Υπεγράφη από το ΥΠΑΑΤ η απόφαση για την «άδεια των 120 ημερών»

Δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Β΄ 1935/30-05-2018) η Απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ Βασίλειος Κόκκαλης για τον «Καθορισμό των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 53 «Επείγουσες καταστάσεις φυτοπροστασίας» του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».

Με την απόφαση αυτή, για πρώτη φορά στη χώρα μας μπαίνουν εθνικοί κανόνες στη χορήγηση των κατ’ εξαίρεση αδειών διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά.

Οι άδειες αυτές προβλέπονται από τα οριζόμενα στο Άρθρο 52 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, χορηγούνται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 ημέρες, για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση, και μόνο σε περίπτωση που το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο λόγω κινδύνου ο οποίος δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με άλλα εύλογα γεωργικά μέσα.

Με τη θέσπιση ορθολογικών κανόνων και κριτηρίων χορήγησης της άδειας διασφαλίζονται σε σημαντικό βαθμό η διαφάνεια, η ισονομία και αποφεύγεται η δημιουργία στρεβλώσεων στην αγορά φαρμάκων και ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιρειών. Εξίσου σημαντική στόχευση αποτελεί η προσδοκία περιορισμού της χρήσης μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στις καλλιέργειες της ελληνικής γης, προστατεύοντας τον παραγωγό, τον καταναλωτή και το περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αυτή, αφορά αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις 18 Σεπτεμβρίου 2018.

Κοινοποίηση