Θετικές οι ενδείξεις των γεωτρήσεων του γεωθερμικού πεδίου στο δήμο Ηράκλειας Σερρών

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας

Ενημέρωση για την πορεία των γεωτρήσεων, έγινε στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο δημαρχείο της Ηράκλειας Σερρών.
Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή ενημερώθηκε για την πορεία των τεσσάρων γεωτρήσεων.
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι τρεις γεωτρήσεις, ενώ οι ενδείξεις και της τέταρτης γεώτρησης, μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η δεύτερη γεώτρηση είχε 70 βαθμούς στην επιφάνεια και αρκετά κυβικά γεωθερμικού ρευστού που είναι πολύ σημαντικό, η πρώτη και η τρίτη ήταν ικανοποιητικές και αναμένονται καλά αποτελέσματα και από την τέταρτη γεώτρηση.

Το βασικό αντικείμενο της σημερινή σύσκεψης ήταν η συζήτηση για πέμπτη γεώτρηση από τα χρήματα που ήδη έχει ο δήμος στη διάθεσή του.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ηράκλειας Κλεάνθη Κοτσακιαχίδη, υπήρξε επικοινωνία με το τμήμα υδατικών πόρων, προκειμένου να συντονιστεί όλη η διαδικασία, χωρίς να χρειαστεί νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να παρακάμψουν άλλα τυχόν εμπόδια, ώστε να προχωρήσει πολύ γρήγορα.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα γίνει και η πέμπτη γεώτρηση, αν δεν εμφανισθεί κάποιο ανυπέρβλητο, νομικό εμπόδιο, ενώ η πέμπτη γεώτρηση αναμένεται να δώσει περισσότερα κυβικά γεωθερμικού ρευστού στο σύνολο.
Όπως τόνισε ο κ. Κοτσακιαχίδης, υπάρχει και μια έκτη γεώτρηση, η μοναδική παραγωγική γεώτρηση, που είχε κάνει το ΙΓΜΕ το 2000 και εφόσον έχει υπογραφεί σύμβαση με το Ελληνικό δημόσιο και αυτή θα ανήκει στο δήμο Ηράκλειας.

«Αν καταφέρουμε να έχουμε έξι γεωτρήσεις, θα έχουμε περισσότερο γεωθερμικό ρευστό. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει βεβαιωθεί το πεδίο και ο δήμος Ηράκλειας θα έχει στη διάθεσή του ένα βεβαιωμένο πεδίο γεωθερμικό 44 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, τεράστιο, με έξι γεωτρήσεις. Αν καταφέρουμε από τις 6 γεωτρήσεις να έχουμε 150 με 180 κυβικά την ώρα, θα είναι πάρα πολύ σημαντικό,» δήλωσε ο Δήμαρχος Ηράκλειας.
Από τη νέα χρονιά, λοιπόν, εφόσον θα έχει βεβαιωθεί το γεωθερμικό πεδίο, ο δήμος μπαίνει σε μια άλλη φάση της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου.

Παράλληλα, ο κ. Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης επικοινώνησε και με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών (ΑΝΕΣΕΡ), προκειμένου να έχει ενημέρωση για την πορεία του κολυμβητηρίου που έχει άμεση σχέση με τη γεωθερμία.

«Το θέμα πάει πολύ καλά, βρίσκεται σχεδόν στην ολοκλήρωσή του. Όπως ξέρετε το 80% των εξόδων λειτουργίας ενός κολυμβητηρίου είναι το ζεστό νερό, η θέρμανση κ.λπ. Εμείς αυτό θα το έχουμε εξασφαλισμένο,» επεσήμανε ο Δήμαρχος Ηράκλειας.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •