«Τσουνάμι» αλλαγών που θα «πνίξει» τους αγρότες φέρνει η νέα ΚΑΠ

Άνοιξε η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ 2021- 2027 με συγκεκριμένε προτάσεις να έχουν «πέσει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τις Σέρρες ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Χαράλαμπος Κασσίμης.

Η πρώτη πρόταση είναι της πλήρους σύγκλισης η οποία αναθεωρήθηκε από την Ευρωπαϊκή επιτροπή και έγινε εξωτερική σύγκλιση ύψους 50% των χωρών που είναι κάτω από το 90% του μέσου όρου.

Επόμενη πρόταση είναι αυτή της μη σύγκλισης, την οποία υποστηρίζει η χώρα μας, αλλά καταλήγει στο να την… αφήσει στο τραπέζι τη μη σύγκλιση.
Τα ζητήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά με όρους προϋπολογισμού, αλλά για να το συνδεθούν με τη νέα πρόταση της ΚΑΠ ακόμη και αν δεν μειωθεί ο προϋπολογισμός, η νέα «αρχιτεκτονική» της ΚΑΠ μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των πόρων που πηγαίνουν στη γεωργία κι αυτό γιατί, γιατί αλλάζει η ίδια η φιλοσοφία της ΚΑΠ που οδηγεί από τη συμμόρφωση στην επίτευξη επιδόσεων κι αυτό είναι ένα κεντρικό χαρακτηριστικό της νέας ΚΑΠ, σύμφωνα με τον κ. Κασσίμη.

Οι χώρες έχουν δύο βασικές κοινές απαιτήσεις στη νέα ΚΑΠ, όπως εξήγησε ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ.

Η μία είναι αυτή της ενισχυμένης αιρεσιμότητας που συνδέεται με το περιβάλλον και ουσιαστικά συνενώνει την πολλαπλή συμμόρφωση και το πρασίνισμα, όπου όμως οι αδυναμίες της χώρας μας είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Η δεύτερη κοινή απαίτηση είναι οι κοινοί δείκτες στόχων, αποτελεσμάτων και επιδόσεων, διότι τελικά η χρηματοδότηση θα συνδεθεί με την επίτευξη των συγκεκριμένων επιδόσεων που η χώρα θα θέσει σε αυτό που ονομάζεται Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, το οποίο θα συνταχθεί κάτω από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους γενικούς και ειδικούς στόχους.

«Άρα έχουμε μια νέα αρχιτεκτονική η οποία τελικά καταργεί επί της ουσίας και τους δύο ξεχωριστούς πυλώνες που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε στην αγροτική πολιτική.
Όλα αυτά προφανώς έχουν προκαλέσει μια μεγάλη αναστάτωση, αλλά ταυτόχρονα θα έλεγα ότι συνιστούν και μια ενδιαφέρουσα πρόκληση και για τη χώρα μας, διότι κακά τα ψέματα με αυτά που συμβαίνουν και αυτά που διαπιστώσαμε τόσα χρόνια συνεπάγονται μία ανάγκη αλλαγής στρατηγικής,» επεσήμανε ο κ. Κασσίμης.

Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί και υποβάλλει και έχει εγκριθεί και υιοθετηθεί από τους θεσμούς, μια στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη στην καρδιά της οποίας είναι η εξής στρατηγική στροφή, σύμφωνα με τον κ. Χαράλαμπο Κασσίμη:

«Το πέρασμα από μία γεωργία που θα την ονομάζαμε παραγωγής ομοειδών προϊόντων στο οποίο μοντέλο εκτιμούμε ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας δεν είναι τόσο μεγάλο αν συγκρίνει κανείς την αγροτική μας οικονομία και τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της με διεθνείς ανταγωνιστές, το μοντέλο το οποίο χαρακτηρίζεται επίσης και από χαμηλές τιμές στις διεθνείς αγορές, σε ένα μοντέλο παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, στα οποία η χώρα μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα, εξασφαλίζουν υψηλότερες τιμές στις διεθνείς αγορές και επομένως η πολιτική θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί για να υποστηρίξει έναν τέτοιο στρατηγικό στόχο. Ποιοτικά προϊόντα, με ταυτότητα, πιστοποιημένα και ασφαλή. Ακούγεται ωραίο και πρέπει να ενσωματωθεί στα εργαλεία πολιτικής».

Κοινοποίηση