Οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις σε χωριά των Σερρών στη Βουλή

Ερώτηση για τις ζημιές από βροχοπτώσεις στα χωριά Μητρούσι, Καλά Δένδρα και Προβατά της ΠΕ Σερρών κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Οι βουλευτές στην ερώτησή τους αναφέρουν:

«Απροστάτευτοι απέναντι στα στοιχεία της φύσης για μια ακόμη φορά οι αγρότες των χωριών Μητρούσι, Καλά Δένδρα και Προβατάς στην ΠΕ Σερρών. Οι έντονες βροχοπτώσεις το διήμερο 20 και 21 Μάη προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής, αφού πλημμύρισαν τα χωράφια στα αγροκτήματα των παραπάνω χωριών. Μόνο στο αγρόκτημα Καλών Δένδρων έχουν πλημμυρίσει γύρω στα 5.000 στρέμματα με διάφορες καλλιέργειες και κύρια με βαμβάκια. Οι ζημιές στις σπαρμένες με βαμβάκι εκτάσεις αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις το 100%, με το ύψος του νερού σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάνει μέχρι και τα 30 εκατοστά, χωρίς τη δυνατότητα άμεσης απορρόφησής του από τη γη, με συνέπεια την καταστροφή των νεαρών φυτών βαμβακιού. Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση γιατί έχουν προβεί σε όλα τα έξοδα σποράς (προετοιμασία σποράς, ζιζανιοκτονία, σπόρος, λιπάσματα) και στενεύουν τα περιθώρια επανασποράς λόγω μη υποχώρησης των νερών και νέας επιβάρυνσής τους με έξοδα. Οι ζημιές αυτές έρχονται για τους μικρομεσαίους καλλιεργητές των χωριών της περιοχής να προστεθούν στις μεγάλες μειώσεις του αγροτικού τους εισοδήματος τα τελευταία χρόνια από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές από μεριάς ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων, που στοχεύουν στη δημιουργία μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων ξεκληρίζοντας χιλιάδες μικρά αγροτικά νοικοκυριά. Αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της περιοχής, όπως και οι μικρομεσαίοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, μια σειρά από μέτρα σε βάρος τους (φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, υπέρογκα ασφάλιστρα για τους ίδιους, αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα” δάνεια κλπ.).

Ερωτάται ο κ. υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές από βροχοπτώσεις στα χωριά Μητρούσι, Καλά Δένδρα και Προβατά στην ΠΕ Σερρών με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.

– Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν. – Οι αποζημιώσεις να είναι ακατάσχετες για τους πληγέντες παραγωγούς».

Πηγή: 902.gr 

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •