«Βατερλώ» η φετινή χρονιά για τον καπνό- Μειωμένη η παραγωγή κατά 40% στο νομό Σερρών

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας

Σε «Βατερλώ» εξελίχθηκε η φετινή καλλιεργητική χρονιά για τους Σερραίους καπνοπαραγωγούς, εξαιτίας των… αλλοπρόσαλλων καιρικών φαινομένων του καλοκαιριού και γι’ αυτό το λόγο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, μετά από αίτημα των δύο καπνικών συνεταιρισμών του νομού, με τη συμμετοχή αρχών και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και βουλευτές.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Σερρών Νίκος Ρόιδος, παραδέχθηκε πως φέτος είχαμε το πιο παράδοξο καλοκαίρι, καθώς το Μάιο είχαμε βροχές σχεδόν κάθε μέρα και αυτή η κατάσταση συνεχίσθηκε μέχρι τις 5 Αυγούστου και οι επιπτώσεις σε αρκετές καλλιέργειες ήταν δραματικές.

Σημειώθηκαν ζημίες στον ηλίανθο, στη βιομηχανική ντομάτα και στον καπνό, ενώ εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων δημιουργήθηκαν δευτερογενώς διάφορες μυκητολογικές αρρώστιες, όπως περονόσπορος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ρόιδο, οι ανεμοθύελλες που εκδηλώθηκαν, προκάλεσαν επιπλέον ζημίες, οπότε φτάσαμε στο δυσάρεστο αποτέλεσμα η παραγωγή του καπνού να είναι φέτος μειωμένη κατά 40%.

Ο κ. Ρόιδος διευκρίνισε πως οι ζημίες από ασθένειες δεν εντάσσονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και δεν μπορούν να αποζημιωθούν με την κανονική διαδικασία, ενώ από την πλευρά της η ΔΑΟΚ, ενέταξε την καλλιέργεια του καπνού στο πρακτικό που συντάσσει δύο φορές το χρόνο και με το οποίο προτείνει τις καλλιέργειες που πρέπει να αποζημιωθούν μέσω ΠΣΕΑ.

«Στο τελευταίο πρακτικό που συντάξαμε πριν από ένα μήνα, προτείναμε να ενταχθεί η καλλιέργεια. Το ζήτημα συζητήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και αποφασίσθηκε να γίνει μία συνάντηση με τον υπουργό, να τεθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα, να γνωστοποιηθεί ότι έχουμε ζημίες, ότι αυτή η καλλιέργεια είναι σημαντική για το νομό μας και ιδιαίτερα για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και πως πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε να υπάρξει μία ενίσχυση των παραγωγών αν είναι δυνατόν από άλλες πηγές άμεσης ενίσχυσης, γιατί όπως ξέρουμε τα ΠΣΕΑ είναι μια χρονοβόρα διαδικασία,» επεσήμανε ο Προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Σερρών Νίκος Ρόιδος.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •