Ψηφιακή γεωργία, συνέργιες και καινοτομία στο συνέδριο αγροτεχνολογίας AgriΒusiness Forum, Σέρρες 1-3 Νοεμβρίου 2018

Επτά συνεδρίες, εκπαιδευτικό εργαστήριο, διαγωνισμό για καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και 50 σημαντικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που καλύπτουν τον θεσμικό, ακαδημαϊκό, τραπεζικό, επιχειρηματικό και συνεταιριστικό χώρο περιλαμβάνει το ετήσιο συνέδριο για την αγροτεχνολογία AgriBusiness Forum που διεξάγεται στις Σέρρες 1-3 Νοεμβρίου 2018 με θέμα “το μέλλον του ελληνικού και ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα στην ψηφιακή εποχή”. Σύνεδροι του, οι ηγέτες της αγροδιατροφικής βιομηχανίας, όπως τράπεζες, παραγωγοί, καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, της τοπικής, περιφερειακής και δημόσιας διοίκησης, θα συμμετέχουν σε διάλογο για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό για την παραγωγή, μεταποίηση και διακίνηση αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και τη νέα ΚΑΠ στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. μετά το 2020.

Το AgriBusiness Forum υποστηρίζεται από σημαντικούς φορείς, ενδεικτικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η Πρεσβεία της Ολλανδίας, τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ Rutgers New Jersey και A&M Texas, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ο ΣΕΒΕ κά. με στρατηγικό του συνεργάτη την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και συνδιοργανώνεται από το Geo Routes Cultural Institute, το Επιμελητήριο και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Το πρόγραμμα του ΑgriBusiness Forum ξεκινά με δωρεάν εκπαιδευτικό εργαστήριο (Masterclass) για δέκα καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού χώρου για την ενδυνάμωση των επιχειρησιακών τους ικανοτήτων το οποίο υλοποιείται με την συνεργασία της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου στο Επιμελητήριο Σερρών, οι σύνεδροι θα παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό καινοτομίας, όπου η επιχείρηση με τον υψηλότερο δείκτη αξιολόγησης θα μεταβεί δωρεάν στο campus του Wageningen University & Research της Ολλανδίας και μαζί με τις επόμενες δύο θα συμμετέχουν ως ομιλητές σε πάνελ του συνέδριου. Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου οι συνεδρίες θα εστιάσουν στην υπό διαμόρφωση Κ.Α.Π μετά το 2020, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στις νέες τεχνολογίες και στα logistics, στις ευφυείς καλλιέργειες, στη σύγχρονη κτηνοτροφία, ενώ το Σάββατο 3 Νοεμβρίου ακολουθούν οι συνεδρίες για την δυναμική των συνεργασιών στον επιχειρηματικό και επιστημονικό τομέα αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με επίσκεψη πεδίου στη Νιγρίτα για ενημέρωση στη γεωθερμία και τις καλλιεργητικές δυνατότητες που παρέχει αυτή. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων ομιλητών είναι οι κκ. C.Veldkamp Πρέσβης της Ολλανδίας, Τ.Χανιώτης Γενική Διεύθυνση Γεωργίας Ε.Ε., Χ.Κασίμης Γεν.Γραμματέας Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων, Φ.Αραμπατζή Βουλευτής-Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΝΔ, Κ.Αποστολόπουλος Προϊστάμενος Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στελέχη τραπεζών κκ. Ν.Τζάκου Γεν. Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Εθνικής Τράπεζας, Α.Δημητρακόπουλος Regional Manager Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, Α.Βραχνού Principal Banker EBRD, Ι.Χανιωτάκης Sr.Director Αγροτικού Τομέα Τράπεζα Πειραιώς, Π.Θεοδώρου Επικεφαλής Γενική Διεύθυνση SMEs Eurobank, Μ.Καραθανάση Υποδιευθύντρια Δ/νσης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων Alpha Bank, οι καθηγητές του Rutgers κκ. L.Μarxen Αν.Δ/ντής Γραφείου Ερευνών, P.Oudemans Τμήμα Βιοτεχνολογίας και η ΔΣ του Rutgers Ελλάδος κ. Ε.Λαζαρίδου, οι έλληνες καθηγητές κκ. Κ.Μάττας Αγροτικής Οικονομίας ΑΠΘ, Δ.Βλάχος Logistics/Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΑΠΘ, Δ.Κουρέτας Βιοχημεία-Βιοτεχνολογία Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Α.Κίζος Γεωγραφία της Υπαίθρου Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γ.Αρσένος Κτηνιατρικής ΑΠΘ, Φ.Παπαδόπουλος Δ/ντής Στρατηγικής Αμερικανική Γεωργική Σχολή, εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων οι κκ. Α.Κοντός Πρόεδρος ΣΑΣΟΕ, Ε.Αργύρης Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ, Π.Σατολιάς Πρόεδρος ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, Θ.Βασιλόπουλος Πρόεδρος ΠΕΝΑ, Στ.Λίτος Πρόεδρος Αγροτοκτηνοτρόφων Σερρών, επιμελητηρίων οι κκ. Σπ.Μάμαλης Πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και Χρ.Μέγκλας Πρόεδρος ΕΒΕΣ, και οργανισμών εξωτερικού οι κκ. A.Batu Γεν.Γραμματέας Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρκίας και G.Wilms Διευθυντής Ολλανδών Παραγωγών Brabant (LIB) κά.

Το τρίπτυχο των στόχων του AgriBusiness Forum βρίσκεται στην ενδυνάμωση της γνώσης και της εξωστρέφειας σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, στην προώθηση θεμάτων καινοτομίας και διατομεακής ενημέρωσης για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας και στην ανάπτυξη συνεργασιών κλίμακας μεταξύ επιχειρηματικών, επιστημονικών και θεσμικών εκπροσώπων με βλέμμα στο μέλλον του ελληνικού και ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα στην ψηφιακή εποχή. Η εύφορη γη της Μακεδονίας και αδιαμφισβήτητα αυτής των Σερρών, δίπλα στους κύριους άξονες μεταφορών και διασυνδέσεων με την ευρύτερη περιοχή, καθίστανται σημαντικοί παράγοντες για την επίτευξη των στόχων του AgriBusiness Forum.

Κοινοποίηση