Χ. Κασίμης: Η κα Αραμπατζή νόμισε ότι έπιασε “λαβράκι”-«Άνθρακες ο θησαυρός»

Απάντηση έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπου Κασίμη σε δήλωση της Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ που αφορούσε στην απορροφητικότητα του προγράμματος αλιείας ΕΠΑλΘ. “Το άγχος τους είναι ορατό. Η επαναλαμβανόμενη αναφορά στους “πόρους που λιμνάζουν” και δεν απορροφούνται τόσο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στο Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, διασκεδάζεται καθημερινά αφού είναι γνωστό ότι η χώρα μας βρίσκεται πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο απορρόφησης και η υλοποίηση των μέτρων έχει επιταχυνθεί” ανέφερε ο κος Κασίμης

Ολόκληρη η απάντηση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπου Κασίμη

“Λαβράκι” νόμισε ότι έπιασε η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φ. Αραμπατζή και έσπευσε με δήλωσή της, να εκμεταλλευτεί έγγραφο-υπόμνηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & Ε.Σ.Π.Α., για τους στόχους απορρόφησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας & Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020 και τους “κινδύνους” στην περίπτωση μη επίτευξής τους μέχρι το τέλος του 2018.

Της διέφυγαν όμως τα εξής:

* Η χώρα μας βρίσκεται ήδη αυτή τη στιγμή πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο επίτευξης της συνολικής υποχρέωσης απορρόφησης μέχρι τέλος του έτους (56,13% έναντι 51,73% της Ε.Ε.) με βάση τα αιτήματα πληρωμής που έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

* Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του ΕΠΑλΘ 2014-2020 έχουν εκδοθεί Προσκλήσεις ύψους 349,6 εκ. € που αντιστοιχούν σε ενεργοποίηση του 71,07% της Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος (491.898.782 εκ. €), ενώ έχουν υπογραφεί Αποφάσεις ΄Ενταξης πράξεων ύψους 292,6 εκ. € Δημόσιας Δαπάνης με τις πληρωμές να ανέρχονται ήδη σε 51,8 εκ. € και να βρίσκονται στη διαδικασία πληρωμής αιτήματα που θα υπερκαλύψουν τους στόχους της υποχρέωσης απορρόφησης του 2018.

* Η έγγραφη υπόμνηση είναι πλήρως εναρμονισμένη με την συνήθη ενημέρωση- υπόμνηση της Ε.Ε. προς όλα τα Κράτη – Μέλη σχετικά με τη χαμηλή απορρόφηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) και τους κινδύνους που θα προκύψουν από την μη επίτευξη των στόχων απορρόφησης. Αυτήν την εβδομάδα μάλιστα η Επιτροπή, με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου (13721/18), ενημερώνει σχετικά και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ενόψει της συνεδρίασής του.

“Το άγχος τους είναι ορατό. Η επαναλαμβανόμενη αναφορά στους “πόρους που λιμνάζουν” και δεν απορροφούνται τόσο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στο Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, διασκεδάζεται καθημερινά αφού είναι γνωστό ότι η χώρα μας βρίσκεται πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο απορρόφησης και η υλοποίηση των μέτρων έχει επιταχυνθεί”.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •