Σε «χειμέρια νάρκη» το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι φέτος- «Καμπανάκι» από τη ΔΑΟΚ Σερρών για τους πρόωρους ψεκασμούς

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας

Μία ήσυχη χρονιά διανύουν οι Σερραίοι βαμβακοπαραγωγοί, με το πράσινο σκουλήκι να έχει πέσει φέτος σε «χειμέρια νάρκη» και να μην αποτελεί… πονοκέφαλο για τους αγρότες και τις υπηρεσίες.
Ο ουσιαστικός εχθρός του βαμβακιού είναι το πράσινο σκουλήκι στην επικίνδυνη γενιά του Αυγούστου και σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Σερρών Νίκο Ρόιδο, διανύουμε αυτή την επικίνδυνη περίοδο και με ένα παράδοξο τρόπο, σε αυτό το γενικώς παράξενο καλοκαίρι έχουμε μία από τις πιο ήσυχες χρονιές σε ό,τι αφορά την προσβολή του Αυγούστου.

Η προσβολή γίνεται μετά βίας αντιληπτοί, οπότε αγρότες και υπηρεσίες είναι ήσυχοι.
Ωστόσο, ο κ. Ρόδιος χτυπάει το… καμπανάκι για τους πρόωρους ψεκασμούς και εξηγεί τους λόγους:

«Φέτος οι παραγωγοί βιάστηκαν και ένα μεγάλο ποσοστό περίπου 60% έκαναν ψεκασμούς το Σαββατοκύριακο 20-22 Ιουλίου. Αυτή ήταν μια λανθασμένη ενέργεια. Τότε ήμασταν στο νεκρό χρόνο μεταξύ της πρώτης και δεύτερης γενιάς, δεν υπήρχε σκουλήκι και το μόνο που εξολόθρευσαν ήταν τα ωφέλιμα έντομα. Αυτή η βιασύνη στις ήσυχες χρονιές δεν έχει και σημαντικές συνέπειες όπως φέτος, αλλά αυτή η βιασύνη θα έχει δραματικές συνέπειες στη χρονιά της επιδημίας. Εμείς γι’ αυτό ανησυχούμε και προσπαθούμε να τους εκπαιδεύσουμε. Μην βγει, λοιπόν, το λάθος συμπέρασμα ότι καλώς έπραξαν και ψέκασαν στις 20 Ιουλίου. Ήταν λάθος».
Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Σερρών φέτος ήταν από τις πιο χαμηλές προσβολές των τελευταίων ετών, αλλά το πόσο θα είναι το πράσινο σκουλήκι είναι ένα πολύπλοκο θέμα.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •