Στις 16 Νοεμβρίου η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για το προσύμφωνο Αρχιεπισκόπου-Πρωθυπουργού

Την ερχόμενη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου θα συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος για να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το πρόσύμφωνο του Aρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και του Πρωθυπουργού  Αλέξη Τσίπρα. Στη ημερήσια διάταξη της Ιεραρχίας θα πραγματοποιηθεί εισήγηση του Αρχιεπισκόπου με θέμα: “Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Πολιτείας επί του Θέματος της Εκκλησιαστικής περιουσίας”.

Λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας οι Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης, Σιδηροκάστρου και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων τοποθετήθηκαν επί του θέματος και δήλωσαν τα εξής:

“Η Εκκλησία έχει θεσμικά όργανα δηλαδή την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας. Εκεί λοιπόν θα μας καλέσει ο Αρχιεπίσκοπος και θα τα κουβεντιάσουμε όλα. Είχε ενημερώσει τη Μικρή Σύνοδο, τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο εκεί συνεζητήθησαν τα πράγματα αλλά επειδή το θεμα είναι μείζον θα συγκαλέσει Ιεραρχία και εκεί θα τα κουβεντιάσουμε όλα” είπε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος.

“Εμείς εξ αρχής διαφωνούσαμε με το θέμα του διαχωρισμού και διαφωνούμε. Νομίζω ότι πρέπει με πολύ περίσκεψη, θα το δει και η Ιεραρχία το θέμα και θα το συζητήσουμε διεξοδικά. Δεν έχουμε ακόμη γνώση του μνημονίου της συμφνωνίας δεν το έχουμε πάρει ακόμη στα χέρια μας, να το μελετλησουμε και εμείς για να δούμε ποιες παραμέτρους και ποιες δυσκολίες επιφέρει στην όλη λειτουργία της Εκκλησίας και στη σχέση της με την Πολιτεία. Δε μας ζητήθηκε η γνώμη, όυτε γνωρίζαμε τιποτα. Εμείς είχαμε την εντύπωση ότι ο Αρχιεπίσκοπος πάει στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το θέμα της αναθεώρησης του Συνταγματος” ανέφερε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος.

«Σε όλα τα θέματα υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία. Έχουμε δρόμο μπροστά μας ακόμα» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων. “«Σε όλα τα θέματα υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Η Εκκλησία διοικείται από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, αυτήν θα την καλέσει ο Μακαριώτατος και θα παρθούν αποφάσεις. Έχουμε δρόμο μπροστά μας ακόμα”

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •