλημμένα αρνείται να έρθει και να πάρει θέση επί του συγκεκριμένου θέματος, δίνοντας απλώς και μόνο συνεντεύξεις για να «δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα».

Ακόμα, ο κ. Τζελέπης ανέφερε ότι: «Σε σχέση με τη σημερινή επίκαιρη ερώτηση μου ως «προς τις αδιάθετες ποσότητες πατάτας, ιδιαίτερα από δύο χωριά του Νομού Σερρών, την Βροντού και την Ορεινή», δύο ακριτικά ορεινά χωριά με ιδιαίτερες καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες, θα ήθελα να τονίσω τα εξής: Από τον Νοέμβριο του 2017, κύριε Υφυπουργέ, με ερώτησή μου, είχα κάνει γνωστό στο Υπουργείο ότι οι παραγωγοί πατάτας από τη συγκεκριμένη περιοχή είχαν πρόβλημα ως προς τη διάθεσή της. Υπήρχε έλλειψη ενδιαφέροντος από τους εμπόρους λόγω των αθρόων εισαγωγών πατάτας και εναρμονισμένων πρακτικών από την πλευρά τους, για να συμπιέσουν τις τιμές, κάτι το οποίο το πέτυχαν.  Να σκεφτείτε ότι στα συγκεκριμένα χωριά η καλλιέργεια είναι μονοκαλλιέργεια. Εκτός από ένα 10% που καλλιεργεί φασόλια, οι υπόλοιπες καλλιέργειες περιορίζονται μόνο στην καλλιέργεια της πατάτας. Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο, περίπου 600 ευρώ το στρέμμα, που σημαίνει ότι ανά κιλό έχει ένα κόστος ο παραγωγός 0,28 με 0,30 ευρώ. Οι έμποροι ζητούσαν να πάρουν τις πατάτες περίπου 0,12 με 0,14 ευρώ. Αυτό καταλαβαίνετε ότι ήταν καταστροφή για τους παραγωγούς. Είχα καταθέσει ερώτηση τότε στο Υπουργείο εάν θα μπορούσε να κάνει παρέμβαση, για να απορροφηθεί ένα μέρος της πατάτας για επισιτιστική βοήθεια στους απόρους και στους πρόσφυγες ή ακόμη και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αγορά αδιάθετων ποσοτήτων πατάτας από τις κοινότητες Άνω Βροντούς και Ορεινής. Εσείς μου απαντήσατε σε σχέση με τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, που και αυτό το έθετα ως ερώτημα, για την αμφιβόλου ποιότητας πατάτα που έρχεται ιδιαίτερα από την Αίγυπτο. Αναγκάστηκα να επανακαταθέσω τον Απρίλιο, με την μορφή επίκαιρης ερώτησης πια, όταν ξεκίνησε να ανεβαίνει η θερμοκρασία, γιατί όπως ξέρετε η πατάτα είναι ευπαθές προϊόν. Αυτήν την χρονική στιγμή,  έχει απορροφηθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό πατάτας από τους 30.000 τόνους, η πλειοψηφία στην εξευτελιστική τιμή των 0,05 ευρώ, ενώ όση έχει μείνει έχει αλλοιωθεί και δεν είναι προς κατανάλωση. Γι’ αυτό, λοιπόν, κύριε Υφυπουργέ, επανέρχομαι πάλι και σήμερα με τη συγκεκριμένη επίκαιρη ερώτηση, για να μεριμνήσει το  Υπουργείο, ούτως ώστε οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, που δεν μπορούν πλέον να μπουν ούτε καν στη νέα καλλιεργητική περίοδο -έχουν μείνει ανοιχτοί σε τράπεζες, σε εμπόρους κ.λπ.- να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ας φροντίσει, λοιπόν, το Υπουργείο να πάρουν κάποια βοήθεια μέσω προγραμμάτων είτε αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε ακόμη και με χρήση του Κανονισμού de minimis, για να μπορέσουν να παραμείνουν στα ακριτικά χωριά τους και να συνεχίσουν την παραγωγή τους.

Στη συνέχεια, στην δευτερολογία του Βουλευτής σχολίασε χαρακτηριστικά: «Κύριε Υπουργέ, αναρωτιέμαι πραγματικά οι προτάσεις που κάνατε για ομάδες παραγωγών, για την οργάνωση των παταταπαραγωγών, για τα σχέδια βελτίωσης. Πώς θα ενταχθούν οι παραγωγοί; Θέλει και ίδια συμμετοχή. Μεταποίηση. Ναι, να οργανωθούν. Σε ποια κατεύθυνση και με τι χρήματα; Καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι συνολικά του λεκανοπεδίου του Νευροκοπίου και ιδιαίτερα τα δύο συγκεκριμένα χωριά του Νομού μου, Ορεινή και Άνω Βροντούς, δεν έχουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, δεν έχουν να πληρώσουν το εισιτήριο; Ξέρετε για τι δραματική κατάσταση μιλάμε; Μιλάμε για προγραμματισμό του αύριο, όταν δεν υπάρχει σήμερα; Πρέπει να βρεθεί τρόπος, κύριε Υπουργέ, για να μπορέσουν να επιβιώσουν πρωτίστως οι συγκεκριμένοι πατατοπαραγωγοί, οι μόνιμοι κάτοικοι των ορεινών χωριών του λεκανοπεδίου του Νευροκοπίου -να το πάρουμε συνολικά- να μπορέσουν να μπουν φέτος στην παραγωγή. Πώς θα μπουν στην παραγωγή; Έμειναν ανοικτοί από πέρυσι, χρωστούν στους εμπόρους, χρωστούν στην Τράπεζα, δεν ξέρουν και αυτοί πού χρωστούν. Ξέρετε τι σημαίνει να πουλάς την πατάτα 5 λεπτά, όταν έχει κοστολόγιο 0,28 ευρώ με 0,30 ευρώ το κιλό; Καταλαβαίνετε τι σημαίνει με μια καλλιέργεια που έχει ένα κόστος 600 ευρώ ανά στρέμμα; Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή! Άρα, δεν μπορούμε να συζητούμε για το αύριο, αν δεν αντιμετωπίσουμε το σήμερα. Γι’ αυτό και κάνω έκκληση, επειδή ξέρω ότι έχετε ευαισθησία σε σχέση με την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφικών γεγονότων.Αν ήταν κάποιες περιοχές όπου θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν άλλες παραγωγές, θα λέγαμε να το δούμε. Εδώ μιλάμε για μονοκαλλιέργεια. Δεν έχουν άλλες επιλογές, κύριε Υπουργέ. Να ξεκινήσουν να ρυθμιστούν τα δάνεια. Να γίνει πρόταση στο Υπουργείο Κοινωνικής Ασφαλίσεων, ούτως ώστε να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο ενός χρόνου αποπληρωμής των ασφαλίστρων. Αυτοί σε λίγο δεν θα έχουν ούτε ασφαλιστικές ενημερότητες, ούτε φορολογικές, ούτε τίποτα. Θα φρακάρουν. Ποια σχέδια βελτίωσης;».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τζελέπης δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι μείζον. Θα ζητούσα να δει το Υπουργείο με τους τεχνοκράτες και το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει σε ποιο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής κοινότητας θα μπορούσαν να ενταχθούν. Αν δεν γίνει κάποια κίνηση τώρα, άμεσα, οικονομικής ανακούφισης για να μπορέσουν να ξαναμπούν στην καλλιεργητική περίοδο, τότε δυστυχώς θα είναι η ολοκληρωτική καταστροφή για την πατατοπαραγωγή του λεκανοπεδίου του Νευροκοπίου συνολικά, αλλά δυστυχώς θα λάβει και διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης στη συγκεκριμένη περιοχή».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •