Αποκλειστικό: Μήνυση κατά της Λ. Κονιόρδου από τους «Φίλους για την ανάδειξη της αρχαίας Αμφίπολης»

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας

Εξώδικο προς την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, έστειλε στα τέλη Ιουνίου, ο νεοϊδρυθείς σύλλογος «Φίλοι για την ανάδειξης της αρχαίας Αμφίπολης», ζητώντας απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσαν και που αφορούν στον τύμβο του Καστά.

Το εξώδικο βασιζόταν σε 3 σημεία:
-Να δοθεί χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αναδειχθεί και πάλι ο περίβολος.
-Να δοθούν απαντήσεις για τα οστά τα οποία… εξαφανίσθηκαν.
-Να γίνει ενημέρωση για το τι απομάκρυναν μέσα από τον τύμβο, καθώς το μνημείο ήταν ασύλητο.

Μιλώντας στο Infonews24 ο Πρόεδρος του ομίλου «Φίλοι για την ανάδειξη της αρχαίας Αμφίπολης» Αστέριος Τσίντσιφος, υπογράμμισε πως είχε δοθεί μία διορία 15 ημερών για να απαντήσει το Υπουργείο Πολιτισμού ως όφειλε, ωστόσο η απάντηση δεν ήρθε ποτέ, οπότε η μηνυτήρια αναφορά εναντίον του Υπουργείου, είναι… μονόδρομος.

Ο κ. Τσίντσιφος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της απομάκρυνσης ευρημάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά «με λίγα λόγια τα πήραν όλα κι έφυγαν».

«Έχουμε πληροφορίες για τα ευρήματα που απομάκρυναν με μυστικότητα από τον τύμβο και τα απομάκρυναν έχοντας κάποια σκοπιμότητα. Σ’ αυτό το γεγονός στηρίζεται όλη η ανάπτυξη του νομού και οι τύποι αυτοί μας καταδίκασαν. Ό,τι βρέθηκε στον τύμβο έπρεπε να είναι στο μουσείο της Αμφίπολης και πουθενά αλλού,» δήλωσε ο κ. Τσίντσιφος, από τα «βέλη» του οποίου δεν ξέφυγε ούτε ο δήμος Αμφίπολης, τονίζοντας:
«Θα έπρεπε και η αυτοδιοίκηση να ασχοληθεί, αλλά δεν ασχολείται και αναφέρομαι στο δήμο Αμφίπολης. Η απομάκρυνση των όσων βρέθηκαν στον τύμβο, έγινε υπό την ανοχή του δήμου».

Κοινοποίηση