Ως γραφικούς και πολιτικούς αμοραλιστές, χαρακτηρίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, τους οκτώ δημοτικούς συμβούλους Σερρών, που κατέθεσαν αίτημα για ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Δημότη Σερρών από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο και επιστροφή του Χρυσού Κλειδιού της πόλης στον Δήμο Σερρών, με αφορμή τη στάση του στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, για το Μακεδονικό.
Μάλιστα το αίτημα, είναι το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 3 το μεσημέρι.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει τα εξής:
«Πανελλαδική «πρωτοτυπία» θα αποτελέσει η συνεδρίαση της 5-9-2018 του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σερρών κατά την οποία θα συζητηθεί η πρόταση των οκτώ δημοτικών συμβούλων, που ζητούν να αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου δημότη Σερρών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και να επιστρέψει αυτός το χρυσό κλειδί της πόλης στο Δήμο.
Ο λόγος για την αποδοκιμασία αυτή στο πρόσωπο του πρώτου πολίτη της χώρας είναι η στάση του απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, τη σοβαρότερη, μέχρι στιγμής, προσπάθεια ελληνικής κυβέρνησης να επιλύσει τα πραγματικά ή φανταστικά προβλήματα με τη γειτονική χώρα προς το συμφέρον και των δύο λαών.
Οι υπογράφοντες/ουσες θα επιθυμούσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποδοκιμάσει τη συμφωνία επικαλούμενοι/ες χιλιοαναμασημένους λόγους, που έχουν καταρριφθεί ένας ένας: α) το όνομα Μακεδονία παραχωρείται στην Πρώην Γιουγκουσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ισχυρίζονται, ενώ στην πραγματικότητα η γειτονική χώρα αλλάζει το συνταγματικό της όνομα με το οποίο την έχουν αναγνωρίσει πάνω από 140 χώρες σε Βόρεια Μακεδονία και μάλιστα έναντι όλων, β) αναγνωρίζεται Μακεδονική εθνικότητα, ισχυρίζονται, ενώ στην πραγματικότητα τα διαβατήρια που τώρα γράφουν “Nationality Macedonian” θα γράφουν Macedonian/ citizen of North Macedonia, γ) αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα, ισχυρίζονται, ενώ στην πραγματικότητα η γλώσσα της γειτονικής χώρας έχει αναγνωριστεί και χρησιμοποιείται στους διεθνείς οργανισμούς εδώ και πολλές δεκαετίες.
Με ένα μίγμα γραφικότητας και πολιτικού αμοραλισμού οι οκτώ δημοτικοί/ες σύμβουλοι εγκαλούν τον εγγυητή του Πολιτεύματος για «παθητική στάση» απέναντι στη συμφωνία, για το γεγονός δηλαδή ότι, ακριβώς, εφάρμοσε τις επιταγές του συντάγματος ως όφειλε.
Παρ’ όλο που η πατριδοκαπηλεία υπήρξε διαχρονικά ένα αποτελεσματικό διακομματικό εργαλείο ψηφοθηρίας, η ποικίλη προέλευση των δημοτικών συμβούλων που πρότειναν το εν λόγω θέμα για συζήτηση γεννά εύλογα ερωτηματικά για το ποια είναι η στάση των επί κεφαλής των παρατάξεών τους απέναντι στις απόψεις που εκφράζουν οι οκτώ, ιδιαίτερα εκείνων των παρατάξεων που δηλώνουν ότι φιλοδοξούν να εκφράσουν ευρύτερα τον προοδευτικό χώρο. Κατά μείζονα λόγο οφείλουν να τοποθετηθούν στο ζήτημα όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου».