Ο «ολετήρας» της βροχής αφάνισε τις σοδειές Σερραίων αγροτών (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας- Ζωή Χειμωνίδου

Σοκ προκάλεσε στους Σερραίους αγρότες, η εικόνα που αντίκρισαν στα χωράφια τους, μετά τη χθεσινή (Σάββατο 7 Ιουλίου) νεροποντή που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και οι Σερραίοι αγρότες καλούνται να διατηρήσουν τα όσα «ψήγματα» ψυχραιμίας τους έχουν απομείνει, ομολογουμένως όχι και πολλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Infonews24, οι πρώτες ζημίες καταγράφηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, στην Άνω Καμήλα και στη Νιγρίτα κι απ’ ότι φαίνεται δεν θα είναι οι μοναδικές περιοχές απ’ όπου πέρασε ο «ολετήρας» της βροχής, αφανίζοντας στρέμματα, σοδειές και τους κόπους και τη σκληρή δουλειά των αγροτών.

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε ο αγρότης Στέργιος Νικολής από την Άνω Καμήλα, όπου με μία πρώτη εκτίμηση, η ζημία ξεπερνά τα 1500 στρέμματα, σε καλλιέργειες ντομάτας, βαμβακιού, καρπουζιών και καλαμποκιού.

Σερραίοι αγρότες τονίζουν την ανάγκη να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών, αλλά εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στον ΕΛΓΑ, τον οποίο και αμφισβητούν ευθέως για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων από την καταγραφή των ζημιών.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στο Infonews24, του Σερραίου αγροτοσυνδικαλιστή Νίκου Βαρσάμη:

«Ο ΕΛΓΑ είναι σαν τον Τιτανικό που έχει ναυαγήσει, παίρνοντας, όμως, στο βυθό του, τις ψυχές χιλιάδων αγροτών. Τα ταμεία του ΕΛΓΑ… στέρεψαν, αφήνοντάς μας μετέωρους και αβοήθητους και την ίδια στιγμή μας καλούν να καταβάλλουμε εξωφρενικές εισφορές χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα.
Επίσης, ο ΕΛΓΑ είναι ειδικός στα… μαγικά. Έρχονται στα χωράφια μας, κάνουν τις εκτιμήσεις τους, γράφουν για ζημίες 60% και ξαφνικά μόλις φτάνουν στα γραφεία τους οι εκτιμητές, οι ζημίες πέφτουν στο 20%.
Έλεος πια. Δεν αντέχουμε άλλο. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να μας αντιμετωπίζει ως πολίτες και επαγγελματίες τρίτης… κατηγορίας».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  • 0
  •  
  •