Συνάντηση της Φ. Γεννηματά με τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας

Επίθεση στην κυβέρνηση για το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης Ι» εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος του «Κινήματος Αλλαγής» κ. Φώφη Γεννηματά, κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τους Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Ξεκαθάρισε ότι το «Κίνημα Αλλαγής» είναι απολύτως απέναντι με το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της αυτοδιοίκησης και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ενώ είπε πως παρότι «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με την κυβέρνηση, δεν την εμπιστευόμαστε, γιατί δεν μας δίνει κίνητρα. Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βάλει το μακρύ χέρι του κράτους στην κοινωνία».

Η κ. Γεννηματά δήλωσε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη πιστεύει στην στη διακυβέρνηση της χώρας με ισχυρούς Δήμους που θα έχουν ρόλο στο σχεδιασμό τους κράτους, ενός κράτους, που θα είναι μικρό και επιτελικό. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση που, όπως τόνισε, αντί να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στην Τ.Α, αντί να την στηρίξει – και επειδή βλέπει ότι έρχεται η ώρα της κρίσης – προσπαθεί να βρει τρόπο πως θα δημιουργήσει μικροκομματικά οφέλη.

Μιλώντας στη ειδική συνεδρίαση που ακολούθησε , παρουσία Δημάρχων, βουλευτών και εκπροσώπων φορέων, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν θα αποτελέσει μόνο καταστροφή εξαιτίας του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, αλλά καταστροφή επειδή στην πραγματικότητα θα πάψει να υπάρχει το αυτοδιοίκητο των Δήμων. «Αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να πάρει τον έλεγχο το κράτος για τις αποφάσεις και την πλήρη διαχείριση των οικονομικών» τόνισε η επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής».

Σχολιάζοντας το σύστημα της απλής αναλογικής επισήμανε ότι «αποτελεί το περιτύλιγμα και με τον τρόπο που προωθείται θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και σε αποστασίες, ενισχύοντας παράλληλα μειοψηφίες στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα εκβιάζουν αποφάσεις» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά για να προσθέσει πως «δυστυχώς θα προκύψουν μειοψηφίες που δεν ξέρουμε από που κρατά η σκούφια τους. Εμείς λέμε όχι, δεν θα έχουν μεγαλύτερη Δημοκρατία οι Δήμοι, αντίθετα οι πολίτες θα είναι όμηροι αυτών των μειοψηφιών, όπως η Χρυσή Αυγή ,και άλλων σκοτεινών συμφερόντων».

«Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια»

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, απάντησε και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, πως η χώρα θα κάνει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο.

«Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια και το ζητούμενο είναι επιτέλους με ασφάλεια να αφήσουμε πίσω μας τα μνημόνια και να μην τα χρειαστούμε ποτέ ξανά», δήλωσε κ. Γεννηματά, προσθέτοντας πως «είναι φανερό γιατί ζήτησα εκλογές πριν από λίγες εβδομάδες. Γιατί η κυβέρνηση έρχεται να αναλάβει ακόμα μεγαλύτερες δεσμεύσεις για το μέλλον αυτού του τόπου».

Δυστυχώς, είπε η ίδια, έρχεται μια λαίλαπα περικοπών και δεσμεύσεων. Έρχεται μείωση του αφορολόγητου, δήμευση της περιουσίας και μείωση των συντάξεων. «Η κυβέρνηση διασφάλισε μόνο τα συμφέροντα των δανειστών. Έχει επιλέξει να πετύχει τους στόχους της μέσα από την υψηλή φορολόγηση, κυρίως στις κοινωνικές δαπάνες. Αν η χώρα δεν προσελκύσει επενδύσεις δεν θα φύγει ποτέ από τον φαύλο κύκλο, θα έχει μόνιμα υποθηκευμένο μέλλον για τους Έλληνες Για αυτό ζητάμε ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Και όχι έκθεση ιδεών που πλασάρει η κυβέρνηση. Χρειάζεται να πυροδοτήσουμε την ανάπτυξη. Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ» υποστήριξε η ίδια.

Η Περσεφόνη και ο Κλεισθένης

Την πρόεδρο του «Κινήματος Αλλαγής» υποδέχθηκε στην ΠΕΔ-ΚΜ, ο πρόεδρος του οργάνου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος λίγο πριν από την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης, δώρισε την κ. Γεννηματά ένα έντυπο της ΠΕΔ-ΚΜ με τις δράσεις που αναπτύσσει και έναν τόμο αφιερωμένο στην Ελληνική Λαϊκή Παράδοση.
Επίσης, της προσέφερε ένα μεταξωτό φουλάρι, από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, με αναφορές στην αρχαία Μακεδονία, καθώς αναπαριστά την Αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, από το ομώνυμο ψηφιδωτό στη Βεργίνα που ανακάλυψε ο Ανδρόνικος, έργο του 4ου αιώνα π.Χ και ανάλογο με αυτό το ψηφιδωτό που βρέθηκε στην Αμφίπολη.

Στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Κυρίζογλου, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως τόσο η ΠΕΔ-ΚΜ όσο και σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση, έχει δηλώσει πως είναι υπέρ της μεταρρύθμισης, αρκεί αυτή να αφορά, τόσο τον πρώτο και το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, όσο και το ίδιο το κράτος. «Δυστυχώς ο Κλεισθένης Ι κάνει λόγο για μεταρρύθμιση όλων των άλλων, χωρίς καμία πρόβλεψη για μεταρρύθμιση του ίδιου του κράτους» σχολίασε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι λιγοστές οι διατάξεις του Ν/Σ που ευνοούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Κυρίζογλου χαρακτήρισε ακραία περίπλοκο το σύστημα της απλής αναλογικής, λέγοντας ότι καθιερώνει την αποστασία και την ακυβερνησία, ενώ θεμελιώδες ζήτημα που τίθεται, όπως είπε, είναι η κυβερνησιμότητα των Δήμων. «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν καβάλα στο κύμα δεν κατάφερε να εκλέξει ανθρώπους δικούς του στην Τ.Α, και σήμερα ό,τι δεν του δίνει ο λαός με την ψήφο του, θέλει να το πάρει μέσω αυτού του φαύλου συστήματος» τόνισε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν δείχνει να σέβεται την αυτοδιοίκηση, μολονότι ήταν αυτή που άντεξε στην κρίση.

Αναφερόμενος στην επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, υπογράμμισε ότι «η εβδομάδα αυτή είναι των παθών για την Ελλάδα και τους Έλληνες Πολίτες. Όποιος συμφωνεί με την κυβέρνηση όλα καλά. Όποιος όμως έχει διαφορετική άποψη καταδικάζεται. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί να ενσπείρει το φόβο».

Ωστόσο, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ «εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν τους φοβόμαστε. Φοβισμένος πολίτης σημαίνει ότι δεν υπάρχει δημοκρατία στην πράξη. Αν ρωτήσετε ένα πολίτη ποια είναι τα προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα δεν θα βρεθεί κανείς να σας πει ότι είναι η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα μιλήσει για ανεργία και λουκέτα καταστημάτων και υψηλή φορολογία, για υψηλό ΦΠΑ, για τα capital control και τη φυγή δεκάδων επιχειρήσεων, που έχει ως αποτέλεσμα να αιμορραγεί η περιοχή και η οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου, προσθέτοντας ότι «μετά την εβδομάδα αυτή που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χρυσώσει το χάπι μέσω του μεσοπρόθεσμου, θα ραντίσει στη συνέχεια με αριστερόνερο την κοινωνία, ψηφίζοντας την απλή αναλογική».

Κοινοποίηση