Αν. Μεγαλομύστακας: «Τι μέλλει γενέσθαι με την προστασία της κύριας κατοικίας;»

Την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και μετά την 31-12-2018 ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με ερώτηση που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησής του, έχει ως εξής:

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εκπνοή της προστασίας της κύριας κατοικίας των πολιτών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, από τους πλειστηριασμούς.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει μέχρι και τις 31/12/2018, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14 του Ν. 4346/2015, με το οποίο τροποποιήθηκε το άρθρο 9 παρ. 2 του Ν. 3869/2010. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να καταθέσει μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία αίτηση στο δικαστήριο για την ένταξή του στο αναθεωρημένο πλαίσιο του “Νόμου Κατσέλη”, η οποία περιλαμβάνει πρόταση εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης όλου του φάσματος του ιδιωτικού χρέους (δίνοντας όχι μόνο τη δυνατότητα να ρυθμιστούν χρέη προς Τράπεζες, αλλά και προς ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο, ΟΤΑ και προς λοιπούς ιδιώτες οφειλών), καθώς και αίτημα να εξαιρεθεί από την εκποίηση βεβαρημένη ή μη κύρια κατοικία. Η σχετική αίτηση θα γίνει δεκτή, εφόσον συντρέχουν οι απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις υπαγωγής.

Από το έτος 2010 που θεσπίστηκε ο νόμος 3869/2010 χιλιάδες δανειολήπτες κατάφεραν να σώσουν τις κατοικίες τους, ρυθμίζοντας τα χρέη τους. Περίπου 250.000 κόκκινα δάνεια βρίσκονται σήμερα κάτω από την ομπρέλα του νόμου και προστατεύονται από τη σχετική νομοθεσία.

Η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών και διάσωσης της κύριας κατοικίας που παρέχεται με το «Νόμο Κατσέλη» βρίσκει τη νομιμοποίησή της ευθέως στο ίδιο το κοινωνικό κράτος δικαίου που επιτάσσει να μην εγκαταλειφθεί ο πολίτης σε μία χωρίς διέξοδο και προοπτική κατάσταση, από την οποία άλλωστε και οι πιστωτές δεν μπορούν να αντλήσουν κανένα κέρδος. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πραγματικό-ιδιαίτερα μεγάλο και οξυμένο-πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, κατά τρόπο ουσιαστικό, σύγχρονο, θεσμικό και εναρμονισμένο με τις επιταγές ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους δικαίου, θεσπίστηκαν οι διατάξεις αυτού του νόμου, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει. Σκοπός του Ν. 3869/2010 είναι να επαναφέρει την ισορροπία των παροχών μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών, που –κατά κύριο λόγο- είναι οι τράπεζες. Δεν παύει όμως να εξυπηρετεί και ευρύτερα το γενικό συμφέρον, καθώς οι πολίτες επανακτούν μέσω των εν λόγω διαδικασιών την αγοραστική τους δύναμη προάγοντας την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.
Κατόπιν τούτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ασπίδα προστασίας για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες της χώρας και να μη δουν τα σπίτια τους να χάνονται εν μία νυκτί,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
• Προτίθεστε να παρατείνετε την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018;

Κοινοποίηση