Πως σχολιάζει την απελευθέρωση των στρατιωτικών ο Σερραίος αν. Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ΝΔ Τ. Χατζηβασιλείου

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας

Ικανοποίηση και χαρά στο πανελλήνιο προκάλεσε η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν από την 1η Μαρτίου στην Αδριανούπολη.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Infonews24, ο Σερραίος αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε αρχικά αναπάντεχη την κίνηση απελευθέρωσης, την οποία και απέδωσε στην πίεση που άσκησαν οι Αμερικάνοι στην Τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, με τους δασμούς που έχει επιβάλλει ο Τραμπ και την υποτίμηση της Τουρκικής λίρας, οι οικονομικές πιέσεις είναι αφόρητες, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να «χτίσει νέες γέφυρες» προς τη Δύση.
«Δεν θέλει να δώσει τον Αμερικανό πάστορα πολύ εύκολα. Ξεκινάει πρώτα από τις απλούστερες υποθέσεις, όπως είναι τα δύο δικά μας παιδιά κι απ’ ότι φαίνεται σε επόμενο στάδιο θα προχωρήσει και στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα.
Ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη και πρόσθεσε:
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα μια τέτοια μέρα γιορτινή τα παιδιά γύρισαν στο σπίτι, στην πατρίδα και νομίζω είναι μια χρυσή ευκαιρία από εδώ και πέρα να προσπαθήσουμε να… γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις μας με την Τουρκική πλευρά».

Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ΝΔ τις τελευταίες ημέρες υπήρχε μια έντονη κινητικότητα, τονίζοντας πως δεν έκανε κάτι η Ελληνική πλευρά:
«Υπήρχε μία λίστα 15 ονομάτων, Αμερικανών και Ευρωπαίων, μεταξύ αυτών και των δύο παιδιών μας, που είχε δοθεί από την κυβέρνηση Τραμπ στον Ερντογάν στη διαδικασία του… παζαριού που προηγήθηκε. Άρα λοιπόν στην ουσία πίεσαν οι Αμερικάνοι για άλλες υποθέσεις κι έτσι εμείς βγήκαμε ωφελημένοι».

Το ερωτηματικό, όμως, που υπάρχει είναι ένα. Τι ζητά ή θα ζητήσει ως αντάλλαγμα ο Τούρκος Πρόεδρος από την Ελληνική πλευρά;
Ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου δηλώνει:
«Επειδή ο Τούρκος πρόεδρος ποτέ δεν δίνει κάτι χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς να είναι βέβαιος ότι θα κερδίσει, περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει τι ακριβώς έχει συζητήσει με την Τουρκική πλευρά. Ποια θα είναι τα… αντίδωρα που θα κληθεί να καταβάλλει η Ελλάδα για την πολύ γρήγορη και θετική εξέλιξη. Αν πρόκειται για παραχωρήσεις ή αλλαγές καθεστώτων στη Θράκη, όπως αφέθηκε να εννοηθεί, καλά θα κάνει η κυβέρνηση να μας πει τι συζητά, τι σχεδιάζει και τι προτίθεται να κάνει. Διαφορετικά μην βρεθούμε μπλεγμένοι με άλλες υποθέσεις που θα είναι πιο πολύπλοκες από αυτές που αντιμετωπίσαμε σήμερα».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •