Συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου. Η μονάδα κατασκευάζεται δίπλα από τον ΧΥΤΑ και θα δέχεται απορρίμματα από τους επτά δήμους της Π.Ε. Σερρών και τον Δήμο Κιλκίς.
Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 36,2 εκατ. Ευρώ. Στη χρηματοδότηση της η συμβολή του ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 15,2 εκ € ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από ίδια κεφάλαια του αναδόχου και δανεισμό του την Εθνική Τράπεζα. Φορέας Υλοποίησης και Αναθέτουσα Αρχή της σύμβασης είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ανάδοχο Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία ΣΙΡΡΑ ΑΕ που υλοποιεί τη σύμπραξη συμμετέχουν εταιρείες INTRAKAT ΑΕ, ARCHIRODON και ENVITEC ΑΕ.
Στα οφέλη του έργου, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνονται:
Η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας με εφαρμογή μιας περιβαλλοντικά αποδεκτής και προηγμένης λύσης,
Η επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων από την μέχρι σήμερα μη οργανωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων,
Η αύξηση της διάρκειας ζωής του παρακείμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ),
Η εξοικονόμηση φυσικών πόρων πρώτων υλών και ενέργειας,
Η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των υλικών που περιέχονται στα απόβλητα και τη δυνατότητα άντλησης εσόδων από την παραγωγή προϊόντων από την επεξεργασία των απορριμμάτων,
Η συνεισφορά στην επίτευξη των στόχων που τίθενται από το εθνικό και ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων,
Η προώθηση της ανακύκλωσης,
Η εκτροπή βιοαποδομήσιμου κλάσματος των αποβλήτων προς ταφή,
Η ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και η τόνωση της απασχόλησης εργασίας με δημιουργία 150 θέσεων εργασίας στην περίοδο κατασκευής και 25ετους λειτουργίας.
Η μονάδα θα χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες της μηχανικής ανακύκλωσης και της αερόβιας κομποστοποίησης.
Η μηχανική ανακύκλωση θα χρησιμοποιείται για την ανάκτηση υλικών (πλαστικό, μέταλλο, χαρτί) με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό όπως οπτικούς διαχωριστές, μαγνητικούς διαχωριστές, κ.α. Η αερόβια κομποστοποίηση του υπολειπόμενου κλάσματος θα γίνεται με στόχο την παραγωγή Υλικού Τύπου Κομπόστ για χρήσεις όπως αποκαταστάσεις λατομείων, Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων, κ.λ.π.
Η μονάδα θα δέχεται και θα επεξεργάζεται επίσης τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα από την διαλογή στην πηγή που θα εφαρμόζουν οι Δήμοι (καφέ κάδος), ώστε να παράγει υψηλής ποιότητας κομπόστ κατάλληλο ακόμη και για γεωργική χρήση. Συνολικά η σύμβαση σύμπραξης αφορά περίοδο 27 ετών.
Η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου απαιτεί 22 μήνες από την σύναψη της σύμβασης και η ανάδοχος εταιρεία αναλαμβάνει τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, για 25 έτη μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.
Φωτογραφίες: Νίκος Μουρατίδης-Facebook