Καταρρέουν οι φυλακές Νιγρίτας- Με αυτοσχέδιες κλειδαριές κλείνουν τα κελιά- SOS εκπέμπουν οι υπάλληλοι

Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου

Υπό διάλυση φαίνεται ότι βρίσκεται το κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας, με τους υπαλλήλους να εκπέμπουν SOS, προς τις αρμόδιες αρχές για την κατάσταση που επικρατεί.
Με δραματικούς, αλλά ρεαλιστικούς, τόνους, η Ένωση Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας, περιγράφει την κατάσταση, στην επιστολή που έστειλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η εικόνα είναι αυτή της πλήρους κατάρρευσης των περισσότερων συστημάτων ασφαλείας της Φυλακής.

Η εικόνα που περιγράφουν είναι οικτρή. Μόλις ένας υπάλληλος αντιστοιχεί σε 15 κρατούμενους, ενώ έχει ξεπερασθεί κατά πολύ η χωρητικότητα της φυλακής, που φιλοξενεί περισσότερους κρατούμενους από αυτούς που προβλέπονται. Οι ηλεκτρονικές κλειδαριές είναι χαλασμένες και οι υπάλληλοι αναγκάζονται να κλείνουν τα κελιά με αυτοσχέδιες κλειδαριές, τινάζοντας στον… αέρα την ασφάλεια, ενώ εκτός λειτουργίας είναι και το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Αναλυτικά, τα προβλήματα που περιγράφονται από τους υπαλλήλους, είναι τα εξής:

• Ελλείψεις προσωπικού – ελλείψεις εξειδικευμένων εργαζομένων (υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, μηχανολόγου, θερμοψυκτικού). Οι λιγοστοί υπάλληλοι που δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές λειτουργίες του καταστήματος 35 εναπομείναντες υπάλληλοι φύλαξης για 531 κρατουμένους. Τρεις υπάλληλοι έχουν αιτηθεί 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου, ένας υπάλληλος είναι σε άδεια λοχείας, ένας υπάλληλος είναι σε καθεστώς μακροχρόνιας αναρρωτικής άδειας και εννέα υπάλληλοι είναι αποσπασμένοι σε καθήκοντα διοίκησης. Η ακριβής αντιστοιχία είναι ένας υπάλληλος για 15 κρατουμένους. Κάθε μέρα οι υπάλληλοι εργάζονται σε ρυθμούς υπό τεράστια ένταση, με πολλαπλές αναθέσεις καθηκόντων και δυστυχώς με μόνιμη κούραση λόγω έλλειψης ξεκούρασης, ύπνου και φυσικά ρεπό και αδειών από οφειλόμενα προηγούμενων ετών. Στη γραμματεία και το λογιστήριο η κατάσταση είναι μια από τα ίδια. Τα γραφεία λειτουργούν με πολλούς φύλακες οι οποίοι εκτελούν και βάρδιες στη φύλαξη. Αυτό σημαίνει ότι συσσωρεύονται ρεπό και άδειες ή όταν χορηγούνται στους υπαλλήλους μένουν κενά στην καθημερινή λειτουργία των γραφείων.

• Πληρότητα κρατουμένων. Η φυλακή αποτελείται από πέντε πτέρυγες των 120 κρατουμένων η καθεμία. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία οι τέσσερις πτέρυγες. Θα έπρεπε δηλαδή η δύναμη των κρατουμένων να είναι στους 480. Όμως, εξαιτίας των καθημερινών παραλαβών νεοεισερχομένων κρατουμένων από Αστυνομικά Τμήματα και λοιπά Καταστήματα Κράτησης, ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται στους 531!!!, με ότι αυτό συνεπάγεται από ένταση εργασίας και εκνευρισμό- εξαθλίωση υπαλλήλων και κρατουμένων. Την κατάσταση επιδεινώνει ο συνωστισμός των κρατουμένων σε υπεράριθμα κελιά των 4 και 5 κρατουμένων όταν θα έπρεπε σε κάθε κελί να είναι τρεις. Είναι καθημερινά πλέον τα επεισόδια μεταξύ κρατουμένων σε ότι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης και παροχής των ειδών πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, είδη υγιεινής, μαξιλάρια, στρώματα) που δεν επαρκούν λόγο του υπερπληθυσμού των κρατουμένων. Νεοεισερχόμενοι κρατούμενοι υποχρεωμένοι να κοιμούνται στο πάτωμα, να τρώνε στο πάτωμα και να συμβιώνουν χωρίς στρώμα χωρίς μαξιλάρι χωρίς κουβέρτες και χωρίς τα απολύτως απαραίτητα.

• Οι ηλεκτρονικές κλειδαριές δεν λειτουργούν εδώ και αρκετούς μήνες. Με αυτοσχέδια λουκέτα σε κάθε πόρτα, οι υπάλληλοι εργάζονται δίχως καμία φύλαξη και ασφάλεια. Ανά πάσα στιγμή εξαιτίας της υπολειτουργίας, οι πόρτες ασφαλείας δεν κλείνουν ή παθαίνουν εμπλοκές.

• Το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης είναι εκτός λειτουργίας. Περίπου 100 κάμερες από το κλειστό κύκλωμα είναι εκτός λειτουργίας πάνω από ένα χρόνο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρχει λεπτομερής οπτικός έλεγχος σε όλες τις πτέρυγες τις φυλακής με αποτέλεσμα να τίθεται σε καθημερινό κίνδυνο η ασφάλεια του προσωπικού που εργάζεται σε καθημερινή βάση κυριολεκτικά στα τυφλά. Για να λειτουργήσει απαιτούνται εξειδικευμένα εξαρτήματα όπως και εργατικό προσωπικό που είναι έμπειρο σε ανάλογα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Δεν είναι τυχαίο που απαιτούμε την αλλαγή του οργανογράμματος με τις ειδικότητες που είναι απαραίτητες για φυλακές νέου τύπου (ηλεκτρολόγου, υδραυλικού, θερμοψυκτικού, μηχανικού).

• Ο βιολογικός για ακόμη μία φορά είναι σε υπολειτουργία. Η εταιρεία που είχε σύμβαση με τη φυλακή όχι μόνο δεν έκανε συντήρηση (τον δεκαπενταύγουστο πλημμύρισε ξανά η φυλακή) αλλά παράτησε την επίβλεψή του στη μοίρα. Μια ματιά να ρίξει κανείς θα καταλάβει πως δεν λειτουργεί όπως πρέπει.

• Τα cb – Motorola είναι τα περισσότερα σε μη λειτουργική κατάσταση και δεν επαρκούν για τις ανάγκες φύλαξης. Κρίνεται αναγκαία η αντικατάστασή τους με νεότερης τεχνολογίας και με κεραία ενίσχυση σήματος.

• Οι Η/Υ σε όλα τα τμήματα φύλαξης είναι απαρχαιωμένοι. Κρίνεται επιτακτική η ενίσχυση σε όλα τα τμήματα φύλαξης του καταστήματος με 1 Η/Υ (τουλάχιστον 8) έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται ευκολότερα ταυτοποίηση κάθε κρατουμένου με ενημερωμένο πρόσφατο φωτογραφικό υλικό κάθε κρατουμένου.

• Σε καθημερινή βάση κρίνεται απαραίτητη η διακοπή της υδροδότησης σε όλες τις πτέρυγες των κρατουμένων. Η πίεση του νερού δεν επαρκεί εδώ και ένα χρόνο και οι κρατούμενοι σχεδόν καθημερινά είναι αναγκασμένοι να επιβιώνουν χωρίς νερό για πολλές ώρες.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •