«Καμπανάκι» από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών για τις συνθήκες εργασίας

Το θέμα της διάκρισης που υφίστανται οι εργαζόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) από τα όσα ορίζονται στην Ευρωπαϊκή οδηγία υπ΄αριθμ 90270 ΕΟΚ., περί των Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφαλείας Υγείας για τους εργαζόμενους (Οθόνες οπτικής απεικόνισης, γραφεία και γενικότερες προδιαγραφές τήρησης χώρων εργασίας), με κύριο γνώμονα την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του Συντάγματος της Ελλάδος κατά το οποίο «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου», θέτει με επιστολή της η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ.).

Σύμφωνα με την Ένωση, οι οθόνες οπτικής απεικόνισης κρύβουν ποικιλία κινδύνων για όσους εργάζονται εμπρός αυτών. Η εργασία μπροστά σε οθόνες αυξάνεται συνεχώς, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και έχει ιδιαίτερη σημασία να εφαρμόζονται εξ αρχής όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία από την εργασία σε οθόνες πιθανώς να μην είναι άμεσες, πάραυτα δεν πρέπει να αγνοούνται καθόσον με την πάροδο του χρόνου δύναται να μεγεθυνθούν. Τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία των εργαζομένων που χρησιμοποιούν οθόνες οπτικής απεικόνισης είναι τεχνικά, εργονομικά, αλλά και οργανωτικά,» υπογραμμίζει η Ένωση στην επιστολή της.

Μελέτες κατέδειξαν ότι η χρήση οθονών επηρεάζει την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων καθώς και τον ύπνο τους. Τα συχνότερα σωματικά προβλήματα που παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι είναι συμπτώματα οφθαλμικής κοπώσεως, όπως πόνοι, ερεθισμός και τσούξιμο στα μάτια, τα μυοσκελετικά προβλήματα άνω άκρων, όπως τενοντίτιδες, αρθρίτιδες και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και επιπρόσθετα μυοσκελετικά προβλήματα που αφορούν στον αυχένα, στους ώμους και στη μέση, τα οποία συνακολούθως προκαλούν πόνους, δυσκαμψία και ισχιαλγίες.

Το Προεδρικό διάταγμα υπ αριθμ. 398/1994,καθορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας-υγείας κατά την εργασία με οθόνες οπτικής απεικόνισης, σε συμμόρφωση της οδηγίας του Συμβουλίου 90/270/ΕΟΚ. (άρθρο 2), εφαρμόζοντάς τες σε όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες, τόσο του ιδιωτικού όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εξαιρώντας μολαταύτα το ένστολο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

«Στην προφανή αδικία που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των εργαζομένων, θεωρεί το σωματείο μας πως η πολιτεία πρέπει άμεσα να προβεί στην επίλυσή του, εξαλείφοντας την ανισότητα. Η τήρηση της ισονομίας μακροπρόθεσμα θα προσδώσει μεγαλύτερα οφέλη καθώς η ακεραιότητα του προσωπικού θα αποτρέψει άμεσα και έμμεσα κόστη, διατηρώντας παράλληλα την υψηλή παραγωγικότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων,» τονίζεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •