Φ. Αραμπατζή: «Ξεκαθαρίστε την τύχη των Μνημείων που πέρασαν στο Υπερταμείο»

Επανέρχεται, με Επίκαιρη Ερώτηση αυτή τη φορά, η βουλευτής Σερρών της ΝΔ κυρία Φωτεινή Αραμπατζή στο μείζον ζήτημα της εκχώρησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο. Μια υπόθεση, που προκάλεσε σάλο, καθώς στα υπό παράδοση ακίνητα περιλαμβάνονταν η ιστορία, ο πολιτισμός ακόμη και οι ναοί της χώρας μας, όπως ο Ιερός, Καθεδρικός και Προσκυνηματικός Ναός των Αγίων Θεοδώρων στις Σέρρες.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Αραμπατζή είχε καταθέσει προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετική Ερώτηση στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, για την οποία ουδέποτε έλαβε απάντηση. Μια σιωπή του Υπουργείου, που επιτείνει το φόβο και την ανησυχία των πολιτών για την τύχη αυτών των ακινήτων, ιδιαίτερα καθώς ήδη από τις 22 Νοεμβρίου ο κ. Υπουργός έχει στα χέρια του τον κατάλογο, που του διαβίβασε το Υπουργείο Πολιτισμού με 2.329 ακίνητα αρμοδιότητάς του, τα οποία υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου.

Η Σερραία βουλευτής τονίζει ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί εν κρυπτώ και παραβύστω για θέματα που αφορούν στη δημόσια περιουσία και πλήττουν ευθέως τη συνταγματική νομιμότητα, ενώ προσβάλλουν και το θρησκευτικό αίσθημα των πολιτών.

Γι’ αυτό καλεί εκ νέου τον κ. Τσακαλώτο, αυτή τη φορά στο βήμα της Βουλής, να απαντήσει πότε επιτέλους σκοπεύει να καταθέσει τον επικαιροποιημένο κατάλογο και να ξεκαθαρίσει ρητά και κατηγορηματικά, ότι τα εν λόγω ακίνητα θα επιστραφούν από το Υπερταμείο. Τέλος, ζητά από τον κ. Υπουργό να παραθέσει ονομαστικά τα ακίνητα, που συγκαταλέγονταν στη λίστα, όσον αφορά στο Νομό Σερρών.

Αναλυτικά, η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Έχουν περάσει δύο μήνες από το σάλο, που ξέσπασε με την παράδοση, στα μουλωχτά, από το Υπουργείο σας προς την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ) και το Υπερταμείο συνολικά 10.119 αστικών και αγροτικών ακινήτων κι εσείς συνεχίζετε να αρνείστε να καταθέσετε στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση για τον μακρύ κατάλογο ακινήτων μεγάλης ιστορικής, πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής αξίας.
Ειδικά στο Νομό Σερρών, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποθηκεύει, με την υφιστάμενη κατάσταση, για 99 χρόνια στο Υπερταμείο, 39 δημόσια αστικά και αγροτικά ακίνητα, ανάμεσα στα οποία το κτήριο του Διοικητηρίου, το πρώην στρατόπεδο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ,η Καπναποθήκη κ.α.

Εκείνο όμως που προκαλεί και προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα είναι η συμπερίληψη και του Ιερού, Καθεδρικού και Προσκυνηματικού Ναού των Αγίων Θεοδώρων, στην επίμαχη λίστα!
Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, κατά τον έλεγχο των 10.119 κωδικών ακινήτων, οι 2.329 αρμοδιότητάς του υπάγονται στις εξαιρέσεις του αρ. 196 του Ν. 4389/2016 και της υπ’ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 Υπουργικής σας Απόφασης. Παρότι όμως από τις 22 Νοεμβρίου ο κατάλογος έχει διαβιβαστεί σε εσάς, με στόχο την άμεση θεσμική ταυτοποίηση των εξαιρουμένων ακινήτων, εξακολουθείτε να αρνείστε τη ρητή και κατηγορηματική απάντηση ως προς την εξαίρεση των επίμαχων ακινήτων.

Κατόπιν τούτων και επειδή:
Η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί εν κρυπτώ και παραβύστω, για θέματα, που αφορούν τη δημόσια περιουσία και προσβάλλουν ευθέως αφενός το Σύνταγμα και τη νομιμότητα, για «τα εκτός συναλλαγής πράγματα» αφετέρου το λαϊκό αίσθημα

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:
• Αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), πότε επιτέλους σκοπεύετε να μας καταθέσετε τον επικαιροποιημένο κατάλογο;
Βεβαιώνετε ή όχι ότι τα ακίνητα με ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον θα επιστραφούν από το Ταμείο και ποια είναι αυτά που συγκαταλέγονταν στη λίστα, όσον αφορά στο Νομό Σερρών;

Κοινοποίηση