Τι συζήτησε ο δήμαρχος Σερρών με τους προέδρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και του ΚΑΠΕ

Τι συζήτησε ο δήμαρχος Σερρών με του προέδρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και του ΚΑΠΕΤον Δήμαρχο Σερρών Πέτρο Αγγελίδη επισκέφτηκαν τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Βαρλαμίτης Κώστας και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε) κ. Τσολακίδης Βασίλειος.

Οι δύο προαναφερόμενοι πρόεδροι έκαναν μια στάση στο Δήμο Σερρών καθ’ οδόν προς τη πόλη της Καβάλας με κατάληξη στη Θάσο για να υπογράψουν με το Δήμαρχο Θάσου τη σύμβαση για την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με φωτιστικά LED μέσω λήψης δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα Σερραϊκά ΜΜΕ και τόνισαν τη σημασία και τα οφέλη που προκύπτουν από την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με φωτιστικά LED και απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Βαρλαμίτης αναφέρθηκε στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Οδοφωτισμού του Δήμου Σερρών το οποίο καλύπτεται κατά 75% με πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και κατά 25% με ίδιους πόρους του Ταμείου επισημαίνοντας ότι οι όροι της χρηματοδότησης είναι προνομιακοί για το Δήμο Σερρών και τη τοπική αυτοδιοίκηση και σημείωσε ότι η αποπληρωμή της χρηματοδότησης θα γίνει ουσιαστικά μέσω της εξοικονόμησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που θα προέλθει από την επένδυση χωρίς να επιβαρυνθούν ο Δήμος και οι δημότες ούτε με ένα ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρχει επιπλέον και ένα μικρό οικονομικό όφελος για το Δήμο και τους Δημότες. Υπογράμμισε ότι σαράντα πέντε (45) Δήμοι έχουν εγκριθεί από το Τ.Π.Δ για λήψη δανείου.

Ο Πρόεδρος του Κ.Α.Π.Ε κ. Τσολακίδης αναφέρθηκε σε αυτή καθεαυτή την επένδυση τονίζοντας ότι θα υπάρξει βελτίωση ποιότητας του φωτιστικού αποτελέσματος λόγω των τεχνολογιών των νέων φωτιστικών, ενώ θα αντιμετωπισθεί και το πρόβλημα του υποφωτισμού που υπήρχε σε αρκετούς δρόμους με συνέπεια τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Τέλος αναφέρθηκε στα περιβαλλοντολογικά οφέλη τονίζοντας ότι από την επένδυση αυτή θα μειωθούν οι εκπομπές ρύπων CO2 κατά 2.115 τόνους ετησίως. Επεσήμανε επίσης ότι για να διασφαλιστεί η άρτια τεχνική και διαδικαστική υλοποίηση της προμήθειας, οι Δήμοι έχουν ως τεχνικό τους σύμβουλο έναν κρατικό φορέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε). Το Κ.Α.Π.Ε προεγκρίνει τη διακήρυξη και την μελέτη. Τόνισε επίσης ότι η προμήθεια των λαμπτήρων θα γίνει με ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ αντικειμενικό και αδιάβλητο.

Ο ανάδοχος οικονομικός φορέας θα δεσμευτεί για την ποιότητα των φωτιστικών με ιδιαίτερα υψηλή εγγυητική καλής λειτουργίας διάρκειας 10ετίας ύψους 30% της αξίας της σύμβασης, βάσει κανόνων του δανείου ΤΠΔ.
Στο ερώτημα «γιατί στα υπάρχοντα φωτιστικά δεν αντικαθιστούμε μόνο τους συμβατικούς λαμπτήρες με λαμπτήρες LED χωρίς να αλλάξουμε το φωτιστικό σώμα, αλλά αντικαθιστούμε και το φωτιστικό», o κ. Τσολακίδης απάντησε ότι στα υπάρχοντα φωτιστικά αν βάλουμε λαμπτήρες LED δεν θα έχουν την αναμενόμενη απόδοση. Τα φωτιστικά που αλλάζουμε έχουν ενσωματωμένα μέσα τους λαμπτήρες LED και έτσι έχουμε την αναμενόμενη απόδοση.

Τέλος ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης στη σύντομη τοποθέτησή του τόνισε, ότι οι πρόεδροι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.) και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) ξεκαθάρισαν με σαφήνεια ότι ο Δήμος και οι δημότες δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για το δάνειο, ότι το δάνειο θα αποπληρωθεί μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και η προμήθεια των φωτιστικών LED θα γίνει με ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ αδιάβλητο και αντικειμενικό. Όλα όσα έχουν λεχθεί, ότι δήθεν ο Δήμος και οι δημότες θα πληρώσουν το δάνειο και ότι η προμήθεια των φωτιστικών LED θα γίνει με φωτογραφικό διαγωνισμό αποδεικνύεται ότι δεν έχουν σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα.
Είναι δικαίωμα του καθενός, επεσήμανε ο κ. Αγγελίδης, να έχει διαφορετική άποψη για κάποιο θέμα, όμως δεν έχει το δικαίωμα κανένας να διαστρεβλώνει την αλήθεια και να λέει ψέματα.

Ο Δήμαρχος Σερρών υπογράμμισε επίσης ότι η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με φωτιστικά LED, μια διαδικασία την οποία ξεκίνησε η δημοτική αρχή από το 2016, αποτελεί ένα δώρο της δημοτικής αρχής προς το Δήμο και τους δημότες, διότι εκτός του γεγονότος ότι Δήμος και δημότες δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για την προμήθεια αυτή, θα αποφευχθεί επίσης αύξηση τελών καθαριότητας και ενδεχομένως να υπάρξει δυνατότητα για μείωσή τους.
Ολοκληρώνοντας επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η δημοτική αρχή υποστηρίζει το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών και όχι μεμονωμένα συμφέροντα ιδιωτών.

Κοινοποίηση