Αποκάλυψη του Infonews24- ΣΟΚ στους Σερραίους ορυζοπαραγωγούς από… μπιλιετάκια εταιρείας που τους έχει «φεσώσει»- Συνέντευξη του Κ. Ανεστίδη

Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου

Νέα «βόμβα» στα ρυζοχώρια του νομού Σερρών «έσκασε» σήμερα, όταν δεκάδες ορυζοπαραγωγοί έλαβαν… μπιλιετάκια από την εταιρεία Κανάκα, η οποία έχει σωρεία χρεών εδώ και μήνες προς τους αγρότες.
Η ιστορία με τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό και οι ορυζοπαραγωγοί τόσο των Σερρών, όσο και της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται στα… χαρακώματα, καθώς έχουν λαμβάνειν αρκετά εκατομμύρια ευρώ συνολικά από την εταιρεία.

Σήμερα, όμως, είχαμε νέες εξελίξεις, που τράνταξαν συθέμελα και θορύβησαν και αναστάτωσαν τους παραγωγούς και που σας παρουσιάζει αποκλειστικά το Infonews24.

Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλαν Σερραίοι παραγωγοί στο Infonews24, από το πρωί γυρνούσε στα σπίτια ένας μεσίτης και πόρτα- πόρτα, τους άφηνε ένα έγγραφο το οποίο έφερε τον τίτλο «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ- ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ», το οποίο σας παρουσιάζουμε αποκλειστικά, ζητώντας τους να το υπογράψουν.
Στο υποτιθέμενο ιδιωτικό συμφωνητικό, όμως, εντοπίζονται πολλά λάθη, κενά και παραλείψεις, που κάνουν και τον πιο αφελή, να σταθεί καχύποπτα απέναντι σε αυτό.

Τι ζητά η επιχείρηση;
Επί της ουσίας, η επιχείρηση ζητά από τον παραγωγό στον οποίο χρωστάει χρήματα, να αναγνωρίσει ως νόμιμη οφειλή μόλις το 30% του συνολικού ποσού και όχι το 100%.
Τι θα γίνει με το υπόλοιπο 70%; Μάλλον θα πάει… υπέρ πίστεως και πατρίδας.

Μιλώντας στο Infonews24, ο Θεσσαλονικιός αγροτοσυνδικαλιστής και παθών από τη συγκεκριμένη ιστορία Κώστας Ανεστίδης, υποστήριξε πως δεν είναι αυτή η μόνη παγίδα του συμφωνητικού.
Μέσω του συμφωνητικού, η εταιρεία ουσιαστικά δεσμεύει τον παραγωγό να του παραδίδει την παραγωγή του, για τα επόμενα 5 χρόνια!
(Ακούστε εδώ ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Κ. Ανεστίδη στο Infonews24 https://www.youtube.com/watch?v=zH4UCNC1fSw )

Ένα ακόμη «ύποπτο» στοιχείο στο προβληματικό ιδιωτικό συμφωνητικό, είναι πως- όπως φαίνεται στις αποκλειστικές φωτογραφίες του Infonews24- τα διαστήματα όπου πρέπει να αναγράφονται τα ποσά που οφείλει η εταιρεία προς τον παραγωγό, είναι κενά!
Δηλαδή η εταιρεία είναι σε θέση να προσθέσει τα ποσά, κατά το δοκούν.

Παράλληλα, ενώ είναι φανερό πως το περιεχόμενο του συμφωνητικού έχει συνταχθεί από δικηγόρο, δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ, το όνομα του δικηγόρου που το συνένταξε.
Επίσης, στο τέλος του συμφωνητικού, όπου υποτίθεται πρέπει να μπουν οι υπογραφές, δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο της εταιρείας και φυσικά καμία υπογραφή.

Ο Κώστας Ανεστίδης, με δηλώσεις του στο Infonews24, κάλεσε τους Σερραίους ορυζοπαραγωγούς να ΜΗΝ υπογράψουν, υπογραμμίζοντας πως η όποια υπογραφή θα λειτουργήσει ως πλεονέκτημα για την εταιρεία, ενόψει και της δίκης που θα γίνει σε λίγες μέρες, οπότε η εταιρεία θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου με την κατηγορία της σύστασης συμμορίας σε βαθμό κακουργήματος.

Κοινοποίηση